Antena LIVE

Curs valutar

Conferinţă de presă dezastruoasă pentru Biden. A ieşit să arate că nu e "senil" cum atacă republicanii, dar a confundat Egiptul cu Mexicul

Alegeri SUA 2024. Joe Biden a primit noaptea trecută o lovitură politică care i-ar putea ameninţa campania la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, deşi, paradoxal, a scăpat de o anchetă penală privind modul în care a manipulat documente clasificate, arată o analiză CNN. Biden a încercat să calmeze îngrijorările legate de vârstă lui, dar este posibil să le fi amplificat, scrie sursa citată. 

De la 09.02.2024, 11:40

Raportul lui Robert Hur, procurorul special  desemnat să ancheteze cazul în care este implicat actualul președinte pentru fapte care au avut loc când era vicepreședinte (2009-2017), stabileşte că Joe Biden a luat cu intenție documente de la Casa Albă și le-a dezvăluit conținutul după încheierea mandatului, dar că sunt mai multe motive pentru care nu va fi cercetat penal. 

Afirmațiile procurorului că Biden este în vârstă și uituc au declanșat o furtună politică şi au lovit direct unde-l doare mai tare, alegerile prezidenţiale din acest an, comentează CNN

Republicanii l-au desfiinţat pe Joe Biden

Imediat după publicarea raportului, republicanii l-au desfiinţat pe Joe Biden. Potrivit acestora, documentul arăta că Biden nu este capabil să servească în calitate de președinte. Senatorul de Florida, Marco Rubio, a sugerat pe platforma X că Biden suferă de demență. Senatorul republican din Carolina de Nord, Thom Tillis, a făcut şi el comentarii tăioase. "Nu vreau să recurg la un atac josnic. Dar să presupunem că Biden ar fi CEO-ul unei companii. Ce ar cere consiliul de administrație în această seară?"

Pe acelaşi subiect

O declarație comună lansată de conducerea Partidului Republican a numit tulburătoare detaliile despre pierderile de memorie ale lui Biden. "Un om considerat incapabil să fie tras la răspundere pentru manipularea greșită a documentelor clasificate nu este cu siguranță nici potrivit să stea în Biroul Oval", au scris republicanii. Şi echipa lui Donald Trump a publicat o reacţie dură: "Dacă ești prea senil pentru a fi judecat, atunci ești prea senil pentru a fi președinte. Joe Biden este incapabil să conducă această națiune".

Zi dezastruoasă pentru Joe Biden

Casa Albă şi-a dat seama că este o problemă politică uriașă. Aşa că liderul de la Casa Albă a apărut după două ore la o conferință de presă programată în grabă pentru a repara situaţia, adică ceea ce s-a transformat într-o zi dezastruoasă pentru Biden, comentează CNN.

"Știu ce naiba fac", a transmis Joe Biden furios din Sala Diplomatică a Casei Albe, în timp ce încerca să se apere că este în deplinătatea facultăţilor mintale. Biden a subliniat că raportul lui Robert Hur face distincție între modul în care el a manipulat documentele clasificate și modul în care Trump a obstrucționat ancheta într-un caz în care se confruntă cu acuzaţii similare. 

Biden şi-a început discursul plin de patos. Dar atitudinea sa furioasă și reporterii care îi strigau întrebări l-au făcut să scape lucrurile de sub control. Conferinţa de presă este posibil să fi avut fix efectul contrar, să exacerbeze întrebările despre vârsta lui, adică tocmai ce a încercat să oprească. Când reporterul de la CNN a subliniat că mulți alegători au întrebări despre vârsta lui, Biden a răspuns dur: "Asta este judecata taI"

A confundat Egiptul cu Mexicul

La un moment dat, făcând un comentariu despre criza din Orientul Mijlociu, Biden s-a referit la președintele Egiptului despre care a spus în mod eronat că este "președintele Mexicului".  "Sunt de părere, după cum știți, că răspunsul (Israelului) în Fâșia Gaza a fost exagerat. Cred că, după cum știți, inițial președintele Mexicului Sisi (n.r. a vrut să spună președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi) nu a vrut să deschidă graniţa pentru a permite ajutorului umanitar să intre. Am vorbit cu el. Eu l-am convins să deschidă graniţa", a spus Biden.

Este genul de greșeală pe care ar fi putut-o face orice politician într-un moment tensionat. Dar venind după ce Biden a dat asigurări că "memoria lui este bună" în cadrul unui eveniment menit să arate că are vitalitate nu a fost un episod tocmai potrivit, observă CNN. În plus, noile întrebări cu privire la acuitatea lui Biden vin după ce acesta a confundat de două ori în această săptămână numele unor lideri europeni cu lideri cu care a interacționat în anii 1980. 

Joe Biden a spus luni într-un discurs susţinut în Las Vegas că s-a întâlnit recent cu preşedintele francez Mitterrand, mort în 1996. A vrut să spună de fapt Macron. Iar miercuri, într-un discurs la New York, Biden a confundat-o pe fosta cancelară a Germaniei, Angela Merkel, cu fostul cancelar german Helmut Kohl, decedat în 2017. 

În timpul conferinţei de vineri dimineaţă, a existat și un moment emoționant în care durerea lui Biden a ieșit la suprafață. Liderul de la Casa Albă, aproape în lacrimi, l-a condamnat pe procurorul Hur pentru că a sugerat că Biden a uitat data morții fiului său iubit, Beau. "Cum dracu îndrăznește să spună asta?" a întrebat Biden. 

Raport: Limitări semnificative ale memoriei lui Joe Biden

Raportul lui Robert Hur detaliază "limitări semnificative" ale memoriei lui Joe Biden. Când a fost audiat, președintele "nu și-a amintit când era vicepreședinte", uitând când şi-a încheiat mandatul şi când l-a început. Mai mult, Biden "nu și-a amintit, nici măcar când a murit fiul său Beau".

Raportul susţine şi că "memoria lui părea neclară când descria dezbaterea despre Afganistan, o problemă cândva foarte importantă pentru el". Printre altele, el a spus în mod eronat că "avea o adevărată diferență" de opinie cu generalul Karl Eikenberry, când, de fapt, Eikenberry era un aliat al său. 

Faptul că Biden a ieşit imediat vineri la o conferinţă de presă arată că echipa sa admite acum că președintele are o problemă semnificativă legată de vârsta sa şi de modul în care îl percep americanii, dar prestaţia lui a demnonstrat că nu a reuşit să-i  liniștească pe alegătorii. Poate că nu pare corect, dar Biden se confruntă cu întrebări reale din partea publicului cu privire la capacitatea sa de a servi ca preşedinte, încheie CNN. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

joe biden gafe memorie alegeri sua 2024
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu introducerea votului de la 16 ani?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Cine salvează UE și România de la dezastru. Expert: „S-au împușcat într-un...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Pământul va avea o mini-Lună timp de câteva săptămâni. Cum e posibil
Useit
Publicat 21.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Colonelul zis «Tigrul» s-a îmbătat și a trimis zeci de oameni la moarte,...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Marile controverse din jurul candidaților la alegerile prezidențiale. De la...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Cele mai importante analize de sânge pe care toată lumea trebuie să le facă
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024