Criza din Ucraina este la apogeu. Ambasade evacuate, ostilităţile ar putea începe în orice moment
Criza din Ucraina devine tot mai incandescentă. O invazie rusă poate avea loc în orice moment, anunţă Statele Unite, care au evacuat personalul diplomatic din Kiev şi cer şi civililor să părăsească rapid ţara. Şi România a ridicat nivelul de alertă, a evacuat personalul diplomatic neesenţial şi recomandă evitarea deplasărilor în Ucraina. Între timp, o lume întreagă așteaptă rezultatul discuției cruciale dintre Joe Biden şi Vladimir Putin.
De Redactia Observator la 12.02.2022, 19:33- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
De o parte şi de alta a graniţei ucrainiene, exerciţiile militare oferă imaginea a ceea ce ar putea urma. Ostilităţile pot începe în orice moment.
Anthony Blinken, secretarul de stat american: O invazie rusă se poate produce oricând dacă preşedintele Putin decide astfel. A desfăşurat în teren unităţi capabile să acţioneze în timp extrem de scurt.
150.000 de soldaţi ruşi sunt mobilizaţi la frontierele Ucrainei. O incursiune nu ar fi limitată la regiunile proruse. Serviciile americane vorbesc de încercuirea Kievului, schimbarea regimului politic şi ocuparea întregii ţări. Cetăţenii americani sunt sfătuiţi să evacueze ţara rapid.
Jake Sullivan, consilier prezidenţial, SUA: Dacă atacul Rusiei asupra Ucrainei are loc, probabil că va începe prin bombardamente aeriene şi atacuri cu rachete care, fireşte, pot ucide civili indiferent de naţionalitate.
- MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina. Personalul diplomatic și consular neesențial a fost retras |...
- România e pregătită să adopte măsuri defensive în criza din Europa de Est. Ministrul Vasile Dîncu, în dialog...
- Joe Biden le-a spus aliaților din NATO că Putin s-a decis să invadeze Ucraina. Când ar putea începe războiul
Președintele Ucrainei face un apel la calm
În contextul noilor dezvăluiri, un apel la calm vine chiar de la preşedintele Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a asistat astăzi la exerciţiile militare din sudul Ucrainei.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Toate aceste informaţii provoacă panică. Şi asta nu ne ajută!
Un summit virtual convocat de Joe Biden cu aliaţii NATO a avut loc ieri seară. Klaus Iohannis s-a exprimat pentru continuarea dialogului cu Rusia, dar şi pentru pregătirea de sancțiuni în cazul unui eşec al negocierilor. Potrivit Der Spiegel, convorbirea a fost una de avertisment. Joe Biden i-ar fi anunţat pe aliaţi că Rusia plănuieşte un atac miercuri.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Negocierile cu partenerii europeni şi americani continuă, atât în faţa camerelor cât şi în spatele uşilor închise. Pregătim un răspuns pentru NATO şi Washington.
Armand Goșu, istoric: Pentru Putin, obiectivul major este să schimbe ordinea internaţională după Războiul Rece care îl nemulţumeşte şi care, spune el, dezavantajează Rusia. Alt obiectiv major este să menţină Ucraina în zona de influenţă a Rusiei. Toată Ucraina.
Statele Unite continuă să întărească Flancul Estic
Pe fondul creşterii tensiunii, Statele Unite vor trimite în Polonia încă 3.000 de soldaţi, pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor americani din Ucraina dacă invazia va avea loc. Pe lângă cei 1700 deja mobilizaţi.
Anthony Blinken, secretarul de stat american: Până acum Moscova nu a făcut decât să escaladeze. Suntem pregătiţi pentru orice scenariu.
Ministerul rus de externe a negat orice intenţie de a invada Ucraina şi a acuzat Occidentul de o "campanie de dezinformare fără precedent". Ministrul apărării din Marea Britanie a fost ieri la Moscova, dar atmosfera convorbirilor a fost una glacială.
Cancelarul german Olaf Scholz ar urma să preia, săptămâna viitoare, ştafeta diplomaţiei, prin deplasări la Moscova şi Kiev. Asta dacă cel mai negru scenariu nu se va concretiza până atunci.