Culisele convorbirii eșuate dintre Macron și Putin, cu 4 zile înaintea izbucnirii războiului. Rusia critică încălcarea "etichetei diplomatice"
Postul de televiziune France 2 a difuzat convorbirea telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin, purtată cu patru zile înainte ca Moscova să lanseze asaltul asupra Ucrainei, în cadrul documentarului "Un preşedinte, Europa şi războiul", realizat de Guy Lagache, care prezintă culisele diplomatice de la Elysée din ultimele şase luni. Moscova a condamnat publicarea dicuției dintre cei doi președinți, criticând încălcarea ”etichetei diplomatice” de către Paris.
De Redactia Observator la 06.07.2022, 12:35Președintele francez Emmanuel Macron vorbește la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, într-o ultimă încercare de a evita războiul. Discuția dintre cei doi lideri a avut loc pe 20 februarie, iar Macron și echipa sa au fost încrezători că l-au convins pe Putin să accepte o întrevedere cu șeful administrației americane, Joe Biden, la Geneva, scrie Politico. În loc să-și confirme participarea, liderul rus a tras de timp și a evitat subiectul, preferând să discute despre sport.
„Este o propunere care merită luată în considerare”, a spus Putin. „Vă sugerez să le cerem consilierilor noștri să discute la telefon cât mai curând posibil... Dar înțelegeți că sunt de acord în principiu”.
„Foarte bine, deci confirmați că sunteți de acord în principiu și sugerez ca echipele noastre să încerce să lucreze la o declarație comună după acest apel?” răspunde Macron.
„Să fiu perfect sincer cu dumneavoastră, am vrut să merg la hochei, pentru că acum sunt la sală. Dar înainte de a începe antrenamentul, promit că îmi voi suna consilierii”, apoi Putin încheie conversația în limbra franceză. Macron închide telefonul, râzând.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 133 LIVE TEXT. Se dau lupte grele în regiunea Donețk. Obuze "masive" au lovit orașul...
- Convorbirea dintre Putin şi Macron, cu 4 zile înaintea izbucnirii războiului, făcută publică. "Voiam să joc...
- Serghei Lavrov cere țărilor lumii să respecte dreptul internațional, în timp ce armata rusă continuă să...
După încheierea apelului de 9 minute, consilierul lui Macron, Emmanuel Bonne, este filmat în timp ce dansează de fericire, iar un altul spune: „Sincer, asta este foarte bine”. Declarația publicată de Palatul Elysée după această convorbire anunță faptul că Putin și Biden au fost de acord să participe la un summit privind criza ucraineană.
Dar întâlnirea la nivel înalt nu a mai avut loc. A doua zi, Putin a recunoscut oficial independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei. Și pe 24 februarie a ordonat declanșarea războiului.
Documentarul confirmă faptul că Macron conduce politica externă a Franței cu ajutorul unei echipe mici de consilieri. În cele 115 minute ale materialului, mininstrul de externe Jean-Yves Le Drian apare doar o dată în filmări și nu spune niciodată nimic. În schimb, consilierul diplomatic al lui Macron este cel cu care președintele francez discută despre apelul cu liderul rus.
„Filmul expune o diplomație care este operată de o mână de oameni, de parcă ar conduce un start-up, de parcă totul s-ar putea rezolva cu numerele de mobil ale lui „Olaf”, „Volodimir” și „Vladimir”, (fără a neglija importanța contactelor directe desigur)”, a scris pe Twitter corespondentul Le Monde la Washington, Piotr Smolar.
Președinții francezi au în mod tradițional mai mult control asupra politicii externe a statului decât alți lideri occidentali care se confruntă cu parlamente puternice sau ministere de Externe.
Rusia critică încălcarea "etichetei diplomatice"
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov critică încălcarea ”etichetei diplomatice” de către Paris după ce postul de televiziune France 2 a difuzat convorbirea telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin.
”Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale de (astfel) înregistrări”, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov în timpul unei călătorii în Vietnam. Lavrov consideră că Rusia nu trebuie să se ruşineze de conţinutul conversaţiei dintre cei doi lideri.
”Întotdeauna conducem negocierile în aşa fel încât să nu ne fie niciodată ruşine. Spunem întotdeauna ceea ce gândim, suntem gata să răspundem pentru declaraţiile noastre şi să ne explicăm poziţia”, a subliniat el.