Antena Meniu Search
x

Xi Jinping, întâmpinat cu o horă sârbească pe aeroportul din Belgrad. Liderul chinez, primit ca un star de sârbi

Preşedintele chinez Xi Jinping a sosit marţi seara în Serbia, escortat de avioane MiG-29, într-o vizită în condiţii stricte de securitate care coincide cu împlinirea a 25 de ani de la bombardamentul NATO asupra ambasadei Chinei din Belgrad, în care au fost ucişi trei jurnalişti chinezi, în timpul intervenţiei pentru conflictul din Kosovo, relatează Reuters.  

de Redactia Observator

la 08.05.2024, 10:44

Vezi și

Belgradul, după Franţa, este a doua oprire din primul turneu al lui Xi în Europa în ultimii cinci ani, care include şi Ungaria. În Serbia, care este văzută ca fiind cel mai important partener al Chinei în Balcani, Xi este aşteptat să discute despre investiţiile de mai multe miliarde de dolari ale Chinei în această ţară şi despre posibile noi acorduri.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi oficiali guvernamentali l-au aşteptat pe Xi la aeroportul din Belgrad, unde a fost întâmpinat de o gardă de onoare militară şi de dansatori populari. Cei doi lideri vor avea o întrevedere miercuri.

Xi Jinping, întâmpinat pe aeroport cu o horă

La 7 mai 1999, 20 de cetăţeni chinezi au fost răniţi în atacul NATO, care a provocat indignare în China şi scuze din partea preşedintelui american de atunci, Bill Clinton. Ambasada a fost lovită în timpul unei campanii împotriva Iugoslaviei de atunci, pentru a-l forţa pe Slobodan Milosevic, puternicul lider sârb, între timp decedat, să pună capăt represiunii împotriva etnicilor albanezi din Kosovo.

Pe acelaşi subiect

"Poporul chinez apreciază pacea, dar nu va permite niciodată ca o astfel de tragedie istorică să se repete", a declarat Xi într-un articol de opinie publicat marţi în cotidianul Politika. "Prietenia dintre China şi Serbia, care este îmbibată de sângele pe care cele două popoare l-au vărsat împreună, a devenit o memorie comună a celor două popoare şi va încuraja ambele părţi să facă împreună paşi uriaşi înainte", a mai spus Xi.

Străzile Belgradului au fost decorate cu steaguri şi pancarte chinezeşti, în timp ce mii de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea lui Xi şi a anturajului său de 400 de membri, fiind vizita la cel mai înalt nivel a unui lider străin din ultimii ani.

Xi vizitează Serbia după Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au făcut presiuni pentru a asigura un comerţ mai echilibrat cu Europa şi pentru a-şi folosi influenţa asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

În timpul primei sale vizite la Belgrad, în 2016, cele două ţări au semnat un parteneriat strategic. Anul trecut, Vucic a semnat 18 acorduri cu Xi la Beijing, inclusiv un acord de liber schimb care ar trebui să devină operaţional în iulie. Ambii lideri insistă asupra unui parteneriat consolidat între ţările lor. Împreună cu Ungaria, care este următoarea oprire a lui Xi, Serbia este cel mai ferm susţinător european al Iniţiativei chineze Belt and Road (Noul drum al mătăsii).

Serbia, un hub chinezesc la poarta UE

China administrează mine şi fabrici pe teritoriul Serbiei şi a împrumutat ţara cu miliarde de dolari pentru drumuri, poduri şi noi facilităţi, devenind partenerul cheie al Serbiei în dezvoltarea infrastructurii atât de necesare.

Observatorii spun că alegerea de către Xi a Serbiei şi Ungariei este menită să apropie două ţări europene care sunt pro-Rusia şi mari beneficiare ale investiţiilor chineze. Partenerii occidentali ai Serbiei văd ţara ca pe un hub chinezesc la poarta UE.

În 2023, China a fost al doilea partener comercial al Serbiei după UE, cu un schimb comercial total de 6,1 miliarde de dolari, şi printre primii cinci investitori, potrivit agenţiei naţionale de investiţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping, întâmpinat cu o horă sârbească pe aeroportul din Belgrad. Liderul chinez, primit ca un star de sârbi