Criza refugiaţilor ia amploare, la doi paşi de graniţa României (Video)
Criza imiganţilor ia amploare. Paza de coastă elenă a tras focuri de avertisment pentru a forţa mai multe bărci să facă drum întors. Totul după ce autorităţile de la Ankara au deschis graniţele, nemulţumite că nu au fost sprijinite de Europa în conflictul cu Siria.
De Redactia Observator la 02.03.2020, 22:04- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Criza refugiaţilor ia amploare, la doi paşi de graniţa României
- Zeci de mii de imigranţi din Turcia au luat cu asalt graniţa acestei ţări cu Grecia
Criza imiganţilor ia amploare. Paza de coastă elenă a tras focuri de avertisment pentru a forţa mai multe bărci să facă drum întors. Totul după ce autorităţile de la Ankara au deschis graniţele, nemulţumite că nu au fost sprijinite de Europa în conflictul cu Siria.
Sunt imagini surprinse la câţiva metri de malurile insulei Lesbos. Paza de coastă trage focuri de avertisment în apă, pentru a îndepărta bărcile pline cu refugiaţi sirieni. Într-o altă scenă, un agent de frontieră împinge o barcă pneumatică.
De vineri, Turcia şi-a deschis frontierele pentru imigranţi, însă mesajul Greciei a fost clar. Nu mai are loc pentru oamenii din Afganistan, Iran sau Siria care fug de sărăcie şi război. Capacitatea taberelor de refugiaţi a fost depăşită de şapte ori.
Heiko Maas, ministrul de Externe al Germaniei: Nu trebuie să permitem ca refugiaţii să devină o minge de ping-pong între interesele geopolitice ale diferiţilor actori. Cine încearcă să facă asta, se va lovi de rezistenţa noastră
Situaţia tensionată dă naştere tragediilor.
Un copil a murit, iar un altul a ajuns de urgenţă la spital după ce barca în care se aflau s-a răsturnat, în drum spre insula Lesbos. Presiunea se simte şi în Chios şi Samos. Localnicii împiedică cu propiile forţe intrarea refugiatilor. Îi împing cu mâinile goale înapoi în bărci, atunci când încearcă să escaladeze malul: "Graniţele sunt închise. De ce mai veniţi?!".
Ankara susţine că a permis în ultimele zile ca 75 de mii de imigranţi să treacă frontiera spre Uniunea Europeană.
La punctul Edirne, s-au dus lupte tot weekendul. Nici tunurile de apă, nici gazele lacrimogene lansate de autorităţile elene nu i-au descurajat pe imigranţii care au ripostat cu pietre şi sticle şi au cerut să li se permită accesul.
"Vrem să mergem în Europa, Germania, Norvegia. În Turcia, viaţa este grea".
"Nu sunt destule locuri de muncă, iar când găseşti ceva, eşti plătit prost".
Refugiaţii ar putea să ajungă şi în România, după ce traversează Bulgaria. Autorităţile de la Sofia au mobilizat armata la graniţa cu Turcia, iar Grecia a ridicat nivelul de securitate de la frontieră la cel maxim şi nu va mai accepta nicio cerere de azil timp de o lună.
Preşedintele Erdogan se va întâlni cu Vladimir Putin joi într-o încercare de a găsi o soluţie. Iar mâine, preşedinţii principalelor instituţii europene vor merge în Grecia.
Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: Prioritatea noastră este să oferim Bulgariei şi Greciei susţinerea de care au nevoie pentru a face faţă situaţiei de la graniţe, pentru că provocarea cu care autorităţile elene se confruntă acum este şi a europenilor
3,7 milioane de imigranţi s-au refugiat până acum în Turcia. Vineri, Ankara a încălcat acordul încheiat în 2016 cu Uniunea Europeană invocând lipsa de sprijin în războiul din Siria.