Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cutremure în Turcia și Siria: Bilanţul a depăşit 20.000 de morţi, peste dezastrul de la Fukushima. Supravieţuitorii nu au apă şi căldură

Cutremure în Turcia și Siria. Bilanţul cutremurelor care au devastat Turcia şi Siria a depăşit 20.000 de morţi, la mai bine de 72 de ore după primul şi cel mai puternic seism. După acest interval, scad considerabil şansele de supravieţuire ale celor încă blocaţi sub dărâmături. Dar căutările vor continua, deoarece zecile de mii de salvatori, mulţi veniţi din aproape 70 de ţări, speră în miracole. Şi, într-adevăr, au fost scoşi la lumină supravieţuitori chiar şi după 65 de ore. Preşedintele Erdogan, care a vizitat zona sinistrată, a declarat că 6.444 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia în urma cutremurelor.

de Redactia Observator

la 09.02.2023 , 21:14

Numărul morților în urma cutremurelor catastrofale care au lovit Turcia și Siria luni a depăşit 20.000 de persoane, în mare parte din cauza creșterii numărului victimelor în Turcia. Bilanțul pentru Siria rămâne relativ static, deși se crede că numărul va fi probabil mult mai mare. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremur în ambele țări. De altfel, OMS se teme că mulţi din cei care au supravieţuit cutremurului ar putea muri pentru că nu au adăpost, apă, electricitate sau cu ce să se încălzească.

Eforturile de căutare și salvare sunt încă în desfășurare, susținute de grupuri de ajutor și țări care au dus echipele în zonele cele mai afectate, dar se luptă cu condiții sumbre, cu mii de clădiri prăbușite și temperaturi înghețate.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE 21:00 Peste 20.000 de morţi în Turcia şi Siria

Pe acelaşi subiect

Peste 20.000 de persoane au murit în cutremurul violent care a zguduit luni sudul Turciei şi Siria, potrivit unor bilanţuri oficiale publicate joi seara, relatează AFP. Potrivit Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) din Turcia, 17.134 de trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub dărâmături în această etapă, iar 3.162 în Siria, conform cifrelor oficiale, ceea ce creşte numărul total al deceselor la 20.296.

UPDATE 17:05 Bilanţul morţilor se apropie de 20.000

Bilanţul cutremurului care a lovit luni sudul Turciei şi nord-vestul Siriei a trecut de 19.900 de morţi, după ce preşedintele Recep Erdogan a anunţat o creştere dramatică a deceselor confirmate în Turcia, relatează CNN. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că numărul morţilor din ţară în urma cutremurului de luni a crescut la cel puţin 16.710. El a anunţat, în declaraţii făcute la Osmaniye, una din zonele lovite de cutremur pe care le-a vizitat joi, că peste 64.194 de persoane sunt rănite. Un bilanţ anterior anunţat de vicepreşedintele Fuat Oktay indica 14.351 de morţi şi 63.794 de persoane rănite. Erdogan a mai spus că 6.444 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia în urma cutremurului.

În Siria vecină, numărul total al deceselor se ridică la cel puţin 3.192, dintre care 1.930 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă "Căştile albe", şi 1.262 de morţi în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. Astfel, bilanţul total al morţilor în cele două ţări a ajuns la 19.902, ceea ce depăşeşte numărul victimelor cutremurului din 11 martie 2011 din Japonia, când au murit 19.759 de persoane, conform datelor oficiale. Cutremurul din Japonia, cu epicentru subacvatic, a avut o magnitudine de moment de 9,1 şi a declanşat un tsunami ce a avariat grav centrala nucleară de la Fukushima, provocând scurgeri radioactive.

UPDATE 16:45 Fetiţă salvată de sub ruine, la 3 zile de la cutremur

Turcia mai crede în miracole. Au trecut trei zile de la cutremurele din Turcia şi Siria şi, contrar tuturor aşteptărilor, salvatorii încă mai găsesc supravieţuitori sub ruine. Un miracol s-a produs chiar azi: o fetiţă a fost scoasă vie la mai bine de 72 de ore de la catastrofă. Misiunile au fost îngreunate însă de încă o replică, iar numărul deceselor a trecut de 17.000, în cele două ţări.

UPDATE 15:35 Bilanţul provizoriu a depășit 17.500 de morţi

Bilanţul victimelor cutremurului devastator care a lovit luni Turcia şi Siria se ridică acum la cel puţin 17.500 morţi, potrivit autorităţilor, transmite CNN. În Turcia, bilanţul deceselor a crescut la 14.351 de morţi, în timp ce alte 63.794 de persoane au fost rănite, a declarat joi vicepreşedintele turc Fuat Oktay. Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puţin 3.192, dintre care 1.930 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă "Căştile albe", şi 1.262 de morţi în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene. Astfel, bilanţul total al morţilor în cele două ţări a ajuns la 17.543. Alte zeci de mii de persoane sunt rănite în ambele ţări, în timp ce echipele de salvare se străduiesc să localizeze supravieţuitori printre dărâmăturile clădirilor căzute, în toiul unui episod acut de iarnă.

Şi în timp ce Turcia a primit ajutor de la aproape 100 de ţări, un convoi cu ajutoare al Naţiunilor Unite a trecut joi din Turcia în nord-vestul Siriei pentru prima dată de la cutremurul de luni, în condiţiile în care regiunea este extrem de afectată de seism, dar şi de ani de conflict şi se confruntă cu o criză umanitară acută. Convoiul, format din şase camioane care transportă articole pentru adăposturi şi articole nealimentare, a trecut prin punctul de frontieră Bab Al Hawa - singurul coridor de ajutor umanitar dintre Turcia şi Siria.

"Operaţiunea de ajutor transfrontalier a ONU a fost restabilită astăzi. Ne simţim uşuraţi că putem ajunge la oamenii din nord-vestul Siriei în acest moment de urgenţă. Sperăm ca această operaţiune să continue, deoarece este o linie de salvare umanitară şi singura cale de acces", a declarat Sanjana Quazi, şefa biroului ONU pentru ajutor umanitar din Turcia . Aproximativ 4,1 milioane de persoane depind deja de ajutorul umanitar în nord-vestul Siriei, aflat în cea mai mare parte sub controlul rebelilor.

Un oficial umanitar a declarat anterior pentru CNN că eforturile de a ajuta oamenii din regiunile afectate de cutremur în Siria au fost "incredibil de dificile", deoarece punctele de trecere de-a lungul graniţei au fost distruse din cauza dezastrului. "În plus, în Siria, acest lucru se întâmplă în mijlocul unei zone de conflict", a subliniat Jan Egeland, secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiaţi.

UPDATE 14:30 Turcia va suferi o serioasă lovitură economică după cutremure

Peisajul economic deja dificil va agrava catastrofa umanitară provocată de cutremurele care au lovit Turcia, primele estimări ale pagubelor arătând spre o inflaţie ridicată şi riscuri la adresa bugetului, transmite Bloomberg.

Analiştii încearcă să evalueze impactul exact al cutremurelor asupra economiei Turciei, ţară cu un PIB de 819 miliarde de dolari, care se confruntă deja cu creşterea dezechilibrelor ca urmare a unor politici neortodoxe destinate limitării inflaţiei şi în acelaşi timp diminuării dobânzilor. Autorităţile au fost nevoite să suspende tranzacţiile bursiere în timp ce cursul de schimb al lirei este în continuare susţinut prin diverse măsuri.

"Costul acestor dezastre loveşte economia Turciei într-un moment în care încrederea investitorilor era deja afectată", spune Nick Stadtmiller, analist la Medley Global Advisors din New York. În plus, "creşte riscul unei noi prăbuşiri a pieţei bursiere având în vedere vulnerabilităţile pre-existente cu privire la cursul de schimb şi deficitul de cont curent", adaugă Stadtmiller.

UPDATE 13:10 Bilanţul provizoriu a depășit 17.000 morți

Bilanțul victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit luni Turcia și Siria se ridică acum la cel puțin 17.176 de morți, potrivit autorităților, citate de CNN. În Turcia, bilanțul victimelor a crescut la cel puțin 14.014 morți, a declarat joi președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timp ce vizita zonele afectate din orașul Gaziantep, în sudul țării.

Numărul total al deceselor în Siria se ridică la cel puțin 3.162, dintre care 1.900 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul țării, potrivit grupului de protecție civilă "Căștile albe", și 1.262 de morți în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Alte zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind rănite în ambele țări, în timp ce echipele de salvare se străduiesc să localizeze supraviețuitori printre dărâmăturile clădirilor căzute, în mijlocul unei rafale de iarnă rece.

UPDATE 11:40 Guvernul României trimite ajutor în Siria

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat hotărârea privind sprijinirea Republicii Arabe Siriene, în urma cutremurului care a provocat mii de morţi. Ajutorul României va consta în bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte dar şi produse alimentare, conserve. Acestea vor puse la dispoziţie de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

”Dată fiind situaţia  generată de cutremurul produs în data de 6 februarie 2023, în Siria, respectiv, solicitarea Republicii Arabe Siriene, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională, în urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, astăzi, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, hotărârea nou adoptată urmărind de o manieră prioritară sprijinirea Republicii Arabe Siriene, prin: bunuri materiale ce constau în mai multe tipuri de produse de cazarmament, îmbrăcăminte dar şi produse alimentare, conserve”, a anunţat Guvernul.

UPDATE 11:00 Şase camioane cu ajutoare ONU, aşteptate în nord-vestul Siriei

Şase camioane cu ajutoare din partea Naţiunilor Unite sunt aşteptate să sosească joi în nord-vestul Siriei, în sprijinul unora dintre cele mai vulnerabile persoane afectate de cutremurele majore de luni, transmite dpa. Convoiul foloseşte punctul de trecere a frontierei Bab al-Hawa, potrivit unor surse ONU.

Până acum, camioanele nu au putut ajunge la Bab al-Hawa din cauza şoselelor avariate, însă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acestea au fost reparate parţial. Şi înainte de cutremur, punctul de trecere de la Bab al-Hawa era o legătură vitală pentru circa 4,5 milioane de oameni în zonele din nord-vestul Siriei necontrolate de guvernul de la Damasc, în urma războiului civil în desfăşurare.Potrivit ONU, 90% din locuitorii de acolo erau deja dependenţi de ajutor umanitar înainte de cutremur.

UPDATE 10:30  Încă 10 români au fost repatriaţi din Turcia

Aeronave ale Forţelor Aeriene Române au repatriat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, încă 10 cetăţeni români, dintre care doi copii, care au fost îmbarcaţi de pe aeroporturile din Adana şi Malatya, transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Astfel, numărul persoanelor repatriate cu aeronavele militare începând de luni şi până în prezent este de 31 de români şi doi cetăţeni polonezi.

Un sinistrat se roagă printre ruine în Hataz, Turcia,

Getty Images

UPDATE 10:20 Transport umanitar din Covasna

Un transport cu patru tone de alimente, apă şi haine, destinat sinistraţilor din Turcia şi Siria, a plecat, joi dimineaţă, din judeţul Covasna spre zonele afectate de cutremur.

Bunurile provin, în cea mai mare parte, din donaţii şi au fost colectate în cadrul unei acţiuni organizate de Parohia Ortodoxă Vâlcele, Primărie Comunei Vâlcele şi Teatrul ''Andrei Mureşanu'' din Sfântu Gheorghe, scrie Agerpres.

UPDATE 10:00 Furie în Turcia din cauza față de construcțiile neconforme

Confruntaţi cu dezastrul adus de cutremurul devastator din Turcia, care a pus la pământ mii de blocuri de locuinţe ca pe nişte piese dintr-un joc de domino, oamenii sunt tot mai furioşi că reglementările în domeniul construcţiilor sunt aplicate deficitar, ceea ce a contribuit fără îndoială la prăbuşirea atât de multor clădiri şi la un bilanţ atât de mare al victimelor, relatează BBC.

UPDATE 09:30 Bilanțul provizoriu depășește 16.000 morți

Bilanțul provizoriu în cele două țări a ajuns la 16.035 decese, potrivit autorităților. Astfel, în Siria, numărul victimelor a ajuns la 3.162. În Turcia, atele indică 12.873 de decese, potrivit CNN.

Experţi locali apreciază că mii de oameni se află în continuare prinşi sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite, cu toate că nu există informaţii privind situaţia în majoritatea localităţilor din cele 10 provincii turce cel mai grav afectate de seisme.

Autorităţile siriene au anunţat miercuri că, din cauza cutremurelor, circa 293.000 de persoane s-au văzut nevoite să-şi părăsească locuinţele din zonele guvernamentale, unde au fost amenajate 180 de adăposturi pentru a oferi un adăpost deasupra capului celor care şi-au pierdut casele sau ale căror locuinţe au suferit pagube substanţiale. 

UPATE 09:20 Liderii Taiwanului își vor dona salariile pe o lună pentru victimele din Turcia

Președintele și vicepreședintele Taiwanului au anunțat că își vor dona salariul pe o lună pentru eforturile salvării victimelor în urma cutremurelor din Turcia. De asemenea, insula asiatică a trimis zilele trecute echipamente și echipe de salvare.

UPDATE 08:00 Bilanţul deceselor a ajuns la 15,865

Bilanţul provizoriu al deceselor în Turcia a depăşit 12,391, potrivit autorităţilor locale. În Siria, bilanţul a ajuns la 2.992 de morţi. 

UE a confirmat că va trimite un ajutor de 3,5 milioane de euro în Siria, în urma unei cereri de asistență din partea guvernului, dar a precizat că ajutorul trebuie să fie livrat atât în zonele controlate de guvern, cât și în cele controlate de rebeli.

Profimedia Images

UPDATE 6:50 Temperaturi glaciale în Gaziantep

În oraşul turc Gaziantep, lovit de cutremur, temperaturile au scăzut la -5 grade Celsius joi dimineaţa. În ciuda frigului, mii de familii, prea speriate sau împiedicate să se întoarcă la casele lor, locuiesc în maşini şi corturi improvizate, anunţă AFP, citat de News.ro.

Părinţii se plimbă pe străzile din Gaziantep, oraş în apropierea epicentrului cutremurului care a lovit ţara luni şi al cărui bilanţ a deceselor a depăşit 15.000, purtându-şi în braţe copiii înveliţi în pături pentru a se încălzi de frigul din corturi. 

"Când ne aşezăm, este dureros şi mi-e frică pentru toţi cei blocaţi sub dărâmături", a spus Melek Halici, care urmăreşte salvatorii lucrând până târziu în noapte.

"O să ajungem la cort, dar nu vreau", adaugă ea, ţinându-şi fiica de doi ani în braţe. "Nu suport frigul, la fel cum nu pot suporta gândul de a mă întoarce în apartamentul nostru".

Autorităţile oraşului au interzis revenirea a mii de locuitori în clădirile care sunt încă considerate prea riscante din cauza replicilor. 

În jurul Halicis, fumul de la zeci de incendii umple aerul nopţii. Supermarketurile oferă familiilor paleţi de lemn pentru a le arde. Dintre supravieţuitori, unii s-au refugiat la vecini sau rude. Alţii au părăsit regiunea. Dar mulţi nu au unde să meargă. Sălile de sport, moscheile, şcolile şi alte magazine îi găzduiesc. Dar paturile sunt puţine, iar mii de oameni îşi petrec nopţile înghesuiţi într-o maşină al cărei motor continuă să funcţioneze şi să elibere puţină căldură.

"Nu am de ales", recunoaşte Suleyman Yanik, stând în maşina lui alături de un copil care se joacă cu volanul. Soţia lui şi un alt copil dorm pe bancheta din spate. "Mirosul este oribil, dar nu putem merge acasă", adaugă el.

Burhan Cagdas doarme de luni în maşina lui, familia lui nefiind pregătită "psihic" să se întoarcă la ei acasă. Câte nopţi vor mai petrece afară? El nu ştie, dar se îndoieşte de capacitatea alor săi de a rezista mult mai mult.

Aici, mulţi oameni critică gestionarea de către guvern a operaţiunilor de ajutorare. Vizitând regiunea miercuri, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a recunoscut "deficienţele", dar a insistat asupra amplorii dezastrului despre care a spus că ar pune la încercare orice guvern.

În apropierea unui castel datând din secolul al VI-lea, grav avariat de cutremur, familiile sărace mărturisesc că autorităţile nu au făcut nimic pentru ei. Au construit adăposturi improvizate folosind prelate şi lemne aruncate de alţii. "Ar fi putut măcar să ne dea corturi", critică Ahmet Huseyin.

"Copiii noştri sunt îngheţaţi", adaugă tatăl a cinci copii, în vârstă de 40 de ani, a cărui casă de alături a fost distrusă de cutremur. "A trebuit să ardem băncile din parc şi chiar unele dintre hainele copiilor. Nu era nimic altceva".

Pentru Emel Osman, un tânăr de 14 ani a cărui familie a fugit din Siria în Turcia în urmă cu şapte ani, autorităţile ar fi trebuit să monteze un cort, "măcar pentru copii".

Dacă pietre de la castelul distrus riscă să cadă peste parcul în care familiile şi-au găsit refugiu, acestea din urmă spun că nu au altă opţiune, neavând maşină sau alt adăpost.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Cutremure în Turcia și Siria: Bilanţul a depăşit 20.000 de morţi, peste dezastrul de la Fukushima. Supravieţuitorii nu au apă şi căldură