Antena Meniu Search
x

Cum încearcă CIA să recruteze spioni ruşi. Imaginile publicate pe toate reţelele: "Nu eşti lipsit de putere. Contactează-ne!"

Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a lansat o campanie pentru a valorifica ceea ce oficialii serviciilor de informații consideră că este o oportunitate „fără precedent” de a-i convinge pe rușii sătui de războiul din Ucraina și de regimul lui Putin să le divulge secretele, postând pe reţelele sociale un videoclip de recrutare.

de Redactia Observator

la 16.05.2023, 12:33

Vezi și

Demersul include un nou canal al CIA pe Telegram, reţeaua de socializare care este o sursă foarte populară de ştiri nefiltrate în Rusia. CIA a postat pentru prima dată videoclipul pe Telegram, apoi şi pe celelalte platforme de socializare ale sale, inclusiv pe YouTube, Twitter, Instagram şi Facebook.

Scurta înregistrare video a principalului serviciu de informaţii externe al SUA arată un funcţionar rus, pe soţia acestuia în casa lor cu un copil, care aparent au o viaţă dificilă şi se întreabă dacă aceasta corespunde viselor lor.

Agenţia sugerează că ruşii pot acţiona pentru a îmbunătăţi lucrurile - bunăoară furnizând informaţii CIA - şi rămânând în acelaşi timp patrioţi, în opinia ei. De asemenea ea arată cum se poate proceda, utilizând browserul Tor pentru a accesa "dark web" ( internetul 'ascuns') şi instrumente de criptare a comunicării.

'CIA vrea să cunoască adevărul despre Rusia şi căutăm persoane de încredere care pot să ne spună acest adevăr', scrie agenţia în videoclipul său. 'Informaţiile voastre pot fi mult mai preţioase decât aţi crede', asigură ea.

Pe acelaşi subiect

CIA precizează că speră să intre în contact cu persoane din domeniile serviciilor de informaţii, diplomaţiei, ştiinţei şi tehnologiei şi din alte domenii şi că este interesată de toate tipurile de informaţii, inclusiv politice şi economice.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

"CIA vrea să cunoască adevărul despre Rusia"

Agenţia americană a utilizat deja alte reţele de social media, dar de acum se concentrează asupra reţelei de mesagerie Telegram, întrucât este principalul mijloc prin care ruşii se informează despre orice, de la politică până la războiul din Ucraina, a declarat pentru AFP un responsabil al CIA.

Serviciul secret american speră că, arătând modalităţi simple de scurgere a informaţiilor pe "dark web", CIA îi va convinge pe cei ezitanţi să se decidă. 'Obiectivul nostru este de a le oferi un mijloc cât mai sigur pentru a ne contacta', a declarat responsabilul citat, sub rezerva anonimatului.

SUA nu încearcă să provoace o insurecţie sau o schimbare de regim la Moscova, dar speră că unii dintre ruşi vor vedea în aceasta o modalitate de a-şi ajuta ţara să meargă înainte prin transmiterea de informaţii CIA, a spus el.

Potrivit acestuia, campanii similare pe alte reţele de socializare, dintre care majoritatea sunt acum blocate în Rusia, au dat rezultate.

"Contactaţi-ne"

'Contactaţi-ne', insistă CIA. 'Poate că oamenii din jurul vostru nu vor adevărul. Noi îl vrem!', adaugă agenţia americană.

După declanşarea invaziei sale în Ucraina în februarie 2022, Rusia a înăsprit pedepsele pentru criticii regimului. La 28 aprilie, după cum a transmis agenţia de presă de stat RIA Novosti, Putin a promulgat modificările la Codul penal care prevede de acum pedepse mai grele pentru delictul de înaltă trădare, inclusiv până la închisoare pe viaţă.

Aceste modificări se referă la art.275 din Codul penal al Rusiei pentru trădare de stat. Astfel, pentru spionaj, furnizarea de informaţii care ar constitui în opinia autorităţilor secrete de stat livrate străinilor, trecerea de partea inamicului sau acordarea de asistenţă financiară, logistică, de consultanţă sau de altă natură activităţilor considerate ca fiind îndreptate împotriva Rusiei pot fi pedepsite cu închisoarea pe viaţă, conform RIA Novosti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Cum încearcă CIA să recruteze spioni ruşi. Imaginile publicate pe toate reţelele: "Nu eşti lipsit de putere. Contactează-ne!"