Cum au ajuns Serbia şi Ungaria să fie considerate poarta de intrare a Beijingului în Europa. Xi Jinping, primit cu fast la Belgrad
După Franţa, preşedintele chinez îşi continuă turneul european şi a avut parte de o primire de gală la sosirea în Belgrad. Xi Jinping a fost aşteptat cu covorul roşu, dar şi cu o horă sârbească. Va merge apoi şi în Ungaria. Analiştii explică semnificaţia vizitelor sale în ţările în care companiile chinezeşti investesc masiv.
De Redactia Observator la 08.05.2024, 22:21Escortată de avioane de luptă MIG-29, aeronava preşedintelui chinez a aterizat la nouă şi jumătate seara la Belgrad. Xi Jinping a fost aşteptat cu mare fast. A doua zi, mii de oameni s-au adunat să îl aplaude pe liderul de la Beijing, la întâlnirea cu Aleksandr Vucic.
Aleksandr Vucic, preşedintele Serbiei: Știu că cerul este limita și știu ce oportunități deschide această cooperare Serbiei. Ne cunosc potențialul, știu cât de mult putem învăța și obține de la prietenii noștri.
De la vizita lui Xi din 2016, Beijingul a devenit principalul investitor străin în Serbia
Steagurile Chinei au împodobit marile clădiri din Belgrad. De la vizita lui Xi din 2016, Beijingul a devenit principalul investitor străin în Serbia. Companiile chineze construiesc o cale ferată de mare viteză între Belgrad şi Budapesta, poduri peste Dunăre şi centrale termoelectrice. Chinezii deţin cele mai mari centrale de cupru din ţară, dar şi combinatul siderurgic de la Smederevo, salvat de la faliment.
- Xi Jinping, întâmpinat cu o horă sârbească pe aeroportul din Belgrad. Liderul chinez, primit ca un star de sârbi
- Cum a fost evitată o criză diplomatică, în timpul vizitei lui Xi Jinping în Franţa. "Vinovată", o prăjitură...
- Macron l-a plimbat pe Xi Jinping prin munţii Pirinei, locul în care a copilărit. Discuţia pentru care liderul...
Xi Jinping, preşedintele Chinei: Serbia a devenit primul partener strategic cuprinzător al Chinei în Europa Centrală și de Est.
Investiţiile chineze se fac însă fără licitaţii publice. Iar companiile sunt acuzate că încalcă legislaţia de mediu şi drepturile muncitorilor.
Mijat Lakicevic analist economic: Serbia, spre deosebire de alte țări europene, nu are reţineri. Pur și simplu, aici se poate face o înțelegere pentru orice.
Vizita, într-un moment delicat: 25 de ani de la bombardarea ambasadei Chinei din Belgrad
Vizita lui Xi a picat într-un moment delicat: se împlinesc 25 de ani de la bombardarea ambasadei Chinei din Belgrad, în timpul intervenţiei NATO pentru conflictul din Kosovo. Trei jurnalişti chinezi au fost ucişi atunci, lucru criticat de Xi într-un editorial: "Nu vom uita asta niciodată. Poporul chinez prețuiește pacea, dar nu vom permite niciodată să se repete o asemenea istorie tragică".
Xi Jinping a ajuns în Serbia, după ce a vizitat mai întâi Franţa. De la Belgrad, va merge la Budapesta. Analiştii politici au remarcat că două dintre cele trei ţări vizitate sunt conduse de lideri apropiaţi ai lui Vladimir Putin, Orban şi Vucic.
Aleksandr Vucic, preşedintele Serbiei: Acum, că l-aţi acuzat de cele mai grave crime de război, cu cine veţi mai discuta?
Serbia şi Ungaria sunt considerate poarta de intrare a Beijingului în Europa
Atât Serbia cât şi Ungaria sunt considerate poarta de intrare a Beijingului în Europa. În acest an, Uniunea Europeană a lansat investigaţii privind subvenţiile chinezeşti în domeniul maşinilor electrice şi ale panourilor solare. UE ar putea impune tarife de 30 la sută la aceste produse în următoarele săptămâni.