De ce l-a primit Vietnamul pe Vladimir Putin deşi SUA s-au opus vizitei. BBC: O prietenie care refuză să moară
Vladimir Putin a sosit miercuri la Hanoi, a doua sa oprire în turneul prin Asia. Vizita lui Vladimir Putin în Vietnam, după o primire fastuoasă în Coreea de Nord, este interpretată drept o demonstrație a sprijinului diplomatic de care Rusia se bucură în continuare în regiune, arată o analiză BBC. SUA au criticat Vietnamul pentru că a ales să-l primească pe Vladimir Putin pentru că oferă președintelui rus o platformă pentru a-și promova războiul de agresiune în Ucraina.
De Redactia Observator la 20.06.2024, 13:31Vietnamul are legături istorice strânse cu Rusia, chiar dacă încearcă să-și îmbunătățească relația cu Europa și SUA. Hanoi nu vrea să renunţe la relaţia cu Moscova începută în anii 1950 când Uniunea Sovietică a oferit sprijin militar, economic și diplomatic noului stat comunist din Vietnamul de Nord. De altfel, Vietnamul a descris relația sa cu Rusia ca fiind "plină de loialitate și recunoștință".
Vietnamul are legături istorice strânse cu Rusia
După ce Vietnamul a invadat Cambodgia în 1978 pentru a înlătura regimul brutal de la conducerea ţăii, a fost izolat și sancționat de China și Occident și a depins în mare măsură de ajutorul sovietic. Mulți vietnamezi în vârstă, inclusiv puternicul secretar general al partidului comunist, Nguyen Phu Trong, au studiat în Rusia și cunosc limba rusă.
În prezent însă economia Vietnamului a cunoscut multe transformări prin integrarea sa pe piețele globale. Iar Rusia a rămas cu mult în urma Chinei, Asiei, SUA și Europei ca partener comercial. Dar Vietnamul încă folosește în principal echipament militar de fabricație rusă și se bazează pe acorduri cu companii petroliere ruse pentru explorarea petrolului în Marea Chinei de Sud.
- Putin îşi continuă turneul asiatic în Vietnam. Este prima vizită în această ţară, după aproape un deceniu
- Rusia şi Coreea de Nord se vor sprijini reciproc dacă una din ţări e atacată. Occidentul vede întrunirea Putin...
- Vladimir Putin, şoferul lui Kim Kim Jong Un. Preşedintele Rusiei s-a urcat la volanul unei limuzine Aurus şi l-a...
- Putin şi Kim Jong Un au semnat un acord de parteneriat strategic: Prevede acordarea de asistență reciprocă în...
- Scenă caraghioasă cu Putin şi Kim Jong Un pe trapa limuzinei Mercedes. Cu ce cadouri s-a dus liderul rus în...
Invadarea Ucrainei a adus o provocare diplomatică pentru Vietnam, dar până acum a reușit să facă față. Ţara a ales să se abțină de la votarea diferitelor rezoluții ONU care au condamnat acțiunile Rusiei. Totuși a menținut relații bune cu Ucraina și chiar a trimis unele ajutoare Kievului cu care are de asemenea legături istorice. Mii de vietnamezi au lucrat și au studiat în Ucraina în perioada sovietică.
Vietnamul duce de multă vreme o politică externă prin care îşi propune să fie prietenă cu toată lumea, evitând intrarea în alianțe formale, ceea ce conducerea partidului comunist numește "diplomatic bambusului", adică se apleacă după cum bate vântul din marile puteri, fără a fi obligată să aleagă o tabără.
Acesta este motivul pentru care Vietnamul și-a îmbunătățit foarte uşor relațiile cu SUA, deşi a dus cu americanii un război lung și distrugător. Totodată are relaţii echilibrate cu China.
SUA s-au opus vizitei oficiale a lui Putin în Vietnam
Deloc surprinzător, SUA s-au opus vizitei oficiale a lui Putin în Vietnam pe motiv că subminează eforturile internaționale de a-l izola. În afară de legăturile istorice speciale cu Rusia, în Vietnam sentimentul public cu privire la războiul din Ucraina este mai ambivalent decât în Europa.
Printre vietnamezi, există o oarecare admirație pentru Putin, văzut ca un om puternic care sfidează Occidentul, şi un sentiment de scepticism, alimentat parțial de comentariile de pe rețelele sociale, față de declaraţiile SUA şi ale Europei că ele respectă dreptul internațional.
Acest lucru este valabil și pentru alte țări asiatice, care văd războiul din Ucraina drept o criză îndepărtată. Şi în Thailanda, un aliat militar istoric al SUA, opinia publică este la fel de divizată ca și în Vietnam. Și thailandezii mențin legături strânse cu Rusia, un mare contribuitor la industria sa turistică.
Cât va dura însă relaţia de prietenie dintre Vietnam şi Vladimir Putin este mai puțin clar. Ţara caută surse alternative de echipament militar, dar va continua să fie ani de zile dependentă de Rusia, a apreciat BBC. Deşi în cadrul partidului comunist din Vietnam există rivalităţi şi contradicţii legate de viitorul ţării, încă nu se vorbește direct despre abandonarea politicii de a fi prieteni cu toată lumea şi duşmanii nimănui.