Antena Meniu Search
x

Video Val de rachete ruseşti asupra Kievului, după întoarcerea lui Zelenski din turneul din vestul Europei. Sirenele de raid aerian au sunat în tot oraşul

Mai multe rachete au lovit în această noapte Kievul, la câteva ore după ce Volodimir Zelenski a revenit din turneul său diplomatic în vestul Europei. Ucrainei i s-au promis noi loturi de armament performant. În plus, piloţii ucraineni se vor pregăti pe avioane de luptă occidentale, ceea ce deschide calea pentru livrarea unor asemenea aeronave. Pe frontul din Bahmut, Rusia recunoaşte că atacurile ucrainene sunt tot mai puternice, dar susţine că le-a respins. În plus, Moscova acuză serviciile secrete de la Kiev pentru o explozie în oraşul ocupat Lugansk, în care un lider separatist a fost grav rănit. 

de Redactia Observator

la 16.05.2023, 11:18

Vezi și

Volodimir Zelenski: Ne întoarcem acasă cu noi pachete de ajutor militar: mai multe arme noi şi puternice pe linia frontului, mai multă protecţie pentru poporul nostru.

În trei zile, Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc şi lideri din patru ţări vest-europene. Ultima etapă a fost Marea Britanie care promite să livreze Ucrainei sute de rachete antiaeriene şi drone de atac cu rază de acţiune de peste 200 de kilometri. Poate mai important, piloţii militari ucraineni vor fi instruiţi în Franţa şi Marea Britanie, chiar dacă aceste ţări nu s-au angajat, încă, să furnizeze şi avioane de luptă.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Ajutăm Ucraina să reziste iar acum sunt în joc foarte multe. Pentru că succesul contraofensivei va fi determinant pentru capacitatea de a instaura o pace durabilă.

Rusia îi acuză pe ucraineni de "terorism"

Pe acelaşi subiect

Serviciile de informaţii de la Kiev estimează că armata rusă a concentrat peste 150.000 de soldaţi pentru a-şi apăra poziţiile din teritoriul ocupat. Totuşi, ucrainenii afirmă că trupele lor au înaintat chiar şi doi kilometri în unele puncte din jurul oraşului Bahmut. Bombardamentele ruseşti s-au soldat, în ultimele zile, cu şase morţi şi mai mulţi răniţi în diferite regiuni ale Ucrainei. ilustraţi cu lupte diverse, le trec mai jos

Dar Rusia este cea care îi acuză pe ucraineni de "terorism" după o explozie într-o frizerie, în oraşul ocupat Lugansk. Au fost rănite şapte persoane, între care un ministru separatist, aflat în stare gravă, presupusa ţintă a atacului. Explozia ar fi fost provocată de o grenadă deşi Rusia susţine că oraşul a fost atacat şi cu rachete de producţie britanică Storm Shadow, cu rază lungă de acţiune. Ruşii declară că au doborât, pentru prima dată, o asemenea rachetă.

Un motiv de îngrijorare pentru Kremlin poate fi starea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, internat pentru scurtă vreme în spital la întoarcerea de la festivităţile de 9 Mai de la Moscova. Lukaşenko a reapărut în public, la o bază militară, cu mâna stângă bandajată, deşi la Moscova avusese un bandaj pe mâna dreaptă. Părea să vorbească şi să se deplaseze cu greutate şi, probabil fără să vrea, a confirmat că patru aeronave ruseşti au fost doborâte acum trei zile chiar pe teritoriul Rusiei.

Aleksandr Lukaşenko: În regiunea Briansk au fost doborâte patru aeronave. Am fost şi noi obligaţi să reacţionăm.

Un alt aliat al lui Putin, patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a dezminţit ferm relatările din Washington Post, potrivit cărora ar fi fost gata să trădeze. Ziarul american a scris că el s-ar fi oferit să le dezvăluie ucrainenilor amplasamentul poziţiilor ruseşti de la Bahmut. Prigojin califică ştirea drept o "prostie" şi sugerează că ar fi fost lansată de adversarii săi din conducerea de la Moscova, cu care a avut multe dispute publice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Val de rachete ruseşti asupra Kievului, după întoarcerea lui Zelenski din turneul din vestul Europei. Sirenele de raid aerian au sunat în tot oraşul