Antena Meniu Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 173 LIVE TEXT. Putin spune că obiectivul Rusiei e capturarea completă a regiunii Donbas: "Pas cu pas". Noi bombardamente în apropierea centralei de la Zaporojie

Război Rusia - Ucraina, ziua 173. Prima navă umanitară închiriată de Naţiunile Unite, încărcată în Ucraina cu 23.000 de tone de grâu a ajuns în Turcia. Podul Antonivski de peste râul Dnipro a fost din nou bombardat duminică de trupele ucrainene, iar Polonia ia în considerare impunerea restricţiilor privind vizele turistice pentru cetăţenii ruşi. Între timp, Agenţia atomică ucraineană nu exclude riscul de scurgere de hidrogen, de dispersie de substanţe radioactive sau de incendiu de la Zaporojie. Autoritățile din Energodar susțin că centrala nucleară a fost ținta unor noi atacuri și au venit cu recomandări pentru ca oamenii să limiteze deplasările pe străzile orașului.

de Redactia Observator

la 15.08.2022, 22:11

  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 22:10 Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

Mai multe bombardamente au fost auzite în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, potrivit Sky News, citat de Mediafax. La fel ca în precedentele incidente, Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojia din sudul țării. Asta în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru dacă luptele nu încetează.

Centrala se află în prezent sub controlul Rusiei, deși în interior lucrează ingineri ucraineni. Ucraina a acuzat Rusia că organizează atacuri sub steag fals și a anunțat că soldații ruși care atacă centrala sau o folosesc ca bază de unde să tragă vor deveni o „țintă specială". Rușii susțin că în ultimul bombardament au fost folosite obuziere M777 de fabricație americană.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 21:10 Vladimir Putin reafirmă că obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas

Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la aproape jumătate de an de la declanşarea unui război neprovocat împotriva Ucrainei, relatează DPA, citat de Agerpres. În faţa invitaţilor externi la un forum militar anual organizat în apropiere de Moscova, liderul de la Kremlin a susţinut, încă o dată, că ''teritoriul regiunii Donbas este eliberat pas cu pas''.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În cadrul reuniunii au fost prezentate tancuri şi rachete ruseşti, Putin lăudând companiile producătoare de arme ruseşti pentru faptul că echipează forţele militare cu ''arme moderne care astăzi contribuie la victorie''. Compania rusă de stat Rosoboronexport a subliniat că sancţiunile occidentale contra Moscovei nu afectează exporturile de echipament militar rusesc. Până la finalul lui 2023 cinci sisteme de apărare S-400 vor fi livrate Indiei, a spus şeful Rosoboronexport, Aleksandr Miheev. Totuşi, directorul Serviciului federal rus pentru cooperare tehnico-militară, Dmitri Şugaev, a recunoscut că s-au înregistrat anumite probleme logistice ''legate de evenimentele politice''.

UPDATE 18:51 Ucraina afirmă că a lovit o bază a grupării ruse Wagner

Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă de partea trupelor ruse, şi că a distrus un pod din apropierea oraşului ocupat Melitopol, din regiunea Zaporojie, informează AFP, citat de Agerpres. Potrivit guvernatorului regiunii Luhansk (estul Ucrainei), Serghei Gaidai, baza Wagner din oraşul Propasna a fost ''distrusă de o lovitură de precizie''. Tirul a avut loc duminică, a precizat Gaidai pe Telegram.

Extrem de opacă, gruparea Wagner are legături cu oligarhul rus Evgheni Prigojin, el însuşi considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Prezenţa combatanţilor săi a fost atestată în ultimii ani în Siria şi în ţări africane printre care Libia şi Mali. În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat mai multe poduri, în special în regiunea ocupată Herson, unde forţele ucrainene au lansat o contraofensivă pentru a recuceri zeci de sate aflate sub controlul trupelor ruse.

UPDATE 17:38 Ucraina a distrus un alt elicopter de atac rusesc

Forțele aeriene ucrainene au anunţat pe 15 august că au distrus un elicopter Ka-52 Alligator în regiunea Donețk. Acesta este al treilea elicopter Ka-52 doborât de Ucraina în ultimele trei zile. Momentul a fost postat pe Facebook de Comandamentul Forţelor aeriene.

UPDATE 17:37 Zelenski a demis din nou șefi ai serviciilor de securitate

Potrivit Ukrinform președintele Volodimir Zelenski a semnat decretele de revocare din funcţie a șefilor Serviciului de Securitate al Ucrainei din capitala Kiev și regiunile Kiev, Ternopil și Liov. Şeful SBU din Liov, Artem Bondarenko, a fost numit ulterior şeful SBU din Kiev şi Regiunea Kiev. Zelenski l-a revocat pe Serhiy Zayats din funcția de șef al Direcției Principale a SBU din Capitala Kiev și regiunea Kiev şi pe Yuriy Boreychuk din postul de șef al SBU în regiunea Ternopil.

UPDATE 17:35 Ucraina a votat pentru prelungirea legii marțiale și a perioadei de mobilizare

Parlamentul Ucrainei a prelungit legea marțială cu 90 de zile până pe 21 noiembrie 2022, potrivit nv.ua. Legea marțială a fost impusă pentru prima dată în Ucraina pe 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat ţara.

UPDATE 16:50 Rusia anunţă că va facilita accesul experţilor AIEA la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Reuters, citat de Agerpres. ''În strânsă cooperare cu Agenţia şi conducerea sa, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiştii AIEA să fie la centrală şi să facă o evaluare fidelă asupra acţiunilor distructive ale părţii ucrainene'', a afirmat Zaharova.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în timpul invadării Ucrainei. În ultimele zile, această centrală a fost bombardată, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc în legătură cu riscul unui accident nuclear.

UPDATE 16:47 Bombardamente masive la Harkov. Cel puțin cinci persoane sunt rănite

Cel puțin cinci persoane au fost rănite în urma bombardamentelor masive asupra orașului ucrainean Harkov, potrivit Sky News, citat de Mediafax. În urma bombardamentelor intense de luni, din orașul Harkov, din nord-vestul Ucrainei, cel puțin cinci persoane au fost rănite, a declarat un oficial ucrainean. „Ca urmare a bombardamentelor de dimineață din Harkov, cinci persoane au fost rănite. Potrivit informațiilor centrului regional de asistență medicală de urgență, patru persoane au fost spitalizate, două dintre ele sunt în stare gravă. O persoană a fost tratată la fața locului. Serviciile medicale și de salvare continuă să lucreze la locurile loviturilor", a anunțat, pe Telegram, Oleg Sinegubov șeful administrației regionale de stat a orașului Harkov.

Alte două rachete rusești au lovit orașul Harkov sâmbătă, în timpul nopții. Sinegubov a spus că nu au existat victime, dar că o rachetă a avariat un colegiu tehnic, în timp ce doua a lovit o zonă rezidențială. Și la începutul acestei luni, trei cartiere din oraș au fost supuse unor bombardamente masive, fiind avariate mai multe clădiri și o piață.

UPDATE 16:40 Ceartă între ruși după atacul asupra cartierului general al mercenarilor Wagner, din Popasna

Soldații ucraineni au distrus în Popasna, regiunea Lugansk, o bază de comandă a mercenarilor din compania militară privată rusă Wagner, considerată și armata personală a lui Putin. Informația confirmată de mai mulți propagandiști ruși pe canalele de Telegram a fost relatată și de Serhiy Haidai, șeful Administrației Militare Regionale din Lugansk, într-o postare pe Facebook, potrivit Ukrinform. În urmă cu câteva zile, canalul de Telegram Gray Zone (RSOTM) a postat fotografii cu o vizită la așa-numitul cartier general al Wagner din Donbas. Fotografiile au fost aparent ușor de geolocalizat, susține jurnalistul Aric Toler de la grupul de investigație Bellingcat. Nu se cunosc detalii despre numărul victimelor.

UPDATE 15:00. Ucraina: Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie

Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni DPA, potrivit Agerpres.

"Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului", a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, luni agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti.

Zile în şir, Rusia a făcut responsabilă partea ucraineană pentru atacurile asupra centralei nucleare din oraşul Energodar, în timp ce ucrainenii au dat vina pe ruşi. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat săptămâna trecută asupra unui potenţial dezastru nuclear şi a cerut ca zona să fie demilitarizată.

Duminică, 42 de ţări au cerut ca Rusia, care în prezent ocupă centrala nucleară, să o predea Ucrainei. Cererea a fost făcută în numele UE, precum şi al SUA, Marii Britanii, Norvegiei, Australiei, Japoniei, Noii Zeelande şi al altor ţări. "Staţionarea personalului militar rus şi a armelor la instalaţia nucleară este inacceptabilă", au declarat acestea într-un comunicat comun.

UPDATE 14:24. De ce nu poate Ucraina să combată cu mai mult succes superioritatea artileriei rusești

Jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko, reporter militar, a explicat într-o analiză pentru Kiev Independent de ce nu reușește Ucraina să combată cu mai mult succes superioritatea artileriei rusești la aproape 6 luni după ce Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina. Detalii, aici

UPDATE 13:59. O mină a explodat pe o plajă din regiunea Odesa, unde se aflau turiști

Tragedie filmată pe plaja din satul Zatoka din Odessa, acolo unde doi bărbați au murit, iar un al treilea a fost rănit, în urma exploziei unei mine de război. Canalul media Nexta a publicat pe Twitter momentul dramatic al deflagrației produse pe coasta Mării Negre.

UPDATE 12:45. Rușii ar fi bombardat în Harkov

The Kiev Independent raportează că forțele ruse au bombardat Harkov, în estul Ucrainei, peste noapte. Nu s-au oferit alte informații despre posibilele victime.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:55. Cel mai bun pilot ucrainean a fost ucis în război la câteva zile după ce a fost decorat de Zelenski

Căpitanul Anton Listopad, considerat a fi unul dintre cei mai buni piloți al aviației ucrainene, a murit în războiul din Ucraina.  ”Din primele minute ale invaziei la scară largă a rușilor căpitanul Anton Listopad a luptat pentru libertatea și independența Ucrainei” și-au amintit foștii săi profesori. Decesul său a fost confirmat pe Facebook de Liceul Fizic și Tehnic Ivano-Frankivsk pe care Anton Listopad l-a absolvit în 2008 . Detalii, aici

UPDATE 11:50. Centru de comandă al mercenarilor Wagner, atacat cu rachete HIMARS

Surse ruse confirmă că armata ucraineană a bombardat și distrus o bază Grupului Wagner din Popasna, oraș ocupat. Yuriy Kotenok, un propagandist rus, a scris pe Telegram că forțele ucrainene au folosit rachete HIMARS pentru a lovi baza din Popasna, regiunea Lugansk.  

Potrivit surselor ruse, în Popasna se afla cartierul general din Donbas al grupului  Wagner. Oligarhul Evgheni Progojin s-ar fi aflat la sediul respectiv cu o zi înainte iar în urmă cu câteva zile mercenarii ruși s-ar fi pozat în fața bazei.

UPDATE 10:50. Cum ar putea fi forțați ucrainenii din Herson să voteze în favoarea anexării la Rusia

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține în analiza de luni privind situația de pe front că rușii continuă să consolideze controlul administrativ asupra zonelor ocupate, impunând plata în ruble. 

ISW citează Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) care a anunțat pe 14 august că autoritățile de ocupație din orașul Herson (n.r. adică cele instalate de ruși) fac presiuni asupra angajaților locali de la serviciul de ambulanță să semneze formulare de consimțământ prin care se angajează să lucreze pentru noul guvern de ocupație și să primească plăți în ruble și nu în grivne. 

Potrivit GUR,  autoritățile ruse continuă să colecteze date personale de la beneficiarii de ajutor umanitar, de la civili care contactează guvernul de ocupație și de la clienții serviciilor rusești de telefonie mobilă. Potrivit ISW, ”autoritățile de ocupație pot folosi stimulente financiare și informații personale pentru a constrânge civilii ucraineni să coopereze cu guvernul de ocupație”, inclusiv constrângerea de a vota în favoarea referendumului.

UPDATE 10:40. Rusia s-ar afla într-o faza avansată de planificare a unui referendum în Donbas

Rusia s-ar afla într-o faza avansată de planificare a unui referendum în Donbas, susține Ministerul Apărării din Marea Britanie. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

”Pe 11 august 2022, presa rusă a relatat că Denis Pușilin, șeful așa-numitei Republici Populare Donețk (DPR), a declarat că data unui referendum privind aderarea la Rusia va fi anunțată după ”eliberarea completă” a regiunii. Anterior, în iunie 2022, jurnaliștii de investigație au publicat dovezi care arată o strategie de planificare a unui astfel de referendum care să aibă cel puțin 70% din voturi în favoarea anexării. Este posibil ca Rusia să fie într-o faza avansată de planificare pentru a organiza un referendum, deși nu este clar dacă decizia finală de a merge mai departe cu votul a fost deja luată. Este posibil ca Kremlinul să vadă eșecul armatei de a ocupa până acum întreaga regiune Donețk ca pe un regres în obiectivele sale cele mai ambițioase din Ucraina”, relatează Ministerul Apărării din Marea Britanie în informarea zilnică de luni despre situația de pe front. 

UPDATE 10:30. Doi morți și un rănit după ce o mină de război a explodat pe litoralul din Odessa

Două persoane au murit și una a fost rănită în urma detonării unui dispozitiv exploziv pe plaja din satul Zatoka din regiunea Odessa, potrivit Ukrainska Pravda.

Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odessa, a confirmat, pe Telegram incidentul. Bratchuk a raportat că, potrivit informațiilor preliminare, două persoane au murit și o persoană a fost rănită în urma exploziei unei mine de război pe plaja din Zatoka. O echipă de investigație lucrează la fața locului.

Purtătorul de cuvânt al armatei din regiunea Odessa le-a reamintit localnicilor despre interdicția de a merge pe plajele din zonă, pe coastă și să înoate în mare și în lacuri de acumulare.

Ulterior, Consiliul municipal din Odessa a raportat detaliile incidentului: „Potrivit informațiilor preliminare, un grup de bărbați erau la odihnă, care a inclus înotul în apropierea uneia dintre plaje, ignorând restricțiile anunțate privind vizitarea coastei și înotul în apele de coastă, precum și ignorarea semnelor de avertizarea timpului liber. În timp ce înotau, două persoane au fost ucise pe loc, iar o alta a fost rănită în momentul în care un dispozitiv exploziv necunoscut a fost detonat”.

UPDATE 10:00. Noua Zeelandă trimite 120 de militari în Marea Britanie, pentru a antrena trupele ucrainene din prima linie

Noua Zeelandă trimite 120 de militari în Marea Britanie pentru a antrena trupele ucrainene din prima linie a frontului, a anunţat, luni, guvernul neozeelandez într-un comunicat, relatează Reuters.

Două echipe de antrenament de infanterie care vor pregăti personalul ucrainean cu abilităţile de bază pentru a fi eficient în luptă, inclusiv în ceea ce priveşte mânuirea armelor, oferirea primului ajutor în luptă, dreptul operaţional şi alte abilităţi. Antrenamentul a aproximativ 800 de soldaţi ucraineni se va desfăşura exclusiv într-una din cele patru locaţii din Marea Britanie, iar personalul militar din Noua Zeelandă nu va călători în Ucraina, subliniază comunicatul, potrivit News.ro.

”Am explicat clar că un atac flagrant asupra suveranităţii unei ţări şi pierderea ulterioară de vieţi nevinovate este greşită şi intolerabilă. Condamnarea noastră va continua să se extindă dincolo de cuvinte şi să includă sprijin critic”, a declarat premierul Jacinda Ardern într-o conferinţă de presă menită să anunţe desfăşurarea trupelor. 

Ea a subliniat că trupele din Noua Zeelandă nu vor lua parte la luptele din Ucraina.

Treizeci de membri din domeniul apărării din Noua Zeelandă au finalizat în luna mai instruirea personalului militar ucrainean în operarea artileriei. Programele de instruire fac parte dintr-o serie de acţiuni oferite drept răspuns la invazia Rusiei lansată pe 24 februarie împotriva vecinului său sudic, care au inclus sprijin financiar de peste 40 de milioane de dolari neozeelandezi (25,70 milioane de dolari) şi sancţionarea a 840 de persoane şi entităţi.

UPDATE 9:20. Alte șase nave au primit permisiunea de a trece prin coridorul maritim umanitar din Marea Neagră

Alte șase nave au primit permisiunea de a trece prin coridorul maritim umanitar din Marea Neagră, potrivit unui comunicat publicat de Centrul Comun de Coordonare (JCC), susținut de ONU.

Două dintre nave, MV Kafkam Etler și MV Zelek Star, au trecut deja inspecția în Marea Marmara și pot merge la Chornomorsk, Odessa, pentru încărcare, scrie The Guardian.

Inspecția celor patru nave rămase - MV Great Arsenal, MV Zumrut Ana, MV Ocean S, MV Kubrosliy - este programată pentru marți. Dacă nu apar probleme, navele vor merge la Chornomorsk, potrivit rapoartelor presei ucrainene. Transporturile fac parte dintr-un acord negociat de ONU și Turcia cu Kiev și Moscova în iulie pentru a debloca livrările de cereale la Marea Neagră.

UPDATE 8:35. Rusia va colabora cu talibanii acolo unde „se potrivește intereselor Moscovei”

Ambasadorul Rusiei la Kabul a spus că este necesară colaborarea cu talibanii acolo unde este în interesul Moscovei. "Talibanii, indiferent de modul în care îi tratați, sunt o realitate care nu poate fi evitată. Prin urmare, trebuie să lucrăm cu ei acolo unde se potrivește intereselor noastre și acolo unde este necesar pentru a rezolva sarcinile cu care se confruntă Rusia", a declarat Dmitri Zhirnov într-un interviu pentru RIA Novosti, conform The Guardian.

UPDATE 7:57. Ruşii bombardează regiunea Doneţk

Armata rusă încearcă se se regrupeze într-un nou asalt furibund în Ucraina. După ce au stagnat vreme de câteva săptămâni, ruşii vor să mute linia frontului şi să cucerească noi aşezări.

Statul Major al forţelor armate din Ucraina a raportat bombardamente masive întreprinse asupra mai multor oraşe aflate pe frontul din sud. În regiunea Herson, controlată în principiu de armata rusă, trupele ucrainene recuceresc în mod constant din teritoriu.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat că soldaţii ruşi au continuat să atace fără succes poziţiile ucrainene de lângă Avdiivka, devenit, din 2014, unul dintre avanposturile trupelor ucrainene de lângă Doneţk. Expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov susţine că situaţia este deosebit de dificilă în Avdiivka şi în oraşele din apropiere, precum Pisky.

„Avem putere de artilerie insuficientă şi trupele noastre cer mai mult sprijin pentru a apăra Pisky. Momentan oraşul este sub control ucrainean”, a declarat Zhdanov, potrivit Mediafax.

UPDATE 7:30. 42 de țări, printre care și România, cer Rusiei să-și retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie

42 de ţări, între care şi România, cer Rusiei să-şi retragă trupele şi armamentul de la centrala atomică Zaporojie. Ieri, oraşul unde locuiesc angajaţii centralei a fost lovit de un nou atac pentru care Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc. 

 În oraşul Enerhodar, un salariat al centralei şi-a pierdut viaţa în timp ce-şi plimba câinele, în urma unui nou bombardament. Moscova susţine că Ucraina atacă în mod deliberat zona instalaţiilor nucleare pentru a obliga forţele ruse să se retragă.

La rândul său, Kievul îi acuză pe ruşi că au instalat în incinta centralei piese de artilerie care lovesc oraşele ucrainene de pe malul opus al Niprului. 

Volodimir Zelenski: "Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întâmplă"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs către naţiune, că în cazul persoanelor cu cetăţenie rusă “tăcerea se apropie de nivelul complicităţii” şi că războiul va dura mai puţin dacă Ucraina va fi mai puternică şi Rusia mai slabă.

“Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, aar putea duce la deciziile corespunzătoare. Le sunt recunoscător ofiţerilor noştri de la informaţii, poliţiştilor, jurnaliştilor şi tuturor celor care muncesc pentru stabilirea datelor complete despre ucigaşii ruşi. (...)

Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întâmplă. Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Preşedintele ucrainean a subliniat că Ucraina şi-a dorit şi îşi doreşte mereu pace. “Până acum, Rusia crede în teroare, rămâne sub efectul iluziitor propagandistice şi încă speră că poate reuşi ceva prin diverse forme de şantaj. Nu va fi aşa. Trebuie să ne apărăm, trebuie să răspundem oricărei manifestări a terorismului, tuturor bombardamentelor. Din nefericire, avem pierderi. Însă trebuie să luptăm pe toate fronturile, să ne întărim statul cât de mult posibil, să ne păstrăm unitatea şi să atragem şi mai multe ţări în coaliţia noastră antirăzboi. Cu cât va fi Ucraina mai puternică, cu atât va fi Rusia mai slabă şi, drept urmare, va dura războiul mai puţin. Şi toţi cei din Ucraina şi toţi cei din lumea liberă trebuie să facă totul pentru ca Rusia şi cei care susţin războiul să plăteaască un preţ şi mai mare pentru teroarea de stat a Rusiei”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 173 LIVE TEXT. Putin spune că obiectivul Rusiei e capturarea completă a regiunii Donbas: "Pas cu pas". Noi bombardamente în apropierea centralei de la Zaporojie