Antena Meniu Search
x

Video Emmanuel Macron, discuție cu Vladimir Putin la telefon: "Dacă va avea loc o agresiune, va urma riposta, iar preţul va fi foarte ridicat"

Un nou avertisment al preşedintelui Joe Biden către omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin. Dacă Rusia va ataca Ucraina, Putin ar putea deveni, personal, ţinta sancţiunilor adoptate de Statele Unite. Şi aliaţii europeni sunt gata să riposteze la o posibilă ofensivă a Rusiei. Deşi continuă să spere că dialogul va pune capăt crizei, liderii Franţei şi Germaniei subliniază că eventuala agresiune va fi plătită scump.

de Redactia Observator

la 26.01.2022, 09:04

Vezi și

Preşedintele Joe Biden a ales o vizită la un mic magazin din Washington pentru a lansa un nou avertisment către Rusia, pe fondul situaţiei tensionate de la graniţa Ucrainei. 

Joe Biden: (Dacă Rusia atacă Ucraina) voi fi obligat să întăresc prezenţa noastră, prezenţa NATO, pe frontul de est, Polonia, România etc. 

Reporter: Aveţi în vedere să-l sancţionaţi personal (pe Putin) dacă va invada Ucraina?

Joe Biden: Da. Am în vedere să o fac.  

Pe acelaşi subiect

Joe Biden a precizat din nou că soldaţii americani nu vor fi trimişi în Ucraina. Riposta la o eventuală agresiune va fi mai ales de natură economică. Şi se va îndrepta şi către Belarus, aliatul credincios al Rusiei, dacă va susţine potenţiala invazie.

Macron: Dacă va avea loc o agresiune, va urma riposta

În Europa, îngrijorarea este maximă. 

Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE: Sunt convins că, astăzi, trecem prin cel mai periculos moment al perioadei de după încheierea Războiului Rece. 

Emmanuel Macron: Dacă va avea loc o agresiune, va urma riposta, iar preţul va fi foarte ridicat. 

Aliaţii europeni din NATO continuă măsurile de întărire a apărării ţărilor din flancul estic, ţări din care Rusia ar dori ca Alianţa Atlantică să se retragă cu totul. Dar, ca şi americanii, europenii sunt hotărâţi să dea o şansă dialogului, cât mai este posibil.

Emmanuel Macron: Fiecare canal (de negociere) trebuie folosit până la capăt pentru a angaja din nou Rusia într-un proces de dezescaladare, pentru a obţine garanţii. 

Preşedintele Franţei a programat, vineri, o discuţie prin telefon cu Vladimir Putin. Iar astăzi, diplomaţii ucraineni, ruşi, francezi şi germani vor încerca, la Paris, reînvierea aşa-numitului "format Normandia" de negocieri pentru soluţionarea conflictului din Donbas. Pe frontul unde, de fapt, luptele nu au încetat niciodată pe deplin, soldaţii ucraineni nu dau prea multe şanse negocierilor. 

Oleh Surhov, soldat ucrainean: Rusia nu este interesată de negocieri. Ei au planurile lor şi misiuni pe care sunt gata să le execute. Nu se vor opri, nu are rost să negociezi cu ei. 

Mii de civili ucraineni, bărbaţi şi femei, se antrenează pentru a fi gata să-şi apere ţara

Mii de civili ucraineni, bărbaţi şi femei, se antrenează şi ei pentru a fi gata, la nevoie, să-şi apere ţara, alături de armată. Ministrul de externe subliniază că Ucraina nu va accepta niciun fel de concesii făcute Rusiei, fără acordul său, de aliaţii occidentali. Preşedintele Zelenski speră, totuşi, că dialogul va fi cel care va pune capăt crizei. 

Volodimir Zelenskii, președintele Ucrainei: Totul este sub control, nu există niciun motiv de panică. Acţionăm pentru dezescaladarea situaţiei pe calea unei înţelegeri paşnice. 

O breşă în frontul NATO a părut să o deschidă preşedintele Croaţiei. El a afirmat că soldaţii din ţara sa vor fi retraşi din Europa de Est în cazul unui conflict deschis între Rusia şi Ucraina. Declaraţia, citată pe larg de presa rusă, a fost repede contrazisă de guvernul de la Zagreb, aflat în opoziţie faţă de şeful statului. S-a aflat că militarii croaţi au încheiat deja singura lor misiune în estul Europei, şi anume în Polonia, aşa că nici nu ar avea de unde să fie retraşi.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Emmanuel Macron, discuție cu Vladimir Putin la telefon: "Dacă va avea loc o agresiune, va urma riposta, iar preţul va fi foarte ridicat"