Antena Meniu Search
x

Foto Care este "țara secretă" din UE care a cumpărat 49 de tancuri Leopard second hand pentru a le trimite Ucrainei

Război în Ucraina. Zeci de tancuri Leopard 1 second-hand, care au aparținut în trecut Belgiei, au fost cumpărate de către o țară europeană majoră pentru armata ucraineană în lupta cu Rusia, conform comerciantului de arme care le-a vândut, transmite The Guardian.

de Redactia Observator

la 09.08.2023, 18:56

tancuri Leopard 1
Cine este "țara secretă" din UE care a cumpărat 49 de tancuri Leopard second hand pentru a le trimite Ucrainei - Profimedia Images

Freddy Versluys, CEO al companiei private de apărare OIP Land Systems, a declarat pentru The Guardian că a vândut 49 de tancuri unui guvern european, pe care nu a putut să îl numească din cauza unei clauze de confidențialitate. Acesta a spus că nu poate dezvălui nici prețul. Versluys a adăugat că ar putea dura până la șase luni înainte ca blindatele să ajungă pe câmpul de luptă din Ucraina.

Versluys a cumpărat anterior 50 de tancuri Leopard 1 pentru 37.000 de euro fiecare (aproximativ 29.600 de lire sterline) pe care guvernul belgian le-a retras din uz în 2014, ca parte a unei tendințe mai largi printre țările vestice de reducere a cheltuielilor de apărare.

Un informator cu cunoștințe directe despre tranzacție a spus că tancurile au fost cumpărate de către un "mare jucător german din domeniul apărării".

Germania nu a comentat achiziția celor 49 de tancuri Leopard 1

Pe acelaşi subiect

Ziarul german Handelsblatt a relatat marți seara că cumpărătorul era producătorul de arme Rheinmetall, care planifica să le pregătească pentru export în Ucraina. Compania și Ministerul Apărării german nu au comentat.

Tancurile Leopard fabricate în Germania au fost în centrul unui conflict public în acest an, după ce ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, a declarat că a luat în considerare achiziționarea tancurilor, dar a acuzat firma că încearcă să obțină un "profit imens" din vânzare. Versluys a negat în acel moment că guvernul belgian l-ar fi abordat.

Această confruntare a evidențiat o dilemă cu care se confruntă guvernele occidentale ce încearcă să găsească arme pentru Ucraina, după mai mult de un an de război intens - armele pe care le-au abandonat ca fiind învechite sunt acum foarte solicitate și de multe ori deținute de companii private.

"Faptul că părăsesc compania noastră dovedește că am cerut un preț de piață corect și cineva a fost mai mult decât bucuros să le ia", a spus Versluys într-o postare pe LinkedIn marți, însoțită de o fotografie a tancurilor, lângă o sticlă de vodcă ucraineană. "Mă bucur că în cele din urmă se vor alătura luptei pentru libertate", a adăugat acesta.

Versluys, care anterior a lucrat timp de nouă ani pentru armata belgiană, a spus că tancurile sunt acum transportate la o fabrică, pentru o revizie substanțială.

El a adăugat că peste o duzină de tancuri vor fi folosite pentru piese de schimb, în timp ce restul vor fi reparate. Într-un interviu anterior acordat The Guardian, Versluys a spus că ar putea dura luni și costuri de renovare de până la 1 milion de euro pentru ca fiecare tanc să fie pregătit pentru utilizare în Ucraina.

Câțiva dintre aliații occidentali ai Kievului au convenit mai devreme în acest an să trimită tancuri Leopard 2 moderne în Ucraina și, de asemenea, să trimită modele mai vechi de Leopard 1.

Tancul Leopard 1, din anii '60, mai slab dar și mai ieftin decât Leopard 2

Leopard 1, care datează din anii 1960, este mai ușor și mai puțin puternic decât tancurile Leopard 2 mai noi. Modelele vândute de Versluys au fost modernizate ultima dată în anii 1990. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării belgiene a refuzat să comenteze vânzarea tancurilor.

Invazia Rusiei în Ucraina și ulteriorul sprijin militar fără precedent din partea Occidentului către Kiev au dus la o creștere bruscă a cererii de armament greu. Cu stocurile de arme ale țărilor UE epuizate în mod sever, țările s-au îndreptat către firme private precum OIP.

Versluys a vândut anterior 46 de vehicule blindate ușoare M113 Regatului Unit, care le-a transferat apoi în Ucraina ca parte a unui pachet militar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » Care este "țara secretă" din UE care a cumpărat 49 de tancuri Leopard second hand pentru a le trimite Ucrainei