Antena Meniu Search
x

Pericolul din apa îmbuteliată e de 70 de ori mai mare decât limita admisă!

Apa de băut de pe rafturile magazinelor a ajuns sub lupa parlamentarilor. Un grup de deputaţi vrea ca aceasta să fie sută la sută sigură pentru sănătatea noastră. Astfel, aleşii ar vrea să introducă un al treilea test de laborator, în plus faţă de cele deja obligatorii.

Vezi și

Apa de băut de pe rafturile magazinelor a ajuns sub lupa parlamentarilor. Un grup de deputaţi vrea ca aceasta să fie sută la sută sigură pentru sănătatea noastră. Astfel, aleşii ar vrea să introducă un al treilea test de laborator, în plus faţă de cele deja obligatorii.

E o discuţie cu un angajat al unei firme care îmbuteliază apă. Recunoaşte deschis: nu e nici apă minerală necarbogazoasă, nici apă de izvor. Ci... apă de la robinet, trecută prin câteva filtre.

Între apa de ploaie şi cea de băut, de pe rafturile magazinelor, nu există nicio diferenţă. De fapt, poate fi una. Cea de ploaie poate fi mult mai curată. Asta întrucât testele de laborator au arătat că apa îmbuteliată poate să aibă şi de 70 de ori mai mulţi microbi decât limita admisă.

Datele apar negru pe alb într-un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, făcut la finalul anului trecut. Cu alte cuvinte, dacă într-un mililitru de apă, expus la o temperatură de 22 de grade, ar trebui să existe 100 de microorganisme, autorităţile au descoperit 7.000. Şi nu doar într-un singur sortiment, ci în 68 la sută din apa analizată.

Pe acelaşi subiect

Foarte mulţi microbi nu se dezvoltă în apă ca atare, dar supravieţuiesc în apă şi odată ajunşi în interiorul organismului nostru unde li se oferă condiţii bune de viaţă încep să se dezvolte şi produc boală.

O apă plină de germeni poate provoca toxinfecţii şi chiar hepatită. Ministerul Sănătăţii este autoritatea care ar rebui să testeze apele îmbuteliate. De cele mai multe ori se merge doar încredere, adică pe buletinele de analiză aduse de producători. Iar legea obligă fabricile de apă să efectueze două teste de laborator: unul înainte de îmbuteliere şi al doilea la 12 ore după.

Apa însă se poate modifica în timp. Acesta este şi motivul pentru care un grup de deputaţi propune o schimbare a legii privind calitatea apei. Mai exact, încă un control de laborator, după o anumită perioadă de expunere la raft. Sau, cu ceva vreme înainte să expire.

Propunerea legislativă a fost discutată în Comisia pentru Agricultură a Camerei deputaţilor, iar iniţiatorii ei trebuie acum să stabilească împreună cu Anpc, Ansvsa şi Ministerul Sănătăţii, cu cât timp înainte de expirare trebuie făcut al treilea test de laborator al apelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Pericolul din apa îmbuteliată e de 70 de ori mai mare decât limita admisă!