Antena LIVE

Complotiştii arestaţi în Germania plănuiau să instaleze un prinţ în fruntea ţării şi ar fi cerut ajutorul unor ruşi. Reacţia Kremlinului

Germania a arestat miercuri 25 de membri și susținători ai unui grup de extremă dreaptă despre care procurorii au spus că pregăteau o lovitură de stat violentă. Unii membri chiar ar fi pus la cale un atac armat asupra parlamentului. Gruparea urmărea să instaleze un prinţ în fruntea ţării relatează Reuters.  Complotiştii credeau în teoriile mişcării QAnon şi ar fi luat legătura cu "reprezentanţi ai Federaţiei Ruse în Germania". Kremlinul neagă orice legătură cu lovitura de stat dejucată. 

De la 07.12.2022, 20:35

22 de cetățeni germani au fost reținuți sub suspiciunea de "apartenență la o organizație teroristă". Alte trei persoane, inclusiv un cetățean rus, au fost reținute sub suspiciunea că sprijină organizația. Alte 27 de persoane sunt cercetate în dosar. Procurorii susţin că grupul este inspirat de teoriile conspirației ale mișcărilor QAnon și Reichsbürger, cu privire la statul paralel (deep state), care nu recunosc legitimitatea Germaniei moderne şi insistă că Reichul german încă există, în ciuda înfrângerii naziștilor în Al Doilea Război Mondial.

Complotul urmărea instalarea unui fost membru al unei familii regale germane în fruntea statului. Personajul a fost identificat drept Heinrich XIII P. R., potrivit legii germane privind confidențialitatea. Un alt personaj suspect în dosar, Ruediger v. P., urma să fie șeful brațului militar. Heinrich, care folosește titlul de prinț și provine din Casa regală Reuss, care a domnit în estul Germaniei, ar fi contactat inclusiv reprezentanţi ai Federaţiei Ruse în Germania, pe care grupul îi considera vitali pentru stabilirea unei noi ordini. Procurorii germani spun că nu există nicio dovadă că ruşii ar fi dat curs pozitiv cererii. 

Ambasada Rusiei în Germania, citată de agenția de presă RIA, a transmis că instituțiile diplomatice și consulare ruse din Germania nu mențin contacte cu reprezentanții grupărilor teroriste și ai altor grupuri ilegale. Şi Kremlinul a negat orice legătură cu arestările din Germania. "Aceasta este o problemă internă a Republicii Federale Germania, ei înşişi văd că nu se poate vorbi aici de nicio interferenţă din partea Rusiei", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Printre suspecţi se află un soldat activ și mai mulți rezerviști

Pe acelaşi subiect

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a promis că guvernul va răspunde în toată puterea legii contra unor astfel de tentative la adresa statului și că investigațiile vor dezvălui cât de mult au progresat planurile de lovitură de stat. Printre cei investigați se află și un soldat activ și mai mulți rezerviști, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al serviciului militar de informații. Soldatul activ este membru al forței de elită KSK a Bundeswehr (n. red forțele armate germane), care a fost supusă unor reforme în ultimii ani din cauza mai multor incidente de extremă dreapta.

Anchetatorii bănuiesc că anumiţi membri ai grupului aveau planuri concrete de a ataca cu un mic grup armat camera inferioară a Bundestag-ului. În august 2020, protestatarii au luat cu asalt treptele Reichstag-ului din Germania. Unii dintre ei purtau steaguri ale extremei drepte în timpul marșurilor în masă împotriva restricțiilor din pandemia de Covid.

Agenția națională de informații a Germaniei susţine că mișcarea Reichsbürger  (n.red. Cetățeni ai Reich-ului) are aproximativ 21.000 de oameni, aproximativ 5% dintre ei fiind extremiști de dreapta. 2.100 de membri ai mişcării sunt pregătiți să folosească violența pentru a-și atinge obiectivele.

Cine este "Prinţul" care urma să fie instalat în fruntea Germaniei

Casa Reuss s-a distanţat în trecut de aşa-numitul prinţ Heinrich, pe care l-a numit un om confuz, atras de teorii ale conspirației, potrivit presei locale. Într-un discurs din 2019, în care a denunțat structurile politice moderne, Heinrich Reuss a spus că familia sa are rădăcini ce datează din 900 d.Hr. El a spus că în fostul principat Reuss oamenii duceau "vieți fericite", deoarece structurile administrative erau "directe și transparente". Potrivit lui, Germania este un stat vasal, guvernat de aliații occidentali, de la Al Doilea Război Mondial încoace. Monarhia Germaniei a fost abolită acum un secol. Pe 14 august 1919, privilegiile legale și titlurile nobilimii germane au fost abolite. Prin urmare, oficial, în Germania nu există prinți și prințese.

Procurorii au transmis că în raiduri au fost implicaţi peste 3.000 de oficiali de poliție și forțe de securitate din 11 state federale germane. Au fost arestaţi indivizi în Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hesse, Saxonia Inferioară, Saxonia, Turingia, precum și în Austria și Italia.

Suspecții sunt acuzați că pregătesc, de la sfârșitul lunii noiembrie 2021, acțiuni bazate pe ideologia lor. Acestea includ achiziționarea de echipamente, recrutarea de noi membri și organizarea de lecții de tragere cu arma. Eforturile de recrutare s-au concentrat asupra membrilor armatei și ai ofițerilor de poliție. Grupul era conştient că planul va implica decese, dar membrii săi considerau acest scenariu un "pas intermediar necesar" spre schimbarea globală a sistemului. Suspecții reținuți vor apărea în fața unui judecător de la Curtea Federală de Justiție miercuri și joi, care va emite mandatele de arestare și va decide asupra arestării lor preventive.

Ți-a plăcut acest articol?

germania lovitura de stat complot rusia print extremisti
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul din alimentația lui Ion Iliescu. Fostul președinte i-a uimit pe toți...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Vestea așteptată de toți pensionarii din România. Anunțul de ultimă oră...
Fanatik.ro
Publicat 02.05.2024
Ce pensie va avea Klaus Iohannis
spotmedia.ro
Publicat 02.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Cu generații în urmă românii stăteau la cozi pentru mâncare. Acum, stau alții
Adevărul
Publicat 02.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Medicul român care și-a ucis amanta și l-a rănit grav pe soțul femeii va fi...
libertatea.ro
Publicat 02.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Halit Ergenç și-a sărbătorit ziua de naștere. La 54 de ani, actorul a avut...
Happy
Publicat 02.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024