Antena LIVE

Curs valutar

De ce nu au reușit sancțiunile occidentale să lovească cu adevărat în oligarhii ruşi. La ce averi au ajuns Abramovici, Potanin şi Melnichenko

În ciuda sancţiunilor impuse de Occident pentru a paraliza economia rusă, numărul de miliardari ruşi a crescut în ultimul an, potrivit Forbes. În prezent, Rusia are 105 miliardari cu o avere colectivă evaluată la 474 de miliarde de dolari, în creștere față de cele 320 de miliarde de dolari de anul trecut. Bogaţii Moscovei au suferit pe termen scurt din cauza sancțiunilor, dar apoi și-au recâștigat o mare parte din avere. 39 de miliardari sancționați de țările occidentale au recâștigat 104 miliarde de dolari din martie 2022 și au pierdut doar 13% din bogăţia acumulată față de ziua de dinainte de invazia lui Vladimir Putin.

De la 21.04.2023, 17:07
WhatsApp
Abramovici, Potanin şi Melnichenko Forbes

Averile unor miliardari ruși au crescut datorită prețurilor ridicate la mărfuri precum gaz, petrol, metale şi minerale. A ajutat şi redresarea bursei ruse și a rublei. Indicele MOEX Rusia, care urmărește cele mai mari 50 de companii tranzacționate la Bursa de Valori din Moscova, a crescut cu 31% față de cel mai scăzut nivel din 26 septembrie 2022 și este doar cu doar 18% sub nivelul de dinainte de război. Şi rubla și-a revenit la valoarea de dinainte de război față de dolar, în creștere cu 65% față de prăbuşirea din 10 martie 2022.

Alţi miliardari și-au transferat avuţiile rudelor sau copiilor pentru a-şi pune banii la adăpost. Mulți au evitat sancțiunile transferând fonduri și companii offshore cu active pe numele soțiilor sau unor asociați. Alții şi-au mutat preventiv  iahturile şi avioanele către destinații mai prietenoase, precum Turcia și Emiratele Arabe Unite, care nu au impus niciodată sancțiuni Rusiei. Alţii, înrădăcinaţi puternic în Rusia, au văzut în sancţiuni o oportunitate de a-și întări averile  și au preluat active la care alţii au renunţat.

Rusia are de anul trecut 22 de miliardari noi

Occidentul și aliații săi au impus Rusiei numeroase sancțiuni economice, dar Moscova tot s-a ales cu 22 de miliardari noi în 2022, conform listei anuale de miliardari, publicată de Forbes săptămâna trecută. În prezent pe lista Forbes există 105 miliardari ruşi. Deși acest număr este mai mare în comparație cu cei 83 de miliardari ruşi număraţi în 2022, trebuie menţionat că în 2021 erau 117.  În 2021, ei controlau în total aproximativ 580 de miliarde de dolari. Anul acesta, cei 105 miliardari au o avere de 474 de miliarde de dolari, cu 154 de miliarde de dolari mai mult, faţă de 2022.

Pe acelaşi subiect

Ediția rusă a Forbes a enumerat anul acesta chiar 110 miliardari cu o avere netă de 505 miliarde de dolari, punându-i la socoteală şi pe miliardari născuți în Rusia, precum Pavel Durov, fondatorul Telegram sau frații Dmitri și Igor Bukhman, care au fondat compania de jocuri online Playrix. Ediția Forbes din SUA îl consideră pe Durov cetățean al Emiratelor Arabe Unite, în timp ce fraţii Bukhman sunt trecuţi ca ca cetățeni israelieni.

Cea mai bogată persoană din Rusia în prezent este Andrei Melnichenko, a cărui averea crescut în ultimul an de la 11,1 miliarde de dolari la 25,2 miliarde de dolari, datorita afacerilor cu îngrășăminte și cărbune, susținute de prețurile ridicate. Rusia este o putere mondială în resurse, prin urmare chiar și miliardarii afectați de sancțiunile occidentale se descurcă bine. De exemplu, magnatul oțelului Alexei Mordashov a fost sancționat de SUA, UE și Marea Britanie, dar averea sa tot a crescut de la 13,2 miliarde de dolari în martie 2022 la 20,9 miliarde de dolari în martie 2023. Un alt magnat al cărbunelui, şi el lovit de sancţiuni, Andrei Skoch, şi-a crescut averea de la 4,7 miliarde de dolari la 7,9 miliarde de dolari.

În aprilie 2022, Vladimir Potanin, un magnat bancar care deţine afaceri în domeniul nichelului, a răscumpărat grupul bancar rus Rosbank de la compania franceză Société Générale, care inițial îl cumpărase de la Potanin într-o serie de tranzacții din 2006 până în 2014. Două săptămâni mai târziu, Potanin a preluat Tinkoff Bank, una dintre cele mai mari bănci private din Rusia, de la fostul miliardar Oleg Tinkov pentru o sumă nedezvăluită. Achizițiile au fost făcute înainte ca Potanin să fie sancționat de Marea Britanie în iunie și de SUA în decembrie. Sincronizarea a fost bună, la fel și afacerile. Averea netă a lui Potanin a crescut cu 6,4 miliarde de dolari din martie 2022 până în martie 2023 datorită băncilor, suficient pentru a-și păstra rangul de a doua cea mai bogată persoană din Rusia. "Acesta a fost în esență un câștig pentru Potanin, iar avantajul său a fost că a făcut această afacere înainte de a fi sancționat", a comentat Anders Åslund, un economist suedez și expert în oligarhii ruși, care descrie modul în care unii ruși s-au retras. "Ceea ce se întâmplă în general acum este că oamenii fie emigrează, fie devin concentrați doar pe Rusia. Potanin este un exemplu remarcabil."

Numărul miliardarilor ruşi a crescut în ciuda sancţiunilor occidentale

Roman Abramovici a fost şi el sancționat de Uniunea Europeană după ce şi-a transferat o mare parte din avere copiilor săi, pentru a nu avea active îngheţate sau confiscate. Şi-a mutat apoi fizic superiaht-urile din Europa pe țărmuri mai prietenoase. Patru dintre iahturile sale, inclusiv Eclipse de 429 de milioane de dolari și Solaris de 507 de milioane de dolari, au ajuns în Turcia, unde nu au putut fi atinse de sancţiunile occidentale. În plus, deşi a fost nevoit să renunțe la echipa de fotbal Chelsea, o vânzare forțată de guvernul britanic, Abramovici tot a reușit să se descurce bine. Averea lui a scăzut de la aproximativ 14,3 miliarde de dolari pe 23 februarie 2022 la 6,9 miliarde de dolari două săptămâni mai târziu, când rubla s-a prăbușit și piața de valori a Rusiei s-a închis. Acum averea lui a revenit la 9,2 miliarde de dolari, estimează Forbes.

Avocatul Viktor Winkler a declarat pentru Forbes că mulți miliardari ruși au reușit să reacționeze repede și să-și stabilească un plan de bătaie ca răspuns la sancțiunile care au venit mult mai târziu după începutul războiului. Drept urmare, "bunurile lor au supraviețuit remarcabil de bine", a spus Winkler. Dar nu toată lumea a avut noroc. Petr Aven, un om de afaceri rus care a fost sancționat de Marea Britanie și UE, pierde bani de doi ani la rând: averea sa a scăzut de la 5,3 miliarde de dolari în martie 2021 la 4,3 miliarde de dolari în martie 2022 şi la 4,2 miliarde de dolari în martie 2023.

Cel puțin 46 de miliardari ruși sau născuți în Rusia au fost sancționați de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie din 2014 încoace. Cei mai mulți dintre ei au fost loviți în lunile de după invadarea Ucrainei. Doar 39 dintre ei au apărut atât în ediția Forbes cu miliardarii lumii din 2022, cât și în cea din 2023. Din 23 februarie 2022, cu o zi înainte de invazie, cei 39 au pierdut 45 de miliarde de dolari, adică aproximativ 13% din averile lor.

Creșterea bogăției miliardarilor ruși este în contrast puternic cu evoluţia miliardarilor americani și chinezi în aceeași perioadă, pe fondul temerilor de recesiune şi a efectelor asupra pieţei. Statele Unite se laudă în continuare cu cei mai mulți miliardari şi în 2023. Cei 735 de miliardari americani au pierdut în total anul trecut 200 de miliarde de dolari, totuşi rămân cu o avere colectivă de 4500 de miliarde de dolari. China (inclusiv Hong Kong și Macao) rămâne pe locul doi, cu 562 de miliardari care deţin împreună 2000 de miliarde de dolari, în scădere cu 300 de miliarde de dolari. India ocupă locul 3 cu 169 de miliardari, cu averi de 675 de miliarde de dolari. Pentru a calcula averile nete, Forbes a folosit prețul acțiunilor și cursurile de schimb din 10 martie 2023. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

oligarhi rusi rusia ucraina averi sanctiuni roman abramovici vladimir potanin andrei melnichenko
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024