Eficacitatea vaccinurilor anti-Covid produse de China, sub semnul întrebării. Focare noi de Covid-19 în țările care s-au bazat pe vaccinurile chinezești
Eficacitatea vaccinurilor anti-Covid din China e pusă sub semnul întrebării, după ce numărul infecțiilor a crescut vertiginos în țările care au folosit cu precădere serurile chinezești împotriva Covid-19.
Până în martie, Seychelles era una dintre cele mai vaccinate țări din lume. Cu peste jumătate din populația sa complet imunizată la COVID-19, națiunea insulară din Africa depășea chiar și Israelul. Succesul vaccinării s-a datorat în mare parte Chinei - vaccinul Sinopharm fiind folosit în proporție de 57% din toate dozele administrate.
Așadar, atunci când Seychelles a văzut o creștere accentuată a cazurilor de coronavirus la mijlocul lunii mai, în ciuda faptului că aproximativ 60% din populație a fost complet vaccinată, toți au fost complet surprinși/
Mai târziu, situația s-a înrăutățit, iar oficialii din domeniul sănătății au confirmat, pe 10 mai, că peste o treime din rezidenții din Seychelles care se îmbolnăvesc erau deja vaccinați anti-Covid, scrie Business Insider.
De atunci, mai multe țări care folosesc vaccinurile anti-Covid din China au înregistrat creșteri în numărul de îmbolnăviri, ceea ce îi face pe experții din sănătate să reevalueaze eficacitatea acestor vaccinuri.
Vaccinuri exportate în 95 de țări din întreaga lume
În timp ce Europa și SUA au folosit în special vaccinuri anti-Covid fabricate în vest de companii precum AstraZeneca, Moderna sau Pfizer, China a pătruns în special în țările mai puțin bogate, care aveau puține speranțe să obțină vaccinurile din vest.
Cele două vaccinuri emblematice ale Chinei, realizate de companiile de biotehnologie Sinovac și Sinopharm, au devenit rapid un instrument în politica externă a Chinei.
Creșterea numărului de cazuri de Covid nu se vede doar în Seychelles. Alte două țări care au vaccinat mare parte din populație cu vaccinul Sinopharm BBIB-P - Bahrain și Mongolia - se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de cazuri de Covid.
Ambele țări au spus că încă mai au încredere în vaccinurile din China. Subsecretarul pentru sănătate din Bahrain a declarat că peste 90% dintre cei spitalizați acolo nu au fost vaccinați.
Un consilier politic al guvernului mongol a declarat pentru The Daily Telegraph că creșterea cazurilor se datorează relaxării măsurilor, nu problemelor cu vaccinul.
Rapel cu Pfizer la persoanele imunizate cu vaccinul Sinopharm
Cu toate acestea, unele state caută să limiteze expunerea la vaccinurile chinezești. Bahrain și Emiratele Arabe Unite, de exemplu, au început să ofere oamenilor opțiunea unui vaccin de rapel Pfizer celor care au fost complet vaccinați cu vaccinul Sinopharm.
Celălalt vaccin emblematic al Chinei, vaccinul CoronaVac al Sinovac, este, de asemenea, analizat îndeaproape.
Santiago, capitala Capitalei Chile, a impus un nou blocaj sâmbătă, deoarece cazurile cresc brusc, în ciuda faptului că aproape 60% din țară este complet imunizată. Programul de vaccinare din Chile folosește în principal vaccinurile Sinovac.
Sinovac și Sinopharm au primit autorizația de utilizare de urgență de OMS
În timp ce vaccinurile Moderna și Pfizer se bazează pe noua tehnologie ARNm, vaccinurile Sinovac și Sinopharm folosesc un virus inactivat. Aceasta este o tehnologie de vaccinare mai veche, utilizată cu succes în alte boli de zeci de ani.
Atât Sinovac cât și Sinopharm au primit autorizația de utilizare de urgență de OMS în ultimele șase săptămâni.
Conform datelor publicate, vaccinul Sinopharm este eficient în proporție de 79% pentru a opri COVID-19 simptomatic. Dar există avertismente în acest studiu, deoarece se bazează pe o cohortă de oameni sub 60 de ani, în majoritate bărbați și, în medie, destul de tineri, în jur de 31 de ani. Cele mai grave cazuri de COVID-19 apar la persoanele în vârstă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰