Antena LIVE

Cine sunt spionii ruşi care racolau moldoveni pentru a destabiliza ţara. Putin a cheltuit jumătate de milion de dolari pentru această operaţiune

O reţea de spioni ruşi care acţiona în detrimentul Republicii Moldova a fost destructurată în Republica Moldova. Moscova a cheltuit cel puţin jumătate de milion de dolari pentru această operaţiune. Doi cetăţeni ruşi au fost trimişi în judecată. Şi Polonia a anunţatcă a reţinut un spion rus, al 15-lea. 

De la 10.07.2023, 18:18
Iurii Gudilin și Ion Ceban deschide.md

Autorităţile de la Chişinău au descoperit o reţea de spionaj creată pe teritoriul Republicii Moldova de doi cetăţeni ruşi care lucrau sub coordonarea Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova. Cei doi agenţi ruşi racolau cetăţeni moldoveni, care ulterior, prin acţiunile lor, voiau să destabilizeze situaţia din ţară şi să influenţeze procesele politice în interesul Federaţiei Ruse. Şeful Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a anunţat luni că dosarul respectiv, instrumentat împreună cu Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a fost trimis în judecată, relatează presa locală, citată de news.ro.

"Am încheiat şi expediat în instanţa de judecată una din cauzele penale cu elemente constitutive ale infracţiunii de trădare de patrie prevăzută de articolul 337, şi spionaj, articolul 338 din Cod Penal, în privinţa unui grup de persoane în organizarea unor activităţi duşmănoase împotriva securităţii Republicii Moldova", a anunţat Alexandru Musteaţa, citat de TV8.md. Dosarul a fost documentat începând din luna februarie. În prezent, sub învinuire se află patru persoane, doi cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni moldoveni, dintre care unul este căutat.

Cine sunt spionii ruşi care racolau moldoveni pentru a destabiliza ţara

Şeful SIS a explicat că începând cu anul 2020, doi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, despre care presa din Republica Moldova spune că se numesc Vadim Iurcenko şi Iurii Gudilin, aflaţi sub comanda FSB, identificau şi recrutau cetăţeni moldoveni, construind o reţea de spionaj pe teritoriul ţării. "Activitatea cetăţenilor ruşi şi a reţelei de agentură a fost orientată spre influenţarea activităţilor social-politice ale Republicii Moldova în interesul Rusiei", a anunţat Musteaţa.

Pe acelaşi subiect

Potrivit directorului SIS, aceşti cetăţeni au colectat date şi informaţii cu caracter social-politic, în special despre intenţiile şi planurile legislative, informaţii compromiţătoare împotriva unor lideri politici şi actori politici şi au desfăşurat pe reţelele sociale, cu precădere pe Telegram, campanii prin care transmiteau informaţii false. După invazia rusă din Ucraina, potrivit directorului SIS, grupul a comis "infracţiuni sub drapel străin şi a recrutat cetăţeni cu scopul de a participa la revolte şi la provocarea unor acte violente".

Moscova a cheltuit jumătate de milion de dolari pentru această operaţiune

Pentru a-şi finanţa operaţiunile, au făcut transferuri ilegale prin intermediul criptovalutei, dar şi prin intermediul aşa-numitului sistem Havala, cu implicarea unor case de schimb valutar. Astfel, din 2021, "din Federaţia Rusă au fost transferate circa 500.000 de dolari, bani utilizaţi în implementarea activităţii ilegale a grupării de agentură", a afirmat directorul SIS.

Din reţea făcea parte şi un cetăţean moldovean, care a fost recrutat în 2021. Persoana respectivă se află în arest şi este acuzat de trădare de patrie. Acesta riscă de la 12 la 20 de ani de închisoare. Individul mai este acuzat şi de escrocherie în proporţii deosebit de mari.  Un alt cetăţean moldovean este dat în căutare.

La sfârşitul lunii februarie, SIS a anunţat că împreună cu Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale investighează un caz de trădare şi spionaj realizat de o reţea de agenţi, din care fac parte cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai altor state. În cadrul investigaţiei au fost identificaţi cinci cetăţeni moldoveni, dintre care doi au fost arestaţi în decembrie 2022, iar altor trei li s-a acordat statutul de suspecţi. Aceştia au fost recrutaţi de serviciile speciale ale unui alt stat pentru a contribui prin violenţă la destabilizarea situaţiei şi schimbarea ordinii constituţionale, a declarat în februarie serviciul de presă al SIS. În plus, în cadrul cazului, serviciile speciale au depistat cetăţeni ai altui stat care se ocupau cu spionajul şi finanţau rezidenţi moldoveni, reaminteşte NewsMaker.

Potrivit deschide.md, Vadim Iurcenko, în vârstă de 40 de ani, este adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse. Anterior, RISE Moldova a scris citând surse din cadrul serviciilor speciale că acesta este un "agent" al FSB din cadrul "aparatului personalului detaşat" (apd), aşa cum sunt numiţi ofiţerii serviciilor de securitate care sunt ataşaţi unei persoane sau organizaţii, pentru a executa controlul din partea serviciilor speciale.

În ceea ce-l priveşte pe Iurii Gudilin, acesta este cunoscut ca fiind unul dintre consultanţii ruşi care i-au ajutat pe socialişti în mai multe campanii electorale, inclusiv cea prezidenţială din 2020. Ca şi Iurcenko, Gudilin a activat anterior în cadrul "MRSK Centru". Gudilin este considerat de SUA drept ofiţer FSB. În luna octombrie 2022, Iurii Gudilin şi alţi doi ruşi, Olga Grak şi Leonid Gonin, au fost incluşi pe lista sancţiunilor SUA pentru implicarea în operaţiunile Kremlinului în Moldova. În mod special, este vorba de tentativa de a influenţa rezultatul alegerilor din 2020 şi 2021.

Conform informaţiilor oferite de autorităţile americane, de susţinere din partea consilierilor politici trimişi de FSB ar beneficia şi Mişcarea Alternativa Naţională, partidul creat de edilul capitalei moldovene, Ion Ceban. Deşi Ceban a declarat că aceste informaţii sunt false, jurnaliştii RISE Moldova şi Centrul Dossier au publicat imagini în care Ion Ceban şi Iuri Gudilin apar împreună în timp ce părăsesc biroul central al PSRM.

Polonia a reţinut 15 spioni ruşi în cadrul unei anchete

Polonia a reţinut un al membru al unei reţele de spionaj rusesc, ridicând la 15 numărul total de persoane reţinute în cadrul aceleiaşi anchetei, a anunţat luni ministrul de interne de la Varşovia, Mariusz Kaminski, citat de Reuters. Centru al livrărilor militare occidentale către Ucraina, Polonia spune că a devenit o ţintă majoră a spionilor ruşi şi acuză Moscova că încearcă să o destabilizeze.

"Agenţia de Securitate Internă a reţinut un alt membru al reţelei de spionaj care lucrează pentru serviciile secrete ruseşti", a declarat Mariusz Kaminski într-o postare pe Twitter. "Suspectul supraveghea instalaţiile militare şi porturile maritime. El era plătit sistematic de ruşi", a adăugat ministrul. Ambasada Rusiei la Varşovia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail de Reuters.

Procurorii au precizat într-un comunicat că individul arestat este un cetăţean ucrainean care se afla în Polonia din 2019 şi ar putea fi condamnat la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. El va fi ţinut în arest preventiv, au precizat procurorii.

În iunie, Polonia a reţinut un jucător profesionist rus de hochei pe gheaţă, acuzându-l de spionaj. Rusia a declarat atunci că a cerut explicaţii din partea Poloniei cu privire la arestarea unor cetăţeni ruşi. În martie, Polonia a anunţat că a destructurat o reţea de spionaj rusă şi a reţinut nouă persoane despre care a afirmat că pregăteau acte de sabotaj şi monitorizau rutele feroviare către Ucraina.

În luna următoare, Polonia a declarat că a introdus o zonă de excludere de 200 de metri în jurul terminalului său de gaz natural lichefiat (GNL) Swinoujscie, invocând preocupări legate de spionajul rusesc. Procurorii au declarat luni că nu pot fi excluse noi arestări în cadrul acestei anchete.

Ți-a plăcut acest articol?

republica moldova spioni rusia polonia agenti
Întrebarea zilei
Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Gigantul german care face angajări masive în România și oferă salarii bune....
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Ce pățești dacă ai băut o sticlă de apă din supermarket înainte să o...
Fanatik.ro
Publicat 17.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Femeia prinsă făcând plajă pe șalupa Poliției Locale din Timișoara a...
Adevărul
Publicat 16.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 17 mai 2024. Racii pot avea parte de câștiguri financiare....
CaTine
Publicat 16.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie. Secretul grădinarilor...
Click.ro
Publicat 15.05.2024
Cele mai bune telefoane Android cu senzor telefoto din 2024. Ce smartphone-uri au...
Useit
Publicat 17.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Cine este presupusul autor al tentativei de asasinat asupra premierului slovac....
libertatea.ro
Publicat 16.05.2024
Cardi B intenționa să arate „ca o femeie în vârstă” la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 16.05.2024
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Hello taste
Publicat 16.05.2024
Înghețată cu iaurt și căpșuni. Un desert perfect pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 16.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de ananas. Cum îți poate sprijini...
Medicool
Publicat 16.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024