Corespondență din Cernăuți: Lecția învățată de ucraineni, după ororile războiului
Războiul i-a învățat un lucru simplu pe oamenii de rând din Ucraina. Dacă armata Rusiei și-a permis să încercuiască orașe extrem de importante și să le bombardeze cu rachete, se pot aștepta la absolut orice pe termen mediu și lung.
De Laurenţiu Rădulescu la 29.03.2022, 21:26Laurențiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Doar printre oameni poți afla ceea ce gândesc, dacă au sau nu încredere în această retragere a rușilor din jurul Kievului. Cei opt ani de război i-au învățat multe pe ucraineni, pe oamenii simpli. Nu trebuie să aibă încredere în Armata Rusiei sau în forțele separatiste, indiferent de mișcările pe care le fac sau de declarațiile pe care le spun în fața oficialilor. O persoană mi-a spus că, indiferent de ce s-a semnat astăzi, indiferent dacă privim cu optimism acest posibil acord de pace, ei trebuie să aibă foarte mare grijă la ce vrea să facă Federația Rusă pe termen mediu și lung. Dacă armata Rusiei și-a permis să încercuiască capitala Ucrainei și să lovească atât de puternic orașe importante, se pot aștepta la absolut orice. Făcea referire la o posibilă revenire a rușilor în Ucraina. În Cernăuți spiritele sunt calme, este un loc unde s-au adunat mii de refugiați. Autoritățile stau însă cu sufletul la gură, mai ales că au sunat iar sirenele de bombardament, dar oamenii s-au învățat să trăiască cu acest lucru.
Speranțe după o nouă rundă de negocieri
Război Rusia - Ucraina, ziua 34. S-a încheiat noua rundă de negocieri între Ucraina și Rusia, la care au participat și președintele Erdogan, precum și Roman Abramovici. Ministrul ucrainean de Externe le-a cerut participanților "să nu bea, să nu mănânce și să nu atingă nimic", asta deși Kremlinul a respins informațiile potrivit cărora Abramovici ar fi fost otrăvit la începutul acestei luni.
Imediat după finalizarea negocierilor, despre care președintele Turciei a spus că e timpul să dea "rezultate concrete", Moscova a venit cu un prim mesaj de reconciliere - ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin, a anunțat că Federația Rusă va "reduce radical" ofensiva asupra capitalei Kiev. Potrivit presei internaţionale, Ucraina ar fi dispusă să renunţe la visul său de a intra în NATO, în timp ce Rusia nu s-ar mai arăta atât de deranjată dacă Ucraina ar intra în UE.