Antena Meniu Search
x

Cine este Saleh al-Arouri, numărul 2 din Hamas ucis în Liban. Hezbollah jură răzbunare, armata israeliană se pregăteşte de "orice scenariu"

Război Israel - Hamas. Un oficial american a declarat pentru CNN că Israelul este în spatele atacului din Liban care l-a ucis pe Saleh al-Arouri, un important lider Hamas: șeful adjunct al biroului politic. Israelul nu a revendicat în mod oficial responsabilitatea pentru lovitura care a stârnit temeri că luptele vor escalada în regiune. Gruparea palestiană a condamnat uciderea lui Arouri drept un "asasinat josnic". Atacul din Liban a fost condamnat şi de alţi aliați regionali, inclusiv Iranul și rebelii Houthi din Yemen.

de Redactia Observator

la 03.01.2024, 10:50

Armata israeliană se pregăteşte miercuri pentru "orice scenariu", la o zi după un atac aerian în suburbiile Beirutului, în care a murit numărul doi al mişcării islamiste palestiniene Hamas şi realimentând temerile de extindere a conflictului actual din Fâşia Gaza. Franţa a cerut Israelului ''să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban''.

Este prima dată de la începutul războiului din Fâşia Gaza în urmă cu aproape trei luni când este vizată periferia capitalei libaneze. "Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită", a promis Hezbollahul libanez, un aliat al Hamas, premierul libanez Najib Mikati acuzând Israelul că "doreşte să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare".

Ministrul Apărării din Israel a anunţat că operațiunile militare din Gaza vor continua pentru o perioadă de timp, dar că vor fi schimbate pe măsură ce Israelul evaluează situația. Atacurile israeliene asupra Fâşiei Gaza au ucis peste 22.000 de palestinieni, conform Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Itamar Ben Gvir, un oficial israelian de extremă-dreapta a avut luni o reacţie dură la adresa SUA. A transmis că Israelul "nu este doar o altă stea de pe steagul american" după ce Washingtonul a descris apelul pentru mutarea civililor din Gaza în afara enclavei drept "inflamator și iresponsabil."

Pe acelaşi subiect

Cine este Saleh al-Arouri, numărul 2 din Hamas ucis în Liban. Hezbollah promite răzbunare, armata israeliană se pregăteşte de "orice scenariu"

Times of Israel

Cine este Saleh al-Arouri, liderul Hamas ucis marți la Beirut

Saleh al-Arouri, ucis marți la Beirut, era un important lider politic și militar palestinian pe care Israelul îl considera unul dintre principalii fondatori ai Brigăzilor Al-Qassam, aripa militară a Hamas, în Cisiordania ocupată, scrie CNN.

Saleh al-Arouri s-a născut în districtul Ramallah în 1966. Și-a făcut studiile în teritoriile palestiniene și a obținut o diplomă de licență la Universitatea Al-Khalil din Hebron. Membru al Hamas din 1987, a început să înființeze și să organizeze un aparat militar în Cisiordania în 1991-1992, ceea ce a contribuit la lansarea efectivă a Brigăzilor Al-Qassam în Cisiordania în 1992.

A fost fost șef adjunct al Biroului Politic al Hamas și a contribuit la negocierea eliberării soldatului israelian capturat Gilad Shalit în 2011, în schimbul a 1.027 de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene.

El a fost reținut în repetate rânduri de către Israel, inclusiv pentru perioade lungi de timp între 1985 și 1992 și între 1992 și 2007, potrivit Consiliului European pentru Relații Externe. În 2010, el a fost deportat de Israel în Siria, unde a trăit timp de trei ani, înainte de a se muta în Turcia, iar de acolo în Liban. Presa de stat libaneză a afirmat că numărul morților în urma exploziei din sudul Beirutului, de marți, a crescut de la patru la şase.

 Israelul se pregăteşte pentru ''orice scenariu'' după eliminarea numărului doi al Hamas

"Forţele israeliene sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată în toate arenele, în apărare şi în atac. Suntem foarte pregătiţi pentru orice scenariu. Cel mai important lucru de spus în această seară este că suntem concentraţi şi rămânem concentraţi asupra luptei împotriva Hamas", a declarat marţi seara purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.

Anterior, Libanul fusese zguduit de o puternică undă de şoc cu un atac aerian atribuit Israelului la suburbiile sudice ale Beirutului, bastion al Hezbollahului pro-iranian, în care şi-a pierdut viaţa Saleh al-Arouri, numărul doi al biroului politic al Hamas, precum şi cel puţin alte şase dintre cadrele sale.

"O mişcare ai cărei lideri şi fondatori cad martiri pentru demnitatea poporului şi a naţiunii noastre nu va fi învinsă niciodată", a reacţionat Ismail Haniyeh, liderul Hamas, denunţând "o încălcare a suveranităţii Libanului" şi o "extindere" a războiului în curs în Fâşia Gaza.

"Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită", a afirmat Hezbollahul libanez, un aliat al Hamas, iar premierul libanez Najib Mikati a acuzat Israelul că "doreşte să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare"

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cine este Saleh al-Arouri, numărul 2 din Hamas ucis în Liban. Hezbollah jură răzbunare, armata israeliană se pregăteşte de "orice scenariu"