Concedieri şi demisii în cascadă la vârful Ucrainei. 15 oficiali au fost îndepărtaţi: Oamenii "şi-au pierdut încrederea" în ministrul Apărării, Oleksii Reznikov
O serie de oficiali ucraineni au fost demiși sau au demisionat în ultimele patru zile pe fondul acuzațiilor de corupție, o problemă care pare să fie tot mai arzătoare chiar şi în plin război împotriva Rusiei. Mai exact, 15 înalți oficiali și-au părăsit posturile de sâmbătă, relatează The Guardian. Dintre aceştia, şase au primit acuzații de corupție din partea mai multor jurnaliști, dar și din partea autoritățile anticorupție din Ucraina.
De Marina Dinu la 24.01.2023, 19:04Valul de schimbări a început sâmbătă, când ministrul adjunct al infrastructurii, Vasyl Lozinskyi, a fost reținut de anchetatorii anticorupție și demis din funcție. El a fost acuzat de procurori că a umflat prețul echipamentelor de iarnă, inclusiv al generatoarelor, și că ar fi primit mită 400.000 de dolari. Anchetatorii au găsit 38.000 de dolari în numerar în biroul său.
După scandalul cu Lozinskyi, Zelenski a promis într-un discurs că va adopta o abordare cu toleranță zero față de corupție, o problemă care afectează Ucraina încă de când şi-a câştigat independența. "Vreau să fie clar: nu va mai exista nicio revenire la cum erau lucrurile înainte", a spus președintele.
Zelenski a mai spus că vor fi luate "decizii" cu privire la problema corupției în această săptămână, fără a preciza care ar fi acestea. Uniunea Europeană a spus că Ucraina trebuie să îndeplinească standardele anticorupție înainte de a deveni membru.
De la discursul lui Zelenski, încă patru oficiali au fost demiși sau au demisionat
- Curățenie în Guvernul de la Kiev. Val de demisii după mai multe scandaluri de corupție. Un procuror a plecat în...
- Un alt consilier al lui Zelenski, acuzat de corupţie, a demisionat. Ar fi condus o maşină, SUV Chevrolet Tahoe,...
- Zelenski anunţă decizii-cheie în această săptămână după ce un ministru a fost prins cu o mită de 400.000 de...
De la discursul lui Zelenski, încă patru înalți oficiali implicați în scandaluri separate de corupție au fost demiși sau au demisionat.
Printre aceştia se numără Viaceslav Şapovalov, ministrul adjunct al apărării, sub a cărui supraveghere se spunea că ar fi fost semnate presupuse contracte "umflate" cu alimente. El nu a recunoscut că ar fi făcut vreo faptă greșită. Kirilo Timoșenko, șeful adjunct al administrației prezidențiale a Ucrainei, care a fost înregistrat de jurnaliști când conducea o mașină aparținând unor oameni de afaceri ucraineni, a negat, de asemenea, orice faptă de corupţie. Pavlo Halimon, șeful adjunct al partidului politic al lui Zelenski, nu a comentat despre dovezile recente prezentate de jurnaliști cum că ar fi cumpărat o casă la Kiev peste posibilitățile sale financiare.
De asemenea, a fost demis Oleksiy Symonenko, procurorul general adjunct al Ucrainei, care a plecat în vacanță în Spania la sfârșitul lunii decembrie, într-un Mercedes deținut de un om de afaceri ucrainean proeminent. Ca răspuns la scandal, Consiliul de Securitate Națională al Ucrainei a interzis luni oficialilor să călătorească în străinătate până la încheierea războiului, cu excepția celor care se ocupă de afaceri oficiale. Până la deciziile de luni, oficialii erau considerați o excepție de la interdicția bărbaților ucraineni de vârstă militară de a părăsi țara.
Schimbarea a continuat marți după-amiază, cabinetul de miniștri al Ucrainei anunțând că cinci șefi regionali au fost demiși, dintre care doar unul este anchetat pentru corupție. Ar fi vorba despre guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba.
Dovada că sistemul anticorupție nou format al Ucrainei funcționează
Principalul activist anticorupție ucrainean Vitali Şabunin a spus că demiterea celor acuzați de corupție este o dovadă că sistemul anticorupție nou format al Ucrainei funcționează.
"Nu numai că sistemul anticorupție funcționează, dar politicienii învață să lucreze într-un mod nou", a spus Şabunin. Șabunin a dat exemplul lui Lozinskyi, al cărui șef, Oleksii Kubrakov, ministrul infrastructurii, a cerut cabinetului de miniștri să-l demită la o oră după perchezițiile din biroul său.
Şabunin l-a criticat însă pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, pentru că l-a apărat şi nu l-a concediat pe Şapovalov, ministrul adjunct al său responsabil cu logistica, când publicaţia ucraineană ZN.UA a publicat sâmbătă contracte care arătau că preţul unor alimente pentru soldaţi era de câteva ori mai mare decât într-un supermarket.
Şapovalov a demisionat marţi pentru "a nu destabiliza armata ucraineană", pe fondul acuzaţiilor aduse ministerului.
Reznikov a spus că acuzațiile fac parte dintr-un atac informațional asupra ministerului și a ordonat serviciilor de securitate din Ucraina să investigheze cine a scurs contractele.
Shabunin a spus că schema de corupție a fost "prea primitivă" pentru ca publicul să nu înțeleagă. Conform contractelor obținute de jurnaliști, un singur ou costa 17 grivne ucrainene. Prețul ouălor, al cartofilor și al varzei este binecunoscut în Ucraina, a spus Shabunin, care a menționat că prețurile ar trebui să fie mai mici decât în supermarket. Ministerul Apărării nu a negat autenticitatea contractului, dar insistă că prețul declarat a fost o eroare tehnică.
"Oamenii și-au pierdut încrederea în Reznikov", a spus Shabunin. "Toate contractele (militare) nu sunt publice din cauza războiului și asta este normal... dar de ce să-l cred acum că toate prețurile din celelalte contracte sunt OK? Totul este despre încredere."
Într-un răspuns lung pe pagina sa de Facebook în engleză și ucraineană, Reznikov nu a negat autenticitatea contractelor. Acesta a spus însă că prețul ouălor a fost o eroare tehnică descoperită în decembrie și responsabilul de la minister fusese suspendat când a fost găsit. El a spus, de asemenea, că este dispus să înființeze o comisie parlamentară de investigație, deoarece era "încrezător că (ministerul) a înțeles bine".