Clădirea din Miami, care s-a prăbușit, provocând moartea a cel puțin 24 de persoane, a fost demolată, înaintea sosirii furtunii Elsa
Autoritățile americane au demolat controlat structura rămasă, după prăbușirea clădirii de 12 etaje, din Surfside, Florida. În urma incidentului au murit cel puțin 24 de persoane, în continuare, peste 120 fiind date dispărute.
De Redactia Observator la 05.07.2021, 19:45Duminică, autoritățile americane au demolat controlat ceea ce a mai rămas din blocul cu 12 etaje, prăbușit pe 24 iunie. Lucrările au fost accelerate, după ce meteorologii au anunțat iminenta sosire a furtunii Elsa.
De asemenea, misiunile de căutare și salvare a celor peste 120 de persoane încă date dispărute au fost oprite, duminică, pentru ca inginerii să poată securiza zona, înainea demolării, aceast fiind o etapă crucială pentru ca autoritățile să-și poată continua misiunea, scrie CNN.
Printre victime s-a numărat și fiica unui pompier. Tatăl şi-a scos propria fiică, fără viaţă, de sub dărâmăturile din blocul groazei. Un singur adolescent a fost scos în viaţă dintre dărâmături, în primele ore ale operaţiunilor de salvare. De atunci, cu fiecare oră care trece, speranţa găsirii altor eventuali supravieţuitori se diminuează.
Ancheta ar putea dura luni de zile
- Bătrână de 88 de ani, în lacrimi când l-a reîntâlnit pe cel care a salvat-o din blocul prăbuşit, în Miami....
- Ultimele imagini cu blocul prăbușit în Miami, înainte să devină un munte de moloz. ”Cădeau bucăți de...
- Un bărbat care și-a pierdut soția din cauza cancerului și ambii părinți din cauza COVID, dispărut sub ruinele...
Un raport cu privire la starea imobilului arăta, în 2018, ”pagube structurale majore” şi ”fisuri” în subsolul clădirii, potrivit unor documente publicate vineri seara de oraşul Surfside.
”Hidroizolaţia zonei de sub piscină şi a căii de acces a vehiculelor (...) şi-a depăşit termenul de garanţie şi este necesar să fie îndepărtată complet şi înlocuită”, scria în acest document expertul Frank Morabito.
”Neînlocuirea hidrioizolaţiei în viitorul apropiat va conduce la extinderea exponenţială a deteriorării betonului”, avertizează el, cerând să se efectueze reparaţii ”în timp util”, însă fără să evoce riscul surpării.
Primarul comitatului Miami-Dade a dat asigurări că oraşul nu era la curent cu acest studiu şi a anunţat că un audit al imobilului şi tuturor clădirilor construite în urmă cu peste 40 de ani urmează să fie realizat în următoarele 30 de zile.
În centurl atenţiei se află şi alt studiu - realizat în 2020 - care arată că Champlain Towers, construit în 1981, s-a afundat cu aproximativ doi milimetri pe an din 1993 în 1999.
Autorul acestui studiu precizează, într-un comunicat comun cu universitatea sa, că această afundare a solului nu poate cauza, doar ea, surparea unui imobil.
Lucrări în vederea unei conformări a imobilului la norme erau, de altfel, în curs, la nivelul acoperisului, au declarat mai mulţi oficiali, estimând că este puţin probabil ca acestea să fie cauza surpării.
O anchetă cu privire la stabilirea cauzelor tragediei de la Surfside probabil că va dura luni de zile, avertizează unii experţi.