Corespondență Observator din Turcia. Șansele de a găsi supraviețuitori la 72 de ore de la cutremur scad, dar salvatorii mai cred în miracole. Turcii se luptă cu o nouă mare problemă
O gură de aer, o fărâmă de speranţă, de bucurie şi de optimism în toată tragedia care a îngenuncheat Turcia şi Siria. Pentru că miracolele se întâmplă, atunci când credem şi luptăm pentru ele. Pentru prima dată de la cutremure, de sub ruine, s-a auzit râsul unui copil. Un mic supravieţuitor din Siria, care a fost scos de sub dărâmături după pragul critic de 72 de ore. Când viaţa răzbate în condiţii aproape imposibile, minunile se înmulţesc. Şi în Turcia salvatorii continuă să aducă oameni la suprafaţă, chiar şi în Gaziantep, cea mai afectată regiune de cutremur.
De Laurenţiu Rădulescu la 09.02.2023, 17:01"Speranță mai există, atât timp cât salvatorii sunt acolo sus, atât timp cât se lucrează la foc continuu pentru a încerca să-i scoată pe oamenii prinși sub dărâmâturi. Însă nu trebuie să omitem faptul că oră după oră, minut după minut, înseamnă o diminuare clară a șanselor de supraviețuire a celor care se află în clădirile transformate în ruine. Gaziantep este o regiune foarte grav afectată de seismele din ultimele zile, sunt mai bine de 78 de ore de când blocurile au fost puse la pământ și nu sunt deloc puține. Sunt câteva mii de clădiri în regiunea Gaziantep care au fost dărâmate și alte câteva mii de imobile în care nu se mai poate intra. Dacă vorbim de speranță, ea poate fi, să spunem, reînnoită de ceea ce s-a întâmplat în această dimineață în orașul Gaziantep din sud-estul Turciei, atunci când trei copii au fost scoși de sub dărâmături în viață, au fost duși la spital și sunt în continuare în viață. Asta le dă speranță oamenilor, rudelor care stau pe margine cu capul în mâini, plângând", a transmis reporterul Observator Laurențiu Rădulescu.
Cutremure în Turcia. Nu sunt suficiente locuri de cazare pentru victime, rudele lor și oamenii care vor să ajute
"Problema principală este legată de locul de cazare, din câte am reușit să îmi dau seama, pentru că inclusiv oamenii din regiunile care nu au fost afectate de cutremur vin cu propriile autoturisme, cu camioane, se fac chete, se aduc pungi de zahăr. Au fost aduse aeroterme pentru ca oamenii să se poată încălzi, acolo unde există energie electrică, pentru că și asta e o problemă importantă. Este destul de greu se te organizezi în trei-patru zile pentru a acoperi tot acest dezastru pe care îl vedem cu toții. Hainele, toate ajutoarele, sunt repartizate și pleacă spre provinciile care sunt cel mai grav afectat, între care Hatay", a explicat Laurențiu Rădulescu.
Bilanţul cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a trecut de 17.500 de morţi, la mai bine de 72 de ore după primul şi cel mai puternic seism. După acest interval, scad considerabil şansele de supravieţuire ale celor încă blocaţi sub dărâmături. Dar căutările vor continua, deoarece zecile de mii de salvatori, mulţi veniţi din aproape 70 de ţări, speră în miracole. Şi, într-adevăr, au fost scoşi la lumină supravieţuitori chiar şi după 65 de ore.