Antena Meniu Search
x

Reacția SUA după ce lansarea primului satelit de spionaj al Coreei de Nord a eșuat: "Riscă să destabilizeze situaţia de securitate din regiune"

Statele Unite "condamnă cu fermitate" lansarea unei rachete prezentate drept satelit militar de către Coreea de Nord, care "creşte tensiunile", potrivit unui comunicat al Casei Albe, informează miercuri AFP. Aceasta "riscă să destabilizeze situaţia de securitate din regiune şi nu numai", a spus Adam Hodge, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate."Această presupusă lansare spaţială foloseşte tehnologii legate direct de programul de rachete balistice intercontinentale al Coreei de Nord", a adăugat el, conform Agerpres.

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 08:58

Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord
Reacția SUA după ce lansarea primului satelit de spionaj al Coreei de Nord a eșuat: "Riscă să destabilizeze situaţia de securitate din regiune" - Profimedia

"Nu închidem uşa diplomaţiei, dar Phenianul trebuie să pună capăt imediat provocărilor şi să opteze pentru dialog", a mai spus Adam Hodge, solicitând "tuturor ţărilor" să condamne această lansare. Statele Unite "vor lua toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea teritoriului american şi pe cea a aliaţilor săi, Coreea de Sud şi Japonia", a conchis el.

"Racheta balistică" pe care Coreea de Nord a lansat-o miercuri încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, iar Tokio "condamnă ferm" această acţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

Armata din Coreea de Sud a anunţat miercuri că recuperează resturi ale satelitului spion nord-coreean care s-a prăbuşit în Marea Galbenă."Astăzi, la aproximativ 8:05 a.m., armata noastră a identificat un obiect despre care se crede că face parte din "vehiculul de lansare spaţială" al Coreei de Nord în apele mării, la 200 kilometri vest de insula Eocheong şi sunt în curs de a-l recupera". Ulterior, au fost publicate fotografii cu o structură metalică de formă cilindrică recuperată din mare.

O lansare eșuată

Pe acelaşi subiect

Coreea de Nord a anunţat că încercarea sa de a plasa pe orbită primul satelit de spionaj al ţării a eşuat, miercuri, o aparentă jenă pentru liderul Kim Jong Un cu privire la eforturile sale de a-şi spori capacitatea militară în contextul tensiunilor de securitate prelungite cu Statele Unite şi Coreea de Sud.

"Noua rachetă cu vehicul de satelit, Chollima-1, s-a prăbuşit în Marea de Vest deoarece a pierdut propulsia din cauza unei porniri anormale a motorului de la etapa a doua, după ce prima etapă a fost separată în timpul zborului normal", se arată într-o declaraţie a KCNA, citată de CNN. 

Raportul a precizat că "fiabilitatea şi stabilitatea noului sistem de motoare" a fost "scăzută", iar combustibilul folosit "instabil", ceea ce a dus la eşecul misiunii.

Agenţia Naţională de Dezvoltare Spaţială din Coreea de Nord a declarat că va investiga "urgent" eşecul şi va efectua o altă lansare după noi teste, a relatat KCNA.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Reacția SUA după ce lansarea primului satelit de spionaj al Coreei de Nord a eșuat: "Riscă să destabilizeze situaţia de securitate din regiune"