Antena Meniu Search
x

Ciprian, marinarul român de pe nava capturată de rebelii houthi, este în stare bună. Anunţul MAE

Ciprian Soare, românul aflat pe nava capturată de rebelii houthi, în luna noiembrie, are o stare de sănătate bună, trasmite MAE. 

de Redactia Observator

la 12.12.2023, 10:22

Ciprian, marinarul român de pe nava capturată de rebelii houthi, este în stare bună. Anunţul MAE
Ciprian, marinarul român de pe nava capturată de rebelii houthi, este în stare bună. Anunţul MAE

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marţi, că românul capturat de rebelii houthi este într-o stare de sănătate bună, iar reprezentanţii Ministerului efectuează demersuri pentru eliberarea românului. 

Precizările transmise de MAE

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Celulei de Criză Interinstituțională (CCI), în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali, monitorizează și efectuează, constant și în regim prioritar demersuri susținute pentru eliberarea cetățeanului român aflat la bordul navei Galaxy Leader, capturată de către milițiile Houthi la data de 19 noiembrie 2023.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe informează că instituțiile din cadrul CCI tratează cu toată responsabilitatea, în mod permanent și în regim de urgență, orice oportunitate pentru eliberarea cetățeanului român, conform competențelor și instrumentelor specifice.

Pe acelaşi subiect

Având în vedere elementele deținute la nivelul Celulei de Criză Interinstituționale, Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetățeanul român are o stare de sănătate bună și menține legătura cu familia cetățeanului român.

Referitor la informațiile apărute în mass-media cu privire la acest caz, MAE precizează că, date fiind activitățile în derulare, nu poate aborda în spațiul public detaliile cu privire la demersurile concrete întreprinse, pentru a nu afecta acțiunile CCI și pentru a evita orice pericol referitor la integritatea fizică a cetățeanului român.

Cine este românul răpit de rebelii houthi

Ciprian Soare, tânărul de 29 de ani din Constanţa, este de profesie electrician. Era angajat la o firmă de transport naval românească din 2018 şi anul trecut s-a căsătorit. Muncea din greu pentru a asigura un trai mai bun familiei. 

Nava care transporta maşini, sub pavilion Bahamas, a fost dusă în portul Hodeidah din nordul Yemenului, controlat de rebelii Houthi, după ce a fost abordată pe mare la 19 noiembrie de comandouri ale grupului. Echipajul navei este format din cetăţeni din Bulgaria, Ucraina, Filipine, Mexic şi România, a precizat Galaxy Maritime. Nava este închiriată de compania japoneză Nippon Yusen. 

Membrilor echipajului navei comerciale Galaxy Leader, capturată luna trecută de rebelii Houthi din Yemen, organizaţie susţinută de Iran, li s-a permis un "contact modest" cu familiile, în timp ce diferite ţări fac presiuni pentru eliberarea lor, a declarat săptămâna aceasta proprietarul navei, relatează Reuters.

Statele Unite au acuzat rebelii Houthi pentru o serie de atacuri în apele din Orientul Mijlociu de la izbucnirea războiului dintre Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas, la 7 octombrie. Duminică, trei nave au fost atacate în zona Mării Roşii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Evenimente » Ciprian, marinarul român de pe nava capturată de rebelii houthi, este în stare bună. Anunţul MAE