Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Putin îşi continuă turneul asiatic în Vietnam. Este prima vizită în această ţară, după aproape un deceniu

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, îşi continuă turneul asiatic. Din Coreea de Nord a ajuns în Vietnam, pentru prima dată din 2017. Ieri, la Phenian, sute de mii de oameni au sărbătorit, în timp ce Putin şi Kim Jong Un se plimbau într-o limuzină decapotabilă. Rusia şi Coreea de Nord s-au angajat să intervină în caz că una dintre ţări este atacată. O nouă axă a tiraniei, spun liderii occidentali.

de Redactia Observator

la 20.06.2024 , 09:03

Vladimir Putin a aterizat în Vietnam, unde a fost întâmpinat cu fast pe covorul roșu. Liderul rus le-a strâns puternic mâinile oficialilor. Vizita președintelui rus în Vietnam are loc într-un moment în care Moscova se confruntă cu o izolare internațională tot mai mare din cauza invaziei sale în Ucraina. "Vizita este o încercare a Moscovei de a rupe izolarea internațională. Din punctul de vedere al Vietnamului, acest lucru este foarte important. Pentru că Hanoi consideră în continuare Rusia ca fiind unul dintre principalii piloni ai politicii sale externe", explică analistul Nguyen Khac Giang.

Într-un editorial publicat în ziarul Partidului Comunist din Vietnam, Putin a lăudat ţara pentru poziţia sa echilibrată faţă de războiul din Ucraina. "Pentru Vietnam, Rusia rămâne un partener important, nu doar pentru legăturile istorice îndelungate, ci și pentru că Rusia este cel mai mare furnizor de echipamente militare. În plus, tehnologiile rusești de explorare a petrolului ajută la menținerea suveranităţii Vietnamului în Marea Chinei de Sud", precizează jurnalistul Aniruddha Ghoosal.

Vietnamul, cunoscut pentru politica sa de neutralitate în relațiile internaționale a refuzat să condamne acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, fapt ce a atras critici din partea Occidentului, însă aprecieri de la Kremlin. Putin nu a mai fost în Vietnam din 2017.

Vezi și

O nouă axă a tiraniei

Pe acelaşi subiect

Înainte de Vietnam, liderul de la Kremlin a efectuat o vizită în Coreea de Nord, unde a încheiat un acord de apărare reciprocă cu prietenul său Kim Jong Un. Discuţiile s-au purtat la Palatul Kumsusan, cel mai mare mausoleu dedicat unui lider comunist. După aproape două ore faţă în faţă, Putin şi Kim au semnat un acord de securitate, după modelul articolului 5 din NATO, prin care îşi promit să se apere reciproc în cazul unui atac. 

După negocieri, Putin i-a dăruit gazdei sale o nouă limuzină produsă în Rusia şi chiar l-a plimbat pe Kim cu ea. Liderul de la Kremlin a primit la schimb opere de artă şi laudele dictatorului de la Phenian, care l-a descris pe Putin drept cel mai bun prieten al ţării sale.

"Relația dintre țările noastre este la cel mai înalt punct, chiar incomparabilă cu relațiile dintre Coreea de Nord și Uniunea Sovietică", a declarat Kim Jong Un. La plecare, Putin şi Kim s-au îmbrăţişat de rămas bun. Din avion, liderul de la Kremlin i-a făcut cu mâna prietenului său şi oficialilor nord-coreeni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi pregătite variante în caz de blackout?
Observator » Stiri externe » Putin îşi continuă turneul asiatic în Vietnam. Este prima vizită în această ţară, după aproape un deceniu