Antena LIVE

Cine sunt rebelii Houthi şi de ce au fost atacaţi de SUA şi Marea Britanie. "Susţinătorii lui Allah" atacă navele din Marea Roşie în sprijinul Hamas

Grupul Houthi, format pentru prima dată în anii 1990, se opune influenţei SUA şi Israelului în Orientul Mijlociu şi promite să continue să vizeze navele comerciale care, în opinia sa, se îndreaptă spre şi dinspre Israel. Houthi lansează de săptămâni întregi drone şi rachete asupra navelor comerciale de transport maritim din Marea Roşie, multe dintre acestea fiind interceptate şi doborâte de navele marinei americane aflate în zonă, potrivit CNN. Grupul rebel a declarat că acţionează în sprijinul luptei Hamas împotriva Israelului în Gaza, după atacul mişcării palestiniene asupra Israelului din 7 octombrie.

De la 12.01.2024, 09:07
Cine sunt rebelii Houthi şi de ce au fost atacaţi de SUA şi Marea Britanie. "Susţinătorii lui Allah" atacă navele din Marea Roşie în sprijinul Hamas Getty Images

Atacurile luptătorilor Houthi din Yemen asupra navelor comerciale din Marea Roşie au afectat comerţul din unul dintre cele mai importante culoare maritime din lume. 26 de atacuri au lansat rebelii Houthi asupra transportului maritim comercial de la 19 noiembrie, potrivit SUA, când grupul a promis că va viza navele despre care crede că se îndreaptă spre şi dinspre Israel, scrie Mediafax.

O coaliţie din care fac parte Marea Britanie şi SUA a doborât drone şi rachete lansate de aceştia şi a lansat o operaţiune.

Cine sunt rebelii Houthi

Houthis - cunoscuţi oficial ca "Susţinătorii lui Allah" sau "Ansar Allah" în arabă - sunt un grup de islamişti şiiţi din vestul Yemenului. Format în anii 1990, grupul a început ca o mişcare de promovare a drepturilor şiiţilor Zaidi şi a tribului Houthi, de la care grupul îşi trage numele.

Pe acelaşi subiect

Se opune influenţei SUA şi Israelului în Orientul Mijlociu - sloganul său conţinând cuvintele "moarte Americii", "moarte Israelului" şi "blestem asupra evreilor". Susţinut de Iran şi aliat cu alte grupări islamiste din regiune, precum Hamas şi Hezbollah, a acuzat, de asemenea, Arabia Saudită de "complicitate" cu SUA.

Ucidera fondatorului grupului, Hussein al Houthi, de către armata yemenită, a declanşat un război civil cunoscut sub numele de insurgenţa houthi - în 2004. Gruparea, condusă în prezent de fratele său, Abdul-Malik al Houthi, a participat, de asemenea, la revoluţia yemenită din 2011, câştigând şi mai mult teritoriu.

De atunci, şi-a extins zona de influenţă şi controlează în prezent o mare parte din coasta vestică a Yemenului până la strâmtoarea Bab al Mandeb - o întindere de 16 mile mariticme care marchează intrarea în Marea Roşie.

De ce atacă navele din Marea Roşie

Houthis susţin că atacurile au ca scop să pună capăt ofensivei Israelului asupra Fâşiei Gaza. Mai multe nave au fost atacate cu drone, rachete şi, în unele cazuri, au fost folosite elicoptere pentru duce militanţi pe navele comerciale.

În prima săptămână din ianuarie, 18 drone de atac, împreună cu două rachete de croazieră antinavă şi o rachetă balistică antinavă au fost lansate spre nava de război britanică HMS Diamond şi alte nave comerciale.

Un purtător de cuvânt al Houthi a revendicat responsabilitatea pentru acest atac major cu rachete şi drone, afirmând că au vizat o navă de război americană care a operat în sprijinul Israelului.

De asemenea, gruparea a revendicat responsabilitatea pentru lansarea unui atac cu ajutorul dronelor asupra a două nave - nava Swan Atlantic, deţinută de norvegieni, şi MSC Clara, sub pavilion Panama.

Român capturat de rebelii Houthi

În luna noiembrie 2023, rebelii houthi din Yemen au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un "act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale.

Pe nava capturată de houthi se afla şi un român. Este vorba despre Ciprian Soare, un tânăr de 29 de ani din Constanţa, de profesie electrician. Era angajat la o firmă de transport naval românească din 2018 şi s-a căsătorit în 2022. Muncea din greu pentru a asigura un trai mai bun familiei. 

Nava care transporta maşini, sub pavilion Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de rebelii Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului. Echipajul navei este format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen. 

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, pe 12 decembrie, că românul capturat este într-o stare de sănătate bună, iar reprezentanţii Ministerului efectuează demersuri pentru eliberarea românului. 

Ți-a plăcut acest articol?

atac drone marea britanie rachete rebelii statele unite yemen
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Locul unic din România aflat în vârful unui munte pe care trebuie să-l...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
Locul din Europa unde o noapte de cazare costă doar 200 de lei. Arată ca Bali,...
Fanatik.ro
Publicat 21.05.2024
"Nicio fiară sălbatică nu este un așa mare dușman pentru un seamăn, precum...
spotmedia.ro
Publicat 20.05.2024
Filmul bătăii de la Parlament. Cum s-au încăierat deputații PNL Florin Roman...
Gandul
Publicat 21.05.2024
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai...
Adevărul
Publicat 21.05.2024
Motivul aproape ireal pentru care Oana Zăvoranu și-a concediat avocatul chiar...
A1
Publicat 21.05.2024
Horoscopul zilei de 22 mai 2024. Gemenii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.05.2024
Cât de mulți bani câștigă Andreea Bostănică într-o săptămână, pe...
spynews.ro
Publicat 21.05.2024
Răzvan Lucescu, așa cum nu l-ai mai văzut vreodată » A dansat pe ritmurile...
GSP
Publicat 20.05.2024
Artistul român căruia i s-a legat pensula de încheietura mâinii paralizate...
Click.ro
Publicat 20.05.2024
Internetul se schimbă pentru totdeauna. Ce se va întâmpla cu Google
Useit
Publicat 21.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Scene șocante în Parlamentul României. Doi deputați s-au luat la bătaie. Ce a...
Redacţia.ro
Publicat 21.05.2024
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan:...
libertatea.ro
Publicat 21.05.2024
Selena Gomez a uimit într-o rochie roșie la Festivalul de Film de la Cannes....
ZU
Publicat 21.05.2024
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Hello taste
Publicat 21.05.2024
Responsabilități pe care un copil nu e recomandat să le aibă. Aceste lucruri...
Deparinti
Publicat 21.05.2024
Singurul oraș din România care a reintrodus tramvaiul, după Revoluție....
ziare.com
Publicat 21.05.2024
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se...
Happy
Publicat 21.05.2024
Câtă cofeină conține ceaiul verde. Poți bea ceai verde dacă ai tensiunea mare?
Medicool
Publicat 21.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024