Antena Meniu Search
x

Curățenie în Guvernul de la Kiev. Val de demisii după mai multe scandaluri de corupție. Un procuror a plecat în vacanță în Spania în timpul legii marțiale

Mai multe scandaluri de corupție în Guvernul de la Kiev au zguduit Ucraina, o ţară în care delapidarea de fonduri rămâne o practică obişnuită. După ce Ministerul Apărării a fost acuzat că semnat contracte la suprapreţ pentru produsele alimentare destinate soldaților, ministrul adjunct Viaceslav Şapovalov a demisionat. De asemenea, doi consilieri prezidențiali și procurorul general adjunct Oleksîi Simonenko s-au retras din funcții. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 24.01.2023, 13:58

Vezi și

Val de schimbări la vârful Guvernului ucrainean şi în rândul înalţilor oficiali. După ce Ministrul de interne al Ucrainei, Denis Monastirski, adjunctul său Evgheni Enin şi secretarul de stat Iuri Lubkovici au murit pe 18 ianuarie în urma unui accident de elicopter la Brovarî, iar Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, şi-a dat demisia în urma unui scandal, pleacă alte trei nume.

Este vorba de adjunctul şefului biroului prezidenţial al Ucrainei Kirilo Timoşenko şi viceministrul Apărării, Viaceslav Şapovalov, ambii anunţându-şi azi demisiile şi adjunctul procurorului general Oleksi Simonenko care a fost demis. 

Două demisii la vârful administrației de la Kiev

După plecarea lui Oleksi Arestovici din echipa prezidențială, Kirilo Timoșenko a anunțat, luni, că a demisionat. Consilierul a fost acuzat că a folosit în scop personal o mașină donată de americani pentru misiuni umanitare. 

Pe acelaşi subiect

Oleksi Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, şi-a dat demisia din funcţie după greşeala făcută în weekend în urma unui atac masiv cu rachete al Rusiei. Arestovici a spus atunci că racheta rusească care a căzut peste un bloc din Dnipro provocând 44 de morţi a fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucrainene, prăbuşindu-se apoi peste o clădire rezidenţială. 

Adjunctul procurorului general, vacanță în Spania, în timpul legii marțiale

Un alt scandal la nivel înalt zguduie Ucraina, deja devastată de război. Adjunctul procurorului general și-a dat demisia, după ce a fost acuzat că și-a petrecut concediul în Spania, la sfârșitul anului 2022, după prelungirea legii marțiale.  

Simonenko a plecat în vacanță în Spania cu Mercedesul omului de afaceri și deputatul din Liov Hrihorîi Kozlovski, fiind însoțit chiar de garda de corp a lui Kozlovskii. Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a decis că, în timpul legii marţiale, funcţionarii publici pot călători în afara Ucrainei exclusiv în călătorii de afaceri.

Demisie la vârful Ministerului Apărării

Sâmbătă, mai multe publicaţii naţionale au acuzat Ministerul Apărării că a încheiat un contract la preţuri "de două-trei mai mari" decât tarifele actuale în vigoare pentru produsele alimentare de bază. Contractul în cauză, valabil pentru 2023, ar fi de 13 miliarde de grivne, sau 350 de milioane de dolari la cursul actual, potrivit site-ului de ştiri ZN.UA.

În urma acestor acuzații, pe care Ministerul le-a respins, viceministrul Viaceslav Şapovalov și-a dat demisia, potrivit Ukrainian Pravda. Biroul Național Anticorupție a declarat că investighează presupusele abuzuri ale Ministerului Apărării în achiziționarea de alimente pentru militari, în cadrul unei anchete penale care a început înainte ca aceasta să fie mediatizată în presă.

Viceministru, reținut pentru mită de 400.000 de euro

În weekend a fost demis şi viceministrul interimar al Dezvoltării Regionale, Vasili Lozinski, reținut sub acuzația de luare de mită. Oficialul este acuzat că a primit mită în valoare de 400.000 de euro pentru achiziţionarea unor generatoare de curent. 

Ancheta a fost declanşată în septembrie anul trecut. Ministerul Dezvoltării municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina a postat pe pagina sa de Facebook că sprijină pe deplin ancheta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Curățenie în Guvernul de la Kiev. Val de demisii după mai multe scandaluri de corupție. Un procuror a plecat în vacanță în Spania în timpul legii marțiale