De anul acesta vom putea accesa Facebook doar cu puterea gândului
Vom scrie prin puterea gândului şi ne vom întâlni prin intermediul realităţii virtuale. Sunt cele mai ambiţioase proiecte prezentate de creatorul Facebook. Mark Zuckerberg vrea să şteargă frontiera dintre real şi virtual pe platforma de socializare şi să creeeze un sistem de comunicare dincolo de barierele lingvistice.
De Redactia Observator la 20.04.2017, 20:35Vom scrie prin puterea gândului şi ne vom întâlni prin intermediul realităţii virtuale. Sunt cele mai ambiţioase proiecte prezentate de creatorul Facebook. Mark Zuckerberg vrea să şteargă frontiera dintre real şi virtual pe platforma de socializare şi să creeeze un sistem de comunicare dincolo de barierele lingvistice.
Pare o scenă dintr-un film science fiction, dar Facebook promite să o transforme în realitate. Realul şi imaginarul se vor contopi prin intermediul noii realităţi augmentate ce va fi disponibilă utilizatorilor Facebook chiar de anul acesta. În faţa câtorva mii de oameni reuniţi în California, creatorul Mark Zuckerberg a prezentat şi utilitatea tehnologiei, dincolo de simplul scop distractiv.
Iată un tată ce joacă un joc de realitate augmentată cu copiii săi. În sala de aşteptare, la medic. Foloseşte masa pe post de tabelă pentru un joc al apărării în faţa microbilor. Iar copiii pot elimina băieţii răi înainte de a ajunge la ei.
Şi mai ambiţios este, însă, aşa numitul sistem de vorbire silenţios pe care inginerii Facebook speră să îl implementeze în câţiva ani.
Cum ar fi să puteţi tasta direct prin intermediul creierului? Sună imposibil, dar acest lucru e mai aproape decât vă daţi seama. Este vorba exact despre o interfaţă fluidă între om şi computer, care are nevoie o realitate augmentată.
Aflată încă în fază incipientă, noua tehnologie va permite ca ideile să ajungă direct pe ecran, fără să fie tastate sau dictate. Cu o viteză uluitoare de până la o sută de cuvinte pe minut, de 5 ori mai rapid decât în prezent. Cel mai important, însă, sistemul va putea fi folosit şi de persoanele cu probleme de comunicare. Alte idei detaliate la conferinţa dezvoltatorilor din San Jose au inclus tehnologia care le va permite utilizatorilor să audă prin piele, un sistem comparabil cu alfabetul Braille care foloseşte puncte de presiune pe piele pentru a reda informaţia.