Antena LIVE

Curs valutar

Cum a ajuns China la peste 1 miliard de doze de vaccin anti-COVID administrate în țară

China a anunțat duminică că peste 1 miliard de doze de vaccin anti-COVID-19 au fost administrate în țară. Comisia Națională de Sănătate nu a spus câte persoane au fost vaccinate. Majoritatea vaccinurilor din China sunt administrate în două doze. Ritmul vaccinărilor s-a accelerat în țara cu 1,4 miliarde de oameni după un început lent.

De la 21.06.2021, 16:05
WhatsApp
Vaccinare anti-Covid în Chongqing, China Profimedia

Numărul total de doze administrate s-a dublat de la 500 de milioane în mai puțin de o lună, potrivit estimărilor guvernamentale. China a aprobat șapte vaccinuri dezvoltate pe plan intern și recent a acceptat două dintre ele pentru copiii de până la trei ani. Autoritățile de reglementare nu au aprobat până acum niciun vaccin non-chinez, deși plănuiesc să autorizeze serul produs de Pfizer și BioNTech, potrivit AP.

China a administrat peste un miliard de doze de vaccin împotriva coronavirusului, a declarat duminică autoritatea sanitară a țării. Numărul reprezintă mai mult de o treime din dozele administrare în întreaga lume. Deși nu este clar ce procent din cei aproape 1,4 miliarde de oameni din țară au fost inoculați, autoritățile au stabilit un obiectiv de vaccinare completă a 40% din populație până la sfârșitul lunii iunie. China a avut nevoie de 25 de zile pentru a urca de la 100 de milioane de doze la 200 de milioane de doze - și doar șase zile pentru a urca de la 800 de milioane la 900 de milioane, potrivit  Xinhua. Anunțul Chinei vine la scurt timp după la nivel global am depășit vineri borna de 2,5 miliarde de doze de vaccin administrat.

După un început ezitant al campaniei sale de vaccinare, China a făcut presiuni pentru o strategie de vaccinare mai agresivă. Au fost ordonate măsuri diferite, cum ar fi vaccinuri gratuite sau avantaje speciale, pentru a încuraja mai mulți cetățeni să se inoculeze. Unii locuitori au primit cupoane de cumpărături la Beijing, în timp ce autoritățile din provincia centrală Anhui au dat ouă gratuite ca parte a campaniei de vaccinare, potrivit Deutsche Welle.

Cu toate acestea, în ultimele luni au apărut noi focare de coronavirus în țară. De la sfârșitul lunii mai, principalul oraș Guangzhou din sudul Chinei se luptă cu varianta Delta, care a apărut pentru prima dată în India. Este pentru prima dată când varianta are transmisii locale în China continentală. Orașul a raportat duminică zero cazuri noi transmise local în urma unei testări în masă și a lockdown-ului local.

Pe acelaşi subiect

CNBC a vizitat centrele de vaccinare din oraș la începutul lunii iunie și a filmat cozi lungi cu oameni care se grăbeau să se vaccineze.

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat pentru utilizare în regim de urgență în mai și iunie vaccinurile chinezești Sinopharm și Sinovac. China a livrat vaccinurile sale către țări din întreaga lume, inclusiv Brazilia, Emiratele Arabe Unite și Malaezia. Cu toate acestea, autoritățile sanitare din SUA și Europa nu au autorizat niciun vaccin chinezesc pentru utilizare de urgență.

Au existat îndoieli cu privire la eficacitatea vaccinurilor fabricate în China. Ratele de eficacitate pentru vaccinurile anti-Covid din China s-au dovedit a fi mai mici decât ale celora dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna. Chile, un alt beneficiar de vaccinuri chinezești, a publicat în aprilie rezultatele unui studiu real, cu peste 10 milioane de oameni. S-a constatat că vaccinul Sinovac reduce decesele cu 80%. Cu toate acestea, în ciuda faptului că este una dintre cele mai puternic vaccinate țări din lume, Chile a înregistrat o creșterea cazurilor în aprilie.

La finalul lunii martie, chinezii aveau 100 de milioane de doze de vaccin administrate

China a depășit pragul de 100 de milioane de doze de vaccin administrate pe 27 martie, iar ritmul vaccinării s-a accelerat de atunci. Pe 28 mai, numărul vaccinărilor în China a depășit 600 de milioane de doze administrate, la doar cinci zile după ce a atins 500 de milioane. Ritmul rapid a fost menținut de atunci. Au trecut de la 900 de milioane de doze pe 14 iunie la 1 miliard pe 19 iunie, în doar doar cinci zile.

Dacă fiecare persoană ar fi primit două doze, rata aproximativă de vaccinare în China ar fi în jur de 36% în prezent. Dacă ritmul actual continuă,  rata de vaccinare va ajunge la 40% până la sfârșitul lunii iunie, țintă stabilită la începutul anului, scrie ziarul de stat Global Times

Chen Xi, profesor asistent de sănătate publică la Universitatea Yale, a declarat pentru Global Times că miliardul de doze de vaccin este o etapă importantă, dar nu este surprins că numărul a fost atins atât de repede, deoarece se potrivește cu obiectivele inițiale ale Chinei. Pentru o țară cu 1,4 miliarde de oameni, miliardul de doze de vaccin este doar primul pas către obținerea imunității de turmă, potrivit lui Feng Duojia, președintele Asociației din China pentru Industria Vaccinurilor. El se așteaptă ca țara să atingă 70% din populație complet vaccinată până la sfârșitul acestui an.

Epidemiologul șef din China, Zhong Nanshan, a spus anterior că, pentru a obține imunitatea, China are nevoie de o rată de vaccinare de 83,3%, presupunând că vaccinul oferă o protecție de 70% sau o rată de inoculare de cel puțin 72,9%, dacă vaccinul este eficient în proporție de 80%. 

În ciuda faptului că a ocupat poziția absolută de lider în numărul total de doze administrate, China rămâne în urma altor țări în ceea ce privește numărul de doze de vaccin administrate la 100 de persoane. Potrivit Our World in Data, vineri, numărul a fost de 68,8 doze la 100 de persoane în China, ocupând locul șapte la nivel mondial. Este aproximativ jumătate din procentul bifat de Emiratele Arabe Unite care este lider mondial la această categorie cu 144,57 doze la 100 de persoane. SUA are o rată de vaccinare de 94,5 doze la 100 de persoane.

Dar experții spun că Beijingul le va ajunge curând din urmă, având în vedere viteza actuală de vaccinare din țară. Conform Our World in Data, pe 17 iunie China avea al doilea cel mai mare număr de doze zilnice administrate la 100 de persoane - 1,26 doze - după Coreea de Sud cu 1,37.

Chen se aștepta ca viteza de inoculare în China să se confrunte cu o încetinire,  pe măsuriă ce procentul de vaccinare țintă urcă la 80% față de 40%, așa cum se întâmplă în multe alte țări. Dar viteza de încetinire în China va fi mai mică decât în ​​alte state. Riscul de boală din țările vecine și teama de infecțiile importate întăresc urgența oamenilor de a se vaccina. De asemenea, următoarele anotimpuri toamna și iarna pot determina din nou o creștere a infecțiilor.

Feng susține că nu există o mare îngrijorare cu privire la eșecul vaccinului ca urmare a prevalenței în creștere a tulpinilor mutante la nivel mondial.  ”Rezultatele actuale de monitorizare nu au arătat că mutațiile virusului vor cauza eșecul vaccinului existent. Chiar și în cel mai rău caz, China a început să pregătească vaccinuri cu tulpini mutante, astfel încât noul vaccin să poată fi utilizat rapid dacă este necesar” a spus Feng. 

Un booster după rapel nu a fost o „necesitate” până acum, iar necesitatea și un eventual program continuă să fie studiate. China a efectuat deja cercetări relevante cu privire la o doză suplimentară după rapel, ceea ce înseamnă că noi strategii de imunizare pot fi inițiate în orice moment, dacă este necesar. Chen consideră că următorul pas privind vaccinarea ar trebui să se concentreze pe reducerea decalajelor dintre regiuni și populații, asigurarea ratei de acoperire pentru persoanele în vârstă, a pacienților cu boli și a altor grupuri vulnerabile și să se pregătească o redeschidere treptată a frontierelor.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

china vaccin imunizare covid coronavirus rata vaccinare mutatii virus
Întrebarea zilei
Aţi ieşit la lopată în aceste zile?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza. Când scăpăm de ninsori și...
Fanatik.ro
Publicat 19.02.2025
Povestea cu mineralele Ucrainei: O superafacere în stil colonial sau o capcană...
spotmedia.ro
Publicat 19.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Ce a pățit acest tânăr, după ce a adormit așa în avion. Cum s-a răzbunat...
Gandul
Publicat 19.02.2025
S-au înțeles Putin și cu Trump pentru susținerea lui Georgescu? „O abordare...
Adevărul
Publicat 19.02.2025
Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate despre relația cu Alex Mureșan: „Nu...
A1
Publicat 19.02.2025
Horoscopul zilei de 20 februarie 2025. Berbecii au nevoie de timp pentru ei. Află...
CaTine
Publicat 19.02.2025
„Locul acesta a devenit acasă”. Andrei Perneș de la Mireasa, ultimul mesaj...
spynews.ro
Publicat 19.02.2025
Giovanni Becali nu-l uită pe Chivu: „M-a trădat și urăsc asta”. A...
GSP
Publicat 18.02.2025
Cum să crești ghimbir acasă? Simplu, accesibil și perfect pentru orice...
Click.ro
Publicat 19.02.2025
Asteroidul care „poate distruge orașe” are șanse de 1 la 32 să se izbească...
Useit
Publicat 19.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Tudor Chirilă, reacție dură după mesajul lui Elon Musk despre Călin...
libertatea.ro
Publicat 18.02.2025
Doechii a negat acuzațiile de playback la Premiile Grammy 2025: „Aveam...
ZU
Publicat 19.02.2025
De ce sunt castraveții ambalați în folie de plastic. Motivele la care nu te-ai...
Hello taste
Publicat 17.02.2025
Cum să alegi primul instrument muzical pentru copilul tău
Deparinti
Publicat 19.02.2025
Soția lui Cenk Torun divorțează de celebrul actor. Motivul din spatele deciziei...
Happy
Publicat 19.02.2025
Probleme pentru Lidia Buble! Ce a pățit celebra artistă: „Mi se pare...
BZI
Publicat 19.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Diferența dintre tipurile de gripă A, B și C. Care este mai grav?
Medicool
Publicat 19.02.2025