Antena LIVE

Curs valutar

CNN: Retragere organizată a unor soldaţi ucraineni din Soledar. Ruşii NU controlează cele două mari rute către Bahmut

Rusia a anunţat vineri că forțele sale controlează orașul Soledar din estul Ucrainei, ceea ce ar reprezenta o victorie simbolică, dacă nu strategică, pentru Moscova, după luni de eșecuri pe câmpul de luptă. Kievul a negat afirmațiile Moscovei, dar o echipă CNN aflată în apropiere a asistat la retragerea organizată a unor trupe ucrainene din oraș.

De la 13.01.2023, 17:32
WhatsApp
Vezi și:

Soldaţi ucraineni în ceea ce părea a fi o retragere organizată din oraș. Asta a văzut vineri după-amiază o echipă CNN, aflată la aproximativ 4 kilometri de Soledar. Potrivit postului american nu părea să existe panică în rândul trupelor ucrainene care s-au retras. Echipa a transmis şi că a observat tiruri de mortiere şi rachete. 

Anterior, CNN a intervievat prin telefon un soldat ucrainean din Soledar, care a spus că trupele au fost "abandonate" și a descris situația din oraş ca fiind îngrozitoare. Grupul de mercenari Wagner a criticat joi afirmația Ministerului rus al Apărării conform căreia şi forțe ale armatei ruse, nu doar cele Wagner, au participat la asaltul asupra Soledar.

Armata ucraineană neagă că a pierdut oraşul Soledar

Pe acelaşi subiect

Armata ucraineană a negat vineri pierderea oraşului Soledar, afirmând că lupte violente au loc în continuare aici. "Nu, asta nu este sigur", a spus despre pierderea oraşului purtătorul de cuvânt al comandamentului Est al armatei ucrainene, Serghei Cerevati. "Lupte violente se desfăşoară în continuare la Soledar", a adăugat el,  la televiziunea publică de la Kiev. "Forţele armate ucrainene păstrează situaţia sub control în condiţii dificile" în faţa "celor mai bune unităţi (ale grupării ruse de mercenari) Wagner şi a altor forţe speciale ruse", a adăugat acesta.

El a acuzat Moscova de "zgomot informaţional" pentru "a semăna neîncredere în rândul ucrainenilor faţă de armata lor". "Mici retrageri sau manevre nu înseamnă că ele trebuie să fie percepute ca o mare înfrângere", a mai spus acelaşi purtător de cuvânt.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ruse au capturat complet joi seară oraşul Soledar. Gruparea rusă paramilitară Wagner a susţinut în acest timp că ea a cucerit singură acest oraş ucrainean, afirmaţie la care Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire în declaraţia sa, menţionează CNN.

Prin ocuparea oraşului Soledar trupele ruse îşi pot consolida poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra Bahmut şi ar avea cale deschisă către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk. O importanţa strategică o au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri.

Trupele ucrainene "sunt încă la marginea Soledar"

Un soldat ucrainean staţionat în Bahmut a declarat pentru CNN că unități ucrainene încă se află la marginea Soledar. Cele două oraşe sunt la o distanţă de 15 km. Parașutiștii din brigăzile 77 și 46 încă "se află la marginea de vest a orașului Soledar", a declarat Taras Berezovets, căpitan în Forțele Speciale Ucrainene.

Cu toate acestea, nu avea sens militar ca ele să rămâna în Soledar, deoarece a fost "complet distrus. Nu există nicio clădire care să fi supraviețuit bombardamentelor rusești", a spus acesta. Moralul în rândul unităților din prima linie rămâne ridicat, dar o decizie de retragere va fi luată în zilele următoare, crede Berezovets.

Unitățile rămase își continuă misiunea de a rezista cât mai mult posibil și de a ucide cât mai mulți luptători Wagner. Retragerea din Soledar nu va afecta capacitatea forțelor ucrainene de a reaproviziona unităţile din Bahmut, aflate la câțiva kilometri spre sud-vest, susţine Berezovets. Potrovit acestuia cele două drumuri majore către Bahmut sunt în mâinile ucrainenilor, iar avioane de luptă ucrainene au atacat vineri pozițiile rusești din apropiere de Bahmut.

Unde este Soledar şi de ce este important 

Micul oraş se află în centrul regiunii Donbas, iar Moscova îl consideră teritoriu rus, deoarece pretinde că în septembrie a anexat toată regiunea Donețk, inclusiv aproximativ 40% din teritoriul care nu era controlat atunci de ruşi. 

Se află la doar câţiva km nord-est de orașul mai mare Bahmut, care a devenit poate cea mai contestată parte a liniei de front care se întinde pe 1.300 de kilometri. De ce este Soledar o țintă? Oraşul, care avea 10.000 de oameni înainte de război, are o valoare strategică mică în sine, dar este un punct de referință în drumul rușilor spre vest. Moscova s-a chinuit luni de zile să cucerească Bahmut atacând dinspre est. Dar capturând Soledar, ar putea să se apropie de oraș pe o cale diferită.

Zona din jurul Soledar include mari mine de sare, care aparțin întreprinderii de stat Artemsil. Cel mai mare producător de sare din Europa a oprit producția la scurt timp după invazia rusă din februarie.

Unele voci au speculat că rușii, în special liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, au interese personale la Soledar, cum ar fi resursele uriașe. Prigojin a recunoscut că vasta rețea de tuneluri create prin minerit oferă o "apărare unică și istorică" și reprezintă o "rețea de orașe subterane".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia soledar ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024