Antena LIVE

Curs valutar

Cum a devenit un traficant principalul furnizor privat de arme al Ucrainei. În disperare de cauză Kievul a apelat la el, deşi Zelenski l-a numit "criminal" - NYT

Război în Ucraina. O anchetă realizată de The New York Times arată cum în goana disperată după arme, Ucraina a apelat la un traficant ucrainean, acuzat de corupție şi care a ajuns în prezent unul dintre cei mai importanți furnizori privaţi de armament ai țării. 

De la 15.08.2023, 14:50
WhatsApp
Serhii Pashinski în biroul său din Kiev, Ucraina The New York Times

Serhii Pashinski, un fost parlamentar ucrainean, este în prezent șeful asociației ucrainene pentru comerțul cu arme. Vânzările companiei sale, Ukrainian Armored Technology, au crescut de la mai puțin de 3 milioane de dolari înainte de război la sute de milioane de dolari astăzi, potrivit unei anchete publicate de The New York Times. Din februarie 2022, compania a livrat armatei ucrainene bombe, gloanțe şi muniţii cumpărate din Europa şi a devenit unul dintre cei mai de încredere furnizori de armament ai Kievului.

Asta în ciuda faptului că înainte de război, Pashinski era un paria, un politician arestat la domiciliu pentru că a împuşcat un bărbat în picior în timpul unui conflict în trafic şi pe care însuși Zelenski l-a descris drept "criminal" în urma acuzațiilor de corupție. "Ieșiți în stradă și întrebați dacă Pashinski este un criminal", spunea Zelenski la televiziunea națională în 2019. "Vă garantez că din 100 de oameni, 100 vor spune că este un criminal." 

Cine este Serhii Pashinski

Dar, potrivit NYT, legăturile lui Pashinski cu traficanții de arme au făcut ca oficialii de la Kiev să treacă cu vederea aceste acuzații. De exemplu, Bulgaria nu a vrut să vândă Ucrainei muniție sovietică, temându-se că acest lucru va atrage represalii din partea Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Pashinski a reușit să negocieze un acord prin care muniția a fost vândută unui intermediar din Polonia, care, la rândul său, a vândut-o Ucrainei. Compania lui Pashinski a realizat un profit extraordinar pe timp de război. Dacă în 2021, a raportat doar 2,8 milioane de dolari făcute din vânzările de arme, în 2022, această cifră a crescut la peste 350 de milioane de dolari.

"În primele săptămâni ale războiului din Ucraina, în timp ce armata rusă invadatoare era în drum spre Kiev, guvernul ucrainean avea nevoie rapid de arme. Așa că Ministerul Apărării a dat disperat un telefon. La celălalt capăt al firului se afla Serhii Pashinski, un fost parlamentar care a supravegheat ani de zile cheltuielile militare. Atunci, trăia ca într-un exil politic la proprietatea sa de la țară, pus pe lista neagră de președintele Zelenski și de promisiunea sa de a elimina corupția. Însă Pashinski avea legături cu traficanţii cu arme și, la fel de important, nu se lăsa descurajat de linii roşii. Asta a făcut din el o sursă de scandal în guvern. Pe timpul de război, însă a devenit de neprețuit. Pashinski a răspuns la telefon" relatează The New York Times. 

18 luni mai târziu, o investigație a New York Times a constatat că una dintre companiile lui Pashinski a devenit cel mai mare furnizor privat de arme din Ucraina. Cumpără și vinde grenade, obuze de artilerie și rachete printr-o rețea transeuropeană de intermediari. Compania Ukrainian Armored Technology a înregistrat în 2022 cel mai bun an al său, cu vânzări totale de peste 350 de milioane de dolari, de la doar 2,8 milioane de dolari în 2021, înainte de război. 

Pashinski este din nou investigat de ucraineni

În prezent Pashinski este din nou investigat. Autoritățile ucrainene verifică prețurile cu care a vândut armament armatei ucrainene și legăturile sale financiare cu oficiali și companii din străinătate, au dezvăluit doi oficiali pentru NYT. Anchetatorii ucraineni au percheziționat luna aceasta birourile unei companii de stat, căutând dovezi împotriva companiei Ukrainian Armored Technology. Majoritatea celor care au vorbit despre anchetă au făcut-o sub protecţia anonimatului, deoarece nu au fost autorizați să discute ancheta în curs.

Pashinski și rețeaua de arme pe care a construit-o arată un aspect mai puțin discutat al strategiei de război a Ucrainei, scrie The New York Times. În numele înarmării rapide a soldaţilor din prima linie, liderii ucraineni au reînviat figuri din trecutul obscur al Ucrainei și au anulat, cel puțin temporar, ani de politici anticorupție.

Gurvernul de la Kiev a scos de pe lista neagră furnizori care au fraudat armata și au renunţat la multe reguli de transparenţă publică. Administrația lui Zelenski a făcut toate astea în timp ce a promis că va continua lupta împotriva corupției. Asta a dus la contradicții incomode. De pildă guvernul de la Kiev solicită ajutor de la cineva etichetat ​​drept infractor, de la care cumpără bucuros arme în timp ce în acelaşi timp îl investighează. 

Pe termen scurt, pariul a dat roade. Ucraina a oprit avansul trupelor rusești suficient de mult până la sosirea ajutorului internațional. Dar Ukrainian Armored Technology are contracte de zeci de milioane de dolari în derulare cu armata ucraineană.

Riscul pe termen lung este ca aceste schimbări temporare să devină permanente iar personaje precum Pashinski și alții care au fost trecuţi pe lista neagră să apară după război cu mai mulți bani și influență ca niciodată. Liderii ucraineni înțeleg acest risc. "Nu suntem foarte idealişti în această privinţă", a declarat ministrul adjunct al Apărării, Volodimir Havrilov. Când a izbucnit războiul, am avut imediat nevoie de cantităţi uriaşe de arme, mai spus el.

Schema prin care vinde la suprapreţ arme armatei

Investigația NYT arată cum politicile Ucrainei, născute din disperare, au condus la creșterea prețurilor şi profitului din armament. De exemplu, reţeaua lui Pashinski cumpără şi vinde arme, apoi le cumpără din nou și le vinde încă o dată, conform contractelor clasificate și documentelor guvernamentale obținute de jurnaliştii americani, dar şi potrivit unor oficiali guvernamentali. 

Cu fiecare tranzacție, prețurile cresc, la fel și profitul asociaților lui Pashinskyi, până când cumpărătorul final, armata ucraineană, plătește cel mai mult. Utilizarea mai multor intermediari în acest fel poate fi legală, dar este şi o metodă dovedită de a umfla profitul, pe care Pentagonul o evită. O mare parte din banii care alimentează acest sistem provin din ajutoare europene, potrivit unui oficial aflat la curent cu aceste detalii.

SUA şi Marea Britanie preferă să cumpăre muniție pentru Ucraina şi nu să transfere bani

Cu toate astea, oficialii europeni și americani nu vor să discute despre Pashinski, de teamă să nu valideze discursul Moscovei conform căreia guvernul Ucrainei este corupt și trebuie înlocuit. În privat, totuși, aceşti oficiali transmis că apariția unor personaje precum Pashinski este unul dintre motivele pentru care SUA şi Marea Britanie cumpără muniție pentru Ucraina şi nu trimit pur și simplu bani pentru asta, mai arată The New York Times. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina armament volodimir zelenski
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024