Antena Meniu Search
x

Zelenski anunţă decizii-cheie în această săptămână după ce un ministru a fost prins cu o mită de 400.000 de dolari la o achiziţie de generatoare

Volodimir Zelenski a declarat duminică că nu va tolera corupția, o problemă cronică a Ucrainei, mai ales în contextul războiului declanşat de Rusia, și a promis decizii-cheie în această săptămână, fără a oferi însă detalii, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 23.01.2023, 17:38

Zelenski anunţă că va lua decizii-cheie în această săptămână după ce un ministru a fost prins cu 400.000 de dolari la o achiziţie de generatoare
Zelenski anunţă că va lua decizii-cheie în această săptămână după ce un ministru a fost prins cu 400.000 de dolari la o achiziţie de generatoare - Telegram

Angajamentul lui Zelenski a venit pe fondul unor acuzații de corupție la nivel înalt, inclusiv o investigaţie cu privire la practici dubioase în achizițiile militare, în ciuda faptului că oficialii promovează unitatea națională pentru a face față invaziei ruseşti. "Vreau ca acest lucru să fie clar: nu va mai exista nicio întoarcere la ceea ce a fost în trecut, la felul în care trăiau diferiți oameni apropiați de instituțiile statului sau cei care și-au petrecut întreaga viață urmărind un scaun", a spus Zelenski în discursul de noapte către popor. 

Ucraina are o lungă istorie de corupție galopantă și guvernare instabilă, aminteşte Reuters. Transparency International a pus Ucraina în 2021 pe locul 122 din 180 de țări, în ceea ce priveşte corupţia, aproape de Rusia. Iar UE a numit reformele anticorupție o condiţie-cheie pentru aderarea Ucrainei, după ce anul trecut i-a acordat Kievului statutul de candidat. "Săptămâna aceasta este timpul pentru decizii potrivite", a spus Zelenski. "Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect".

Zelenski a fost votat covârşitor în 2019, pe baza promisiunilor de a schimba modul în care este condusă ţara. Duminică a anunţat că a acceptat demisia unui ministru adjunct investigat pentru că a luat mită. Deşi Zelenski nu i-a rostit numele, presa din Ucraina a scris că este vorba de viceministrul interimar al dezvoltării regionale, Vasili Lozinski, reținut sub acuzația de luare de mită. Lozinski este acuzat că a luat mită de 400.000 de dolari la o achiziţie de generatoare, potrivit publicaţiei ucrainene Pravda.

Duminică, Biroul Național Anticorupție din Ucraina a dezvăluit detaliile cazului: în timpul verii trecute, autoritățile ucrainene au alocat 1,68 miliarde de grivne (45,7 milioane de dolari), parțial pentru achiziționarea de generatoare pentru a furniza locuitorilor energie electrică, căldură și apă, având în vedere distrugerea infrastructurii energetice de către atacurile rusești. Anchetatorii spun că mai mulți oficiali au decis să deturneze o parte din fonduri, s-au înțeles cu un grup de intermediari și au semnat acorduri de cumpărare la prețuri umflate cu aproape 280 de milioane de grivne (7,6 milioane de dolari). Lozinski a fost prins în flagrant primind 400.000 de dolari pentru că a ajutat la negocierea contractelor. 

Pe acelaşi subiect

Acuzaţii de corupție planează şi asupra ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, după ce o anchetă a ziarului Nashi Groshi a arătat că armata ucraineană a cumpărat alimente la prețuri umflate. Reznikov a descris acuzațiile drept "false", iar o comisie parlamentară a fost solicitată să investigheze cazul. Potrivit lui Reznikov, acuzaţiile privind cumpărarea de alimente pentru armată la suprapreţ este "un atac informațional". "Am fost atacați fără niciun motiv şi în vara când se răspândeau zvonuri despre un controlul insuficient al armelor. Adică, nimic nou", a scris azi Reznikov pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Zelenski anunţă decizii-cheie în această săptămână după ce un ministru a fost prins cu o mită de 400.000 de dolari la o achiziţie de generatoare