Antena LIVE

Curs valutar

Cum a fost convins Viktor Orban să aprobe ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Concesiile "minore" ale UE

Toți liderii din UE au aprobat pachetul de 50 de miliarde de euro pentru sprijinirea economică a Ucrainei în următorii patru ani. Viktor Orban a primit câteva concesii pentru a renunța la opoziția sa, după săptămâni de opoziţie. Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător lui Charles Michel și liderilor UE.

De la 01.02.2024, 15:54
WhatsApp
Cum a fost convins Viktor Orban să aprobe ajutorul de 50 de miiarde de euro pentru Ucraina. Concesiile "minore" ale UE Profimedia

Liderii Uniunii Europene au convenit joi în unanimitate să acorde un ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei pentru următorii patru ani, depăşind surprinzător de repede săptămâni întregi de rezistenţă din partea Ungariei. Viktor Orban a blocat ajutorul economic pentru Urcraina la summitul din decembrie anul trecut şi de atunci s-au purtat negocieri. 

Cine l-a convins pe Viktor Orban

Liderii europeni au reușit să-l cucerească pe Orban cu trei completări, au declarat surse diplomatice pentru POLITICO. Va exista un raport anual al Comisiei Europene privind implementarea pachetului de ajutor pentru Ucraina, va avea loc o dezbatere la nivel de lideri cu privire la implementarea pachetului și, dacă va fi nevoie, peste doi ani Consiliul European va cere Comisiei o revizuire a noului buget, potrivit unui draft de declaraţie comună a Consiliului European.

Liderii UE au adăugat în text şi o prevedere care se referă la concluziile din decembrie 2020 pentru a garanta că modul în care este evaluat statul de drept în Ungaria de către Comisia Europeană se face într-un mod corect și obiectiv. Concesiile sunt considerate la Bruxelles ca fiind minore. Liderii europeni au evitat un scenariu în care Orban ar avea posibilitatea de veto anual asupra ajutorului Ucrainei. Dar în acest fel, Orban se poate declara victorios acasă spunând că a obținut o revizuire anuală.

Pe acelaşi subiect

Mai mulţi diplomați europeni au negat că i s-au acordat alte concesii lui Orban. Presiunea tot mai mare a liderilor europeni i-a transmis clar Budapestei că nu are alternativă decât să aprobe banii Ucrainei. Un element cheie a fost reconstruirea încrederii între Ungaria și Comisia Europeană, pentru care prevederea privind mecanismul de condiționalitate a fost esențială.

Acordul a venit după o serie de întâlniri mai mici între lideri. Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei, au avut o întâlnire cu ușile închise cu premierul ungar. Întâlnirea a fost apoi extinsă cu alți lideri, inclusiv premierul olandez Mark Rutte, premierul polonez Donald Tusk și premierul belgian Alexander De Croo.

20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate de UE

Orban, care are legături strânse cu Moscova, şi-a intensificat recent criticile la adresa UE de a susţine Ucraina cu ajutor financiar şi militar. Înainte de începerea summitului, liderii UE au exercitat presiuni asupra Ungariei, spunându-i premierului Viktor Orban că trebuie să aleagă o tabără, scrie Reuters. 

Liderii Germaniei, Poloniei, Belgiei şi Finlande i-au spus că este important ca toate cele 27 de ţări să aprobe ajutor Kievului din bugetul lor comun până în 2027. Orban nu a vorbit cu jurnaliştii la sosirea la summit. În schimb, a postat pe Facebook fotografii în care apare lângă tractoarele aduse de fermieri pentru proteste

Tot pe Facebook, a postat o fotografie de la "negocieri" cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi cu înalţii oficiali UE înainte de discuţiile cu uşile închise din cadrul summitului. În una din fotografiile postate discută încântat cu fostul premier al Poloniei, Mateusz Morawiechi, adversarul politic al lui Donald Tusk.

Mai mulţi iplomați europeni au declarat pentru Reuters că UE nu s-a angajat să deblocheze fondurile destinate Ungariei în schimbul unui acord pe Ucraina din partea Budapestei. La Consiliul European din decembrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, căreia Viktor Orban de asemenea s-a opus, a fost posibilă întrucât liderul ungar a acceptat să părăsească sala în momentul luării deciziei.

În ajunul acelui summit, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria ce fuseseră îngheţate până atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate, ca urmare a îngrijorărilor Bruxellesului legate în special de dreptul de azil în ţară, libertatea academică şi drepturile persoanelor LGBT+. 

Succesul de la summit a evitat o ruptură în cadrul UE, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari că sprijinul occidental pentru Kiev se destramă. De asemenea, reprezintă un impuls pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Un eşec ar fi fost o lovitură grea pentru Kiev şi ar fi alimentat îndoielile cu privire la angajamentul aliaţilor, în contextul în care ajutorul american este blocat în Congres.

Orban a cerut drept de veto anual la revizuirea ajutorul Ucrainei, dar a renunţat

Tensiunile dintre Orban şi liderii UE au dus la o devalorizare a monedei ungare săptămâna trecută, potrivit Bloomberg. Orban a solicitat şi drept de veto anual asupra ajutorului Ucrainei dar a renunţat în urma unor presiuni tot mai mari, inclusiv în ceea ce priveşte ratificarea aderării Suediei la NATO, Ungaria fiind singura ţară care nu a aprobat-o. Pe de altă parte, opoziţia continuă a Budapestei ameninţa să pună în pericol preşedinţia rotativă a Consiliul UE care va fi preluată de Ungaria începând din iulie. Ar fi periclitat agenda UE în a doua jumătate a anului.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

acord bruxelles buhet ucraina ue ungaria viktor orban
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025