Antena Meniu Search
x

Planul nebun al ruşilor de a asasina un spion CIA chiar pe teritoriul SUA. "Putin nu mai are linii roşii. Îi vrea morți pe toţi"

Rusia a încercat să omoare în 2020 în Florida un spion dezertor. Complotul pentru asasinarea spionului care turna pentru CIA a eşuat, dar a dus la expulzarea șefului CIA de la Moscova și a omologului său rus de la Washington. Detaliile uimitoare apar într-o carte nouă, semnată de Calder Walton şi intitulată "Spies: The Epic Intelligence War Between East and West", relatează The New York Times (NYT).

de Redactia Observator

la 20.06.2023, 14:04

Spionii ruşi au fost dispuşi să treacă o linie roşie pe care au evitat-o în trecut: adică să ucidă pe teritoriul american, în Miami, un fost agent rus devenit informator valoros pentru guvernul SUA. Operațiunea secretă viza eliminarea unui informator al CIA care în urmă cu mai bine de 10 ani era un oficial de rang înalt al serviciilor secrete rusești.

Misiunea este considerată o escaladare sfidătoare din partea lui Putin a şirului de asasinate din afara teritoriului rusesc. De asemenea, a semnalat un nou punct periculos al relaţiilor dintre serviciile de informații ruse şi americane care au oricum un trecut tensionat.

"Liniile roșii au dispărut de mult pentru Putin. El îi vrea morți pe toţi aceşti oameni", a comentat Marc Polymeropoulos, fost ofițer CIA, care a supravegheat operațiunile din Europa și Rusia. Asasinarea a eșuat, dar a avut consecințe: represalii din partea Statelor Unite și a Rusiei, au spus pentru NYT trei foști înalți oficiali americani care au vorbit sub condiția anonimatului. Au urmat sancțiuni și expulzări, inclusiv a oficialilor de top din serviciile de informații de la Moscova și Washington.

Cine a fost ţinta: Aleksandr Poteyev

Pe acelaşi subiect

Ținta a fost Aleksandr Poteyev, un fost spion rus care a dezvăluit informații pentru o anchetă FBI care a dus după mai mulţi ani la prinderea în 2010 a 11 spioni care trăiau sub acoperire de-a lungul Coastei de Est a SUA. Aceștia aveau nume false, slujbe obișnuiteşi făceau parte dintr-o încercare ambițioasă a SVR, agenția de informații externe a Rusiei, de a culege informații din SUA și de a recruta mai mulți agenți.

Într-un efort de resetare a relațiilor, sprijinit de administraţia Obama, s-a ajuns la un acord pentru a atenua tensiunile. 10 din cei 11 spioni au fost arestați și expulzați în Rusia. La schimb, Moscova a eliberat patru prizonieri ruși, printre care faimosul Serghei Skripal, un fost colonel din serviciul militar de informații care a fost condamnat în 2006 pentru că a vândut secrete Marii Britanii.

Planul de a-l asasina pe Aleksandr Poteyev este dezvăluit în ediția britanică a cărții "Spies: The Epic Intelligence War Between East and West", care va fi publicată pe 29 iunie. Cartea este scrisă de Calder Walton, un expert al Harvard în securitate națională și spionaj. The New York Times i-a confirmat în mod independent investigaţia și a relatat în exclusivitate despre consecințele operațiunii respective. 

Rușii au folosit multă vreme asasini pentru a-i reduce la tăcere pe dușmani. Unul dintre cei mai apreciaţi oameni de la sediu central al SVR din Moscova este colonelul Grigori Mairanovsky, un biochimist care a făcut experimente cu otrăvuri letale, potrivit unui fost oficial al serviciilor de informații. Putin, el însuşi un fost ofițer KGB, nu şi-a ascuns disprețul față de dezertorii din rândurile serviciilor de informații, în special faţă de cei care ajută Occidentul. Otrăvirea lui Serghei Skripal la Salisbury, în Marea Britanie, în 2018, a semnalat o escaladare a tacticilor Moscovei și a intensificat temerile că va putea să facă acest lucru şi pe teritoriul american.

Atacul cu neurotoxină la adresa lui Skripal și a fiicei sale a provocat un val de expulzări diplomatice în întreaga lume, în timp ce Marea Britanie a încercat să dea un răspuns puternic. Incidentul a declanşat o alertă în cadrul CIA, unde oficialii erau îngrijoraţi că foștii spioni ruşi care s-au mutat în Statele Unite, precum Poteyev, vor deveni în curând ținte.

Hector Alejandro Cabrera Fuentes

Profimedia

Ruşii s-au folosit de un spion mai puţin obişnuit: un cercetător mexican

Putin promitea de multă vreme să-l pedepsească Poteyev. Dar înainte de a fi prins de ruşi, Poteyev a fugit în Statele Unite, unde CIA l-a ajutat în cadrul unui program extrem de secret care are rolul de a proteja foștii spioni.

În 2011, un tribunal din Moscova l-a condamnat în lipsă la zeci de ani de închisoare. Apoi părea că a dispărut, dar la un moment dat, serviciile secrete rusești au trimis agenți în Statele Unite pentru a-l găsi, deși intențiile acestora sunt neclare. În 2016, presa rusă a relatat că Poteyev a murit.

Experții în informații cred că era un truc pentru a-l scoate la lumină. Poteyev era în viaţă şi locuia în zona Miami. În acel an, a obținut o licență de pescuit și s-a înregistrat ca republican pentru a putea vota, totul sub numele său real, conform documentelor. În 2018, un site de ştiri rusesc a scris despre locul unde se află Poteyev.

Preocupările CIA nu au fost nejustificate. În 2019, rușii au întreprins o operațiune elaborată pentru a-l găsi pe Poteyev, au şantajat un om de știință din Mexic să-i ajute. Hector Alejandro Cabrera Fuentes a studiat microbiologia în Kazan, Rusia, iar mai târziu a obținut un doctorat la Universitatea din Giessen din Germania. Rușii s-au folosit de soţia lui Fuentes.

Mexicanul a avut două soții: o rusoaică care locuia în Germania și alta în Mexic. În 2019, soția rusoaică și cele două fiice nu au mai putut să părăsească Rusia, pentru a se întoarce în Germania. Când Fuentes a mers să le viziteze în Rusia, un oficial rus l-a contactat și a cerut să-l vadă la Moscova. La o întâlnire, oficialul i-a spus că familia este blocată în Rusia, dar că "se pot ajuta reciproc".

Câteva luni mai târziu, oficialul rus i-a cerut lui Fuentes să-i asigure un apartament la nord de Miami Beach, unde locuia Poteyev. Instruit să nu închirieze apartamentul pe numele său, Fuentes i-a dat unui asociat 20.000 de dolari pentru a face asta. 

Cum au încercat ruşii să-l asasineze pe Aleksandr Poteyev

În februarie 2020, Fuentes a călătorit la Moscova, unde s-a întâlnit din nou cu oficialul rus, care i-a descris maşina lui Poteyev. Fuentes avea sarcina să găsească mașina şi să obțină numărul de înmatriculare. A fost sfătuit să nu facă fotografii, cel mai probabil pentru a elimina dovezi incriminatorii. Dar Fuentes a comis o gafă.

Când a intrat cu mașina în complexul unde locuia Poteyev, a încercat să evite identificarea de la poartă intrând repede după o altă maşină. Asta a atras atenția paznicilor. În timp ce era interogat, soția lui a fotografia plăcuța de înmatriculare a maşinii lui Poteyev. Paznicii le-au cerut celor doi să plece, dar camerele de securitate au surprins incidentul. Două zile mai târziu, a încercat să zboare în Mexic, dar agenţii de la Vama și Protecția Frontierei din SUA l-au oprit și i-au verificat telefonul, unde au găsit poza cu maşina lui Poteyev.

După ce a fost arestat, Fuentes a povestit planul în detalii anchetatorilor americani. El credea că oficialul rus cu care s-a întâlnit lucra pentru FSB, serviciul de securitate internă din Rusia. Dar operațiunile secrete din străinătate sunt de obicei conduse de SVR, succesorul KGB-ului, sau GRU, agenția de informații militare. Fuentes nu ştia importanţa țintei, el doar strângea informații pentru ca rușii să le folosească mai târziu.

Planul a provocat un răspuns dur din partea guvernului SUA. În aprilie 2021, Statele Unite au impus sancțiuni și au expulzat 10 diplomați ruși, inclusiv șeful biroului SVR din Washington care mai avea 2 ani de mandat. Expulzarea unui astfel de personaj poate perturba incredibil de mult operațiunile de informații. Oficialii CIA bănuiau că Rusia va răspunde cu represalii faţă de de omologul american de la Moscova, care mai avea doar câteva săptămâni în acest rol. 

"Nu putem permite unei puteri străine să intervină cu impunitate în procesul nostru democratic", a spus atunci președintele Biden la Casa Albă, anunțând sancţiunile. Biden nu a menționat complotul în care era implicat Fuentes. Rusia a răspuns alungând 10 diplomați americani, inclusiv șeful biroului CIA de la Moscova.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Planul nebun al ruşilor de a asasina un spion CIA chiar pe teritoriul SUA. "Putin nu mai are linii roşii. Îi vrea morți pe toţi"