Antena LIVE

Curs valutar

De ce nu poate Ucraina să combată cu mai mult succes superioritatea artileriei rusești

Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko, reporter militar, a explicat într-o analiză pentru Kiev Independent de ce nu reușește Ucraina să combată cu mai mult succes superioritatea artileriei rusești la aproape 6 luni după ce Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina.

De la 15.08.2022, 14:24
WhatsApp
De ce nu poate Ucraina să combată cu mai mult succes superioritatea artileriei rusești ArmyInform

Artileria grea rusă - cea mai letată armă a Kremlinului împotriva Ucrainei - este încă o forță superioară care nu are milă, consideră jurnalistul ucrainean. Deși, la aproape șase luni de la invazia rusă, progresul trupelor rusești rămâne în general limitat și în ciuda armamentului avansat furnizat de Occident, forța artileriei ruse provoacă în continuare pierderi grele Ucrainei și scapă mult prea des fără răspuns. Contraatacul de artilerie (contra-focul de baterie), tactica de a vâna și de a trage în piesele de artilerie ale inamicului, rămâne un punct slab în armata Ucrainei.

Armata rusă se bucură într-adevăr de o foarte puternică superioritate numerică. Dar și Ucrainei îi lipsește adesea organizarea eficientă a activităților de contra-foc pe câmpul de luptă. De asemenea, nu are specialiști calificați de nivel superior. Drept urmare, artileria rusă continuă să devasteze liniile ucrainene iar infanteria ucraineană plătește un preț sângeros ridicat. 

S-au schimbat multe de când Ucraina a rămas fără vechiul stoc de muniție standard sovietică, în luna iunie. În esență a fost nevoită să treacă la muniție standard NATO trimisă de Occident și să achiziționeze zeci de piese de artilerie furnizate de Occident - și a trebuit să facă asta rapid. Din fericire, această perioadă de tranziție, unul dintre cele mai dramatice momente ale războiului, a fost una rapidă.

Dacă nu primea zeci de piese de artilerie occidentală, cum ar fi obuzierele M777 furnizate de SUA și proviziile extinse de muniție, Kievul ar fi fost fără speranță în acest moment. Superioritatea numerică a Rusiei și stocul său nesfârșit de muniție, rezultatul producției sovietice pe durata unor decenii, au avut un efect devastator asupra cursului războiului.

Pe acelaşi subiect

Artileria occidentală a salvat defensiva Ucrainei

Tacticile rusești de foc de artilerie în valuri, simple, dar brutale și copleșitoare, au deschis calea infanteriei ruse prin ruinele incendiate. A lăsat multe orașe în cenuşă. Proporția dintre numărul pieselor de artilerie rusească și al celor ucrainene desfășurate într-o anumită zonă de pe front poate ajunge până la 10 la 1.

Dar artileria occidentală, care este tehnologic superioară celei sovietice folosite de Rusia, a salvat campania defensivă a Ucrainei. Un efect și mai semnificativ a fost campania, încă în curs, de distrugere a zeci de depozite rusești de muniție și combustibil pe teritoriile ocupate cu sisteme de rachete HIMARS, furnizate de SUA.

HIMARS-urile nu au distrus complet armamentul armatei ruse. Dar a complicat logistica de distribuție și a redus foarte mult stocurile de muniție gata de plecare pe front. Potrivit estimărilor comandanților de artilerie ucraineni, rușii au redus consumult zilnic de la aproape 12.000-15.000 de muniții la aproape 5.000-6.000, o ușurare pentru armata Ucrainei. Lupta dintre forțele de artilerie ale celor două țări a fost extrem de brutală.

Potrivit Oryx, un proiect de investigație care documentează pierderile în războiul din Ucraina, Rusia a pierdut cel puțin 75 de piese de artilerie remorcate (inclusiv 32 de obuziere 2A65 Msta-B de 152 de milimetri) și cel puțin 152 de piese de artilerie autopropulsată (inclusiv 46 tunuri autopropulsate 2S3 Akatsiya de 152 de milimetri și 58 de obuzirere autopropulsate 2S19 Msta, de 152 milimetri).

Forța de artilerie ucraineană versus cea rusă

Pierderile Ucrainei sunt, de asemenea, semnificative: Oryx a documentat cel puțin 50 de piese de artilerie remorcate și 51 de piese de artilerie autopropulsate distruse, deteriorate sau abandonate. Plus opt obuziere M777A2 distruse sau deteriorate, din cele peste 100 trimise în Ucraina de SUA, Australia și Canada.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, de ambele părți, nu toate piesele de artilerie au fost pierdute din cauza focului inamic. Potrivit estimărilor experților ucraineni, superioritatea numerică a Rusiei a fost oarecum redusă. Ucraina desfășoară în prezent aproape 500 de piese de artilerie contra a peste 2.000 de sisteme rusești. Stocuri limitate de muniție de 152 de milimetri din fostele națiuni din Tratatul de la Varșovia au reactivat o parte din artileria veche ucraineană.

Mesajul tulburător al unui soldat ucrainean din Piski: Oprim artileria rusă cu trupurile noastre

Progresul a fost notabil, dar introducerea unor sisteme de artilere occidentale superioare nu a produs schimbări radicale în superioritatea rusă. Artileria rusă este încă extrem de copleșitoare și letală, deoarece continuă să-și croiască drum prin apărarea ucraineană cu o putere extremă. Un alt semnal de alarmă s-a produs pe 2 august, la doar câteva zile după ce militanții conduși de ruși au lansat o ofensivă masivă asupra orașului Piski, o suburbie în ruine aflată la nord-vest de Donețk, lângă aeroportul distrus al orașului.

Serhiy Gnezdilov, un soldat din Batalionul 21 de Infanterie Motorizată a Forțelor Armate Ucrainene, Sarmat, a publicat o postare pe pagina sa de Facebook. Mesajul soldatului, plin de disperare și furie, descrie situația îngrozitoare din Piski, atacat de ruși. În mai puțin de 24 de ore, potrivit lui Gnezdilov, artileria rusă a tras aproape 6.500 de muniții asupra apărării ucrainene din oraș. ”Este dincolo de puterea de înțelegere a cuiva modul în care o parte din infanteria noastră reușește să supraviețuiască sub această explozie de foc inamic”, a scris el.

Artileria rusă a distrus metodic fortificațiile din beton ale ucrainenilor fără a înfrunta nicio rezistență din partea ucraineană. Contra-focul nu funcționa deloc. ”Este un măcel nenorocit în care soldații descurajează ofensiva pur și simplu cu trupurile lor”, a scris soldatul.

Postarea de pe Facebook a stârnit furori în presa ucraineană. La scurt timp după aceea, comandamentul ucrainean a trimis întăriri care au stabilizat treptat situația din Piski. Forțele ruse controlează în prezent aproape o treime din oraș, după peste două săptămâni de lupte brutale. În ciuda tuturor pagubelor produse de HIMARS-uri, Rusia este încă capabilă, în special în Donbas, să-și concentreze puterea masivă de artilerie în anumite zone de pe front. 

Succesele rușilor, puse pe seama defectelor de organizare ale ucrainenilor

Ofițeri de artilerie ucraineni au recunoscut că activitatea ucraineană de contrafoc rămâne în mare parte problematică, în principal din cauza lipsei de organizare eficientă la nivel superior. Din perspectiva lor, toate componentele principale ale strategiei de contrafoc, în special identificarea țintelor prin puncte de observație, radar, drone și măsurarea distanței pe baza sunetului produs de foc, trebuie îmbunătățite. În plus, identificarea țintei trebuie sincronizată cu unitățile de artilerie care trebuie să reacționeze rapid pentru a distruge armele rusești după ce sunt localizate.

Toate componentele trebuie să funcționeze ca un sistem și în cooperare cu unitățile de infanterie care ar trebui să controleze puncte importante aflate pe înălțimi pentru a ajuta artileria, ceea ce adesea nu este cazul, potrivit artileriștilor. În multe cazuri, succesele rusești au fost asigurate nu de avantajul copleșitor, ci de reacția problematică a contrafocului de artilerie ucrainean. ”Infanteria a plătit cu sânge aceste probleme”, a declarat un ofițer de artilerie ucrainean pentru Kiev Independent.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ucraina
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024