Antena Meniu Search
x

Toți liderii UE au aprobat ajutorul Ucrainei, de 50 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani

Toţi liderii UE au ajuns la un acord  pentru pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei, a anunţat Charles Michel, președintele Consiliului European. Kievul risca un un colaps economic fără sprijinul economic oferit de Bruxelles. Ajutorul de 61,4 miliarde de dolari promis de SUA este blocat în congresul american. 

de Redactia Observator

la 01.02.2024, 13:30

Acord în UE pentru ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei
Acord în UE pentru ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei - Profimedia

Toți liderii din UE au aprobat pachetul de 50 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, pentru următorii patru ani. 

"Unitate. Toţi cei 27 de lideri s-au pus de acord asupra unei anvelope suplimentare de 50 de miliarde de euro pentru a susţine Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest acord garantează o finanţare stabilă, previzibilă şi pe termen lung pentru Ucraina", a scrisCharles Miche pe X, fostă Twitter, la începutul summitului extraordinar de la Bruxelles. 

Acord al celor 27 de state membre UE privind ajutorul de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Acordul vine după ce, în această dimineață, cei mai influenți politicieni europeni s-au întâlnit cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Pe acelaşi subiect

Viktor Orban s-a opus pachetului de ajutor financiar pentru Ucraina în timpul summitului din decembrie, dar anunțul lui Charles Michel arată că liderii au reușit să-l convingă pe liderul maghiar.

 Miza summitului de la Bruxelles a fost ajutorul financiar în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie.

Suma face parte din bugetul UE revizuit. Deciziile privind bugetul UE presupun unanimitate din partea statelor membre.

Orban a legat negocierile asupra bugetului UE de deblocarea unor fonduri europene pentru ţara sa ce fuseseră îngheţate în urma acuzaţiilor de corupţie şi abuz de putere formulate la adresa Budapestei

.Liderul ungar a susţinut că finanţarea europeană pentru Ucraina ar trebui să fie aprobată anual şi nu pentru o perioadă de patru ani.

Alţi lideri din UE au promis că, dacă nu vor reuşi să-l convingă pe omologul ungar, atunci vor găsi o soluţie pentru a continua să sprijine financiar Ucraina, cel puţin pe termen scurt.

Bugetul Ucrainei, cheltuit pe război

21% din PIB-ul Ucrainei, adică aproximativ 46 de miliarde de dolari dintr-o economie de 214 de miliarde de dolari, se îndreaptă către război, aproximativ jumătate din sumă fiind folosită pentru plata soldaţilor și un sfert pentru complexul militaro-industrial. Tot bugetul Ucrainei este practic cheltuit pe război, în timp ce ajutorul financiar oferit de UE și SUA finanţează restul economiei.

Kievul a primit din partea aliaţilor 35,4 miliarde de dolari în 2023 şi 31 de miliarde de dolari în 2022

Guvernul de la Kiev a primit din partea aliaţilor occidentali 35,4 miliarde de dolari în 2023 şi 31 de miliarde de dolari în 2022 ca ajutoare macrofinanciare pentru a susţine bugetul de război. UE a oferit Ucrainei anul trecut un ajutor macrofinanciar de 18 miliarde de euro.

Joe Biden a cerut anul trecut Congresului să aprobe un ajutor de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, în cadrul unui pachet mai larg cu fonduri destinate Israelului, Taiwanului şi protejării frontierei SUA în faţa valului migrator. Dar acest ajutor este în prezent blocat de republicani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Toți liderii UE au aprobat ajutorul Ucrainei, de 50 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani