Antena LIVE

Cum au lovit ruşii un "Patriot" cu "Kinjal" la Kiev. Un oficial american spune că sistemul antiaerian a fost avariat, dar nu distrus

Război în Ucraina. Americanii susţin că evaluează potențiale daune la un sistem de apărare antirachetă Patriot în urma atacului rusesc de marţi dimineaţă. În acest timp Rybar, un canal de Telegram, de analiză militară, condus de un fost membru al serviciului de presă din Ministerul rus al Apărării, a scris că un lansator Patriot MIM-104 a fost distrus, iar un altul a fost deteriorat, dar a scăpat. Casa Albă nu a confirmat și nici nu a infirmat informațiile. 

De la 17.05.2023, 11:47
Cum au lovit ruşii un "Patriot" cu "Kinjal la Kiev. Un oficial american spune că sistemul antiaerian a fost avariat, dar nu distrus Profimedia / Telegram/ Rybar

Un sistem de apărare antiaeriană Patriot de fabricaţie americană a fost probabil deteriorat, dar nu distrus, a declarat marţi seară un oficial american pentru CNN. Americanii evaluează în ce măsură sistemul a fost deteriorat şi vor determina dacă trebuie retras în întregime sau pur și simplu reparat la fața locului de către forțele ucrainene, potrivit oficialului. Ministerul rus al Apărării a declarat marți în cadrul briefului zilnic că o rachetă hipersonică Kinjal a lovit un sistem de rachete antiaeriene Patriot la Kiev.

Purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a trimis echipa CNN să ceară reacţii de la guvernul ucrainean. Oficialii ucraineni au declarat marți că au interceptat cu succes toate cele șase rachete hipersonice lansate de ruși, dar armata ucraineană a refuzat să comenteze afirmația rușilor conform căreia un sistem Patriot a fost lovit. "Nu putem comenta acest lucru. Nu vom comenta sursele rusești", a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ihnat.

Ucraina are în prezent două baterii de apărare aeriană Patriot în țară, unul donat de SUA și celălalt donat în comun de Germania și Țările de Jos. Nu este clar care dintre aceste sisteme ar fi fost deteriorat, dar scoaterea din funcțiune a unuia chiar și pentru o perioadă scurtă ar putea afecta capacitatea Ucrainei de a apăra Kievul, comentează CNN.

Rusia a mai vizat sistemele Patriot cu rachete hipersonice, au declarat săptămâna trecută oficiali americani pentru CNN, inclusiv într-un atac de pe 4 mai. Atacul a eșuat, iar ucrainenii au interceptat cu succes racheta Kinjal înainte ca aceasta să poată lovi sistemul Patriot, susţin oficialii. Ruşii care pretind că rachele hipersonice Kinjal sunt de neoprit susţin că ucrainenii nu au doborât un astfel de proiectil. 

Pe acelaşi subiect

Ucrainenii au cerut insistent şi îndelung sisteme Patriot iar americanii au antrenat trupele ucrainene timp de 10 săptămâni pentru a le instrui să-l întrețină și să îl opereze. Oficialii americani și occidentali au fost plăcut surprinși de cât de repede au învățat ucrainenii să opereze sistemele care au sosit în Ucraina luna trecută.

Un alt oficial american a spus că este posibil ca atacul de marţi să fi lovit una dintre componentele bateriei Patriot. O baterie completă Patriot are șase componente majore: generatoare, un radar, o stație de control, antene, o stație de lansare și rachetele interceptoare. Componentele funcționează împreună pentru lansarea unei rachete Patriot și pentru ghidarea ei cu succes către țintă.

Cu toate astea, dacă una sau mai multe componente este deteriorată semnificativ asta poate forța Ucraina să scoată sistemul din funcţiune și să-l ducă în afara țării pentru reparații mai ample.

CNN: Ruşii ar fi putut afla poziţia Patriot captând semnalele radar 

Potrivit CNN, sistemul Patriot are inclus un radar puternic cu rolul de a detecta țintele care sosesc de la distanță lungă, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice printre altele. Dar când radarul său este în funcţiune pentru a detecta amenințările la distanță, inamicul poate la rândul lui să detecteze bateria Patriot și să-i descopere locația.

Oficialii americani cred că armata rusă a reușit să capteze semnalele radar emise de Patriot şi au putut să țintească sistemul folosind racheta hipersonică Kinjal. Și, spre deosebire de alte sisteme de apărare antiaeriană cu rază mai scurtă de acțiune furnizate Ucrainei, care sunt mobile și mai greu de țintit, bateriile Patriot sunt mari şi mai staționare, iar forțele ruse pot să se concentreze asupra locului în care se află mai mult timp.

Potrivit armatei de la Kiev, apărarea aeriană ucraineană a doborât marţi dimineaţă toate rachetele ruşilor, inclusiv toate cele șase Kinjal. Nu este clar ce sisteme au folosit forțele ucrainene pentru a doborî Kinjal, dar se presupune a fi Patriot, susţin analiştii think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Atacul de marţi asupra Kievului este al optulea lansat de ruşi în luna mai.

Rybar: Cum au lovit ruşii un Patriot cu Kinjal 

Canalul rusesc de Telegram Rybar, care are legături cu FSB-ul, Kremlinul şi grupul de mercenari Wagner şi care publică actualizări zilnice și hărți detaliate ale câmpului de luptă a oferit detalii despre "distrugerea sistemului de apărare aeriană Patriot" la aeroportul Zhuliany din Kiev. Potrivit Rybar, în poziţia localizată erau trei lansatoare sau instalaţii Patriot.  

"Unul a fost distrus, al doilea a fost grav avariat, dar a supraviețuit. Al treilea lansator a scăpat fără avarii. Două instalații stăteau una lângă alta, iar a treia se afla în spatele clădirii. Racheta rusească Kinjal a lovit între cele două instalații, mai aproape de un lansator apoi a avut loc o explozie a combustibilului. Bucăți din prima instalație și bucăți de asfalt au căzut pe al doilea lansator. Nu ştim de ce al treilea lansator aflat la aeroportul Zhuliany nu a fost implicat și nu a participat la respingerea atacului (sau, cel puțin, lansările sale nu au fost surprinse pe video)" a scris Rybar într-un mesaj postat pe Telegram.

Rybar a mai comentat într-un mesaj anterior scenariul potrivit căruia operatorii sistemului Patriot au lansat 32 de rachete în 3 minute pentru a reduce aria exploziei. "În imaginile de pe camera de supraveghere se pot vedea clar lansările a 32 de rachete (câte 16 de fiecare lansator), precum și artileria antiaeriană Gepard care a acoperit sistemele Patriot. După ce încărcătura de muniție s-a epuizat, s-a auzit o explozie. Kinjalul rusesc a reușit să lovească poziția, în ciuda celor două lansatoare Patriot și unui sistem antiaerian Gepard... Există un alt detaliu interesant: apariția unui zvon persistent că operatorii sistemului Patriot ar fi lansat în mod intenționat întreaga încărcătură de muniție pentru a reduce raza exploziei. Adică, conform acestei versiuni, ei știau că o rachetă Kinjal se îndreaptă spre ei și au folosit în mod deliberat muniția pentru a reduce forța exploziei ulterioare. Din păcate, nu știm cum s-a întâmplat cu adevărat. Dar vedem clar că Patriot nu este o super-armă, poate și trebuie învins. La fel și sistemul Gepard care pentru a doua oară nu a reușit să facă față sarcinii de a acoperi zona poziției de apărare aeriană din armele rusești."

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina kinjal patriot rusia ucraina
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Da

Nu

Nu ştiu cum

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Bani mulți de la stat pentru toți românii care au curte. Trebuie doar să...
Fanatik.ro
Publicat 19.05.2024
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 20 mai 2024. Gemenii vor avea discuții cu partenerul. Află...
CaTine
Publicat 19.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai...
Useit
Publicat 19.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024