Antena Meniu Search
x

Video Războiul din Ucraina depinde de controlul asupra spațiului aerian. Comparație între avioanele de luptă ale Moscovei și ale Kievului

Specialiştii sunt de părere că bătălia pentru Ucraina ar putea fi decisă de cei care vor cuceri spaţiul aerian. Raportul de forţă între cele două ţări nu poate fi comparat. Rusia are în dotare peste 1.300 de aeronave iar Ucraina în jur de 130. Ucrainenii se bazează mult pe Mig-29. Atinge o viteză de 2.400 kilometri pe oră, are o lungime de 18 metri şi a fost creat tocmai de ruşi ca să lupte împotriva avioanelor americane F-15 şi F-16. Poatre transporta 8.000 de kilograme de muniţie.

de Redactia Observator

la 26.07.2022, 20:31

Vezi și

Ruşii au trimis în Ucraina în principal avioane Suhoi 24 şi Suhoi 25. SU-24 poatre căra 17.000 de kilograme de muniţie, măsoară 11 metri şi atinge o viteză de 1.600 de kilometri pe oră. În completare vine SU-25, proiectat ca un avion de atac la sol. Până acum, Ucraina ar fi pierdut 35 de avioane în faţa ruşilor. Kremlinului i-au fost doborâte 36 de aeronave de luptă, majoritatea Suhoi 25, cele care şi asigură suportul aerian al trupelor de la sol.

Cum evoluează războiul din Ucraina?

Rusia a pus tunurile pe coasta Mării Negre, în săptămână în care Ucraina şi-a propus să înceapă livrările de grâu pe mare. Bombele ruşilor au căzut în regiunea Odessa şi în portul Nikolaev. Uniunea Europeană a anunţat că prelungeşte cu încă şase luni sancţiunile la adresa Rusiei, iar Vladimir Putin recunoaşte pentru prima dată că efectele restricţiilor încep să se simtă. 

Ruine şi pustiu. Asta a mai rămas din satul Zatova de pe coasta Mării Negre, aflat la 60 de km de Odessa: o localitate fără infrastructură militară şi care nu adăposteşte soldaţi. Ţintă a fost şi oraşul-port Nikolaev, al cărui estuar poate fi folosit pentru a trimite nave cu cereale către Marea Neagră. Aici, dar şi în regiunea Doneţk, armata rusă susţine că a distrus, în cursul nopţii, opt depozite de rachete şi armament. De sub dărâmături, echipele de intervenţie ucrainene au reuşit să scoată, în viaţă, un căţel. 

Ucrainenii reuşesc să provoace pierderi grele inamicului, mai ales datorită rachetelor HIMARS, livrate de Statele Unite. Aproximativ 50 de depozite de muniţii ale armatei ruse, din teritoriul ocupat, ar fi fost distruse până acum de aceste rachete.

După recucerirea Insulei Şerpilor, au fost reluate mai multe rute de transport prin Dunăre, care se adaugă celor terestre. Pe ele, ar putea fi transportat doar 30% din cele 20 de milioane de tone de grâu ucrainean. Kievul nu renunţă însă la planul livrării pe cale maritimă după ultimele atacuri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Războiul din Ucraina depinde de controlul asupra spațiului aerian. Comparație între avioanele de luptă ale Moscovei și ale Kievului