Meniu
Search
x

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 172 LIVE TEXT. Centru de comandă al mercenarilor Wagner, atacat cu rachete HIMARS după ce luptătorii au făcut "o ședință foto" zilele trecute

Război Rusia - Ucraina, ziua 172. Ucrainenii vorbesc despre noi „provocări" ale rușilor în Zaporojie și anunță că sâmbătă au avut loc bombardamente în apropierea centralei nucleare. Rusia se acuză reciproc pentru aceste atacuri care pot provoca un dezastru nuclear. Armata ucraineană afirmă, pe de altă parte, că a blocat unităţile ruse care ocupă oraşul Herson, de pe malul de vest al Niprului. Atacurile ucrainenilor au avariat un pod strategic, iar trupele Rusiei nu mai pot fi aprovizionate decât pe pontoane, care nu sunt sigure. În plus, Volodimir Zelenski susţine că fiecare zi petrecută de contingentul rus la centrala de la Zaporojie creşte ameninţarea nucleară pentru Europa.

De Redactia Observator la 14.08.2022, 20:21
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - prezent, aici

UPDATE 20:15. Punct de comandă al mercenarilor din Grupul Wagner, atacat cu rachete HIMARS

Un punct de comandă al mercenarilor din grupul Wagner din orașul Popoasna a fost lovit, cel mai probabil cu rachete HIMARS. Informația distribuită de ucraineni pe mai multe conturi de Telegram este confirmată de bloggerul militar rus Yuri Kotenok.

Forțele Armate ale Ucrainei au atacat Popasna, unde se află grupul Wagner. Prigozhin și întreg centrul de comandă s-ar fi aflat acolo, scriu ucrainenii. 

Pe acelaşi subiect

”Atac asupra asupra unei baze ”Wagner” din Popasna. Surse din Donbas confirmă. Probabil Himars. Surse ucrainene anunță moartea lui Prigozhin. Nu confirmăm asta”, susține Kotenok. Yevgeny Prigozhin este un oligarh rus, apropiat al lui Putin, care s-ar afla în spatele creării grupului Wagner.

Aparent, mai mulți membri ai grupului Wagner au făcut o ”ședință foto” în urmă cu câteva zile în fața centrului de comandă din Popasna și s-ar fi dat de gol pe rețelele de socializare. În timp ce ucrainenii vorbesc de mai multe victime, rușii susțin că atacul s-a soldat cu un mort și mai mulți răniți. Informațiile nu sunt confirmare oficial și nici verificate din surse independente. 

Informația este preluată și de expertul militar Rob Lee care relatează pe contul de Twitter despre atac citând surse de pe un cont de Telegram. ”Se pare că grupul Wagner a suferit victime în Popasna. În mod remarcabil, în urmă cu câteva zile au fost publicate fotografii care îl arată pe Yevgeny Prigozhin într-o clădire din oraș, pe care unii au numit-o centrul de comandă al grupului Wagner. Nu sunt sigur când au fost făcute aceste fotografii (publicate în urmă cu două zile), dar se pare că în ele apar luptători Wagner în Popasna. În prima fotografie apare un bărbat care seamănă cu Yevgeny Prigozhin”, relatează acesta. 

UPDATE 18:50. Prima navă de grâne, gata să părăsească portul din Ucraina. ONU, implicată în transport

Prima navă umanitară închiriată de Naţiunile Unite pentru a transporta cereale din Ucraina a fost încărcată, duminică, cu 23.000 de tone de grâu şi este pregătită să plece pe mare, a anunţat Ministrul ucrainean al Infrastructurii, relatează AFP.

Prezent în portul Pivdenni, în oraşul Iujnîi, pentru a asista la încărcarea navei MV Brave Commander, ministrul Oleksandre Kubrakov a indicat că ”nava se va îndrepta spre Africa, Etiopia fiind ultima ţară în care încărcătura a 23.000 de tone de grâu vor fi livrate".

UPDATE 17:00. Ucrainenii susțin că sunt aproape de a-i încercui pe ruși la Herson

Ucraina a anunţat, duminică, că trupele ruse care traversau fluviul Nipru în regiunea ucraineană Herson, pe care Moscova o controlează, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP.

”Singurul mijloc de a traversa fluviul pentru ocupanţi sunt pontoanele de lângă podul Antonivski, dar acestea nu vor putea satisface pe deplin nevoile lor”, a declarat deputatul regional Sergui Khlan pentru televiziunea ucraineană.

El a mai spus că, ”Rusia îşi transferă centrele de comandă de pe malul drept al râului pe cel stâng, conştientă că, în cazul unei escaladări, acestea nu pot fi evacuate la timp”.

Oficialul a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al râului şi a precizat că pot oricând ”trece podurile avariate pe jos”.

Trupele ruse au cucerit la începutul invaziei Hersonul, de pe fluviul Nipro, singura capitală regională pe care au reuşit să o cucerească până în prezent. Au înaintat câteva zeci de kilometri spre vest, dar cele trei poduri (două rutiere şi unul pe cale ferată) care traversează fluviul în zona pe care o controlează au fost bombardate în mod repetat în ultimele săptămâni.

Cel mai important este podul Antonivski, din suburbiile oraşului Herson, care a fost vizat de mai multe ori de rachete de la sfârşitul lunii iulie. Un altul este podul Nova Kahovka, la 50 de kilometri nord-est, ţinta atacurilor din această săptămână.

”Ieri (n.r. vineri), forţele noastre armate au lovit în sfârşit şi eficient podul de lângă Nova Kahovka. Ruşii nu mai pot transfera echipamente, muniţii şi chiar alimente pentru trupele lor”, a afirmat Khlan, sâmbătă seara.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat în raportul zilnic de sâmbătă că ”cele două poduri rutiere principale care oferă acces la teritoriul ocupat de Rusia de pe malul de vest al Niprului sunt probabil nefuncţionale”.

UPDATE 14:00. Trupele ruseşti riscă să rămână blocate în regiunea Herson după bombardarea podurilor de acces, susține Ucraina

Ucraina a anunţat duminică că trupele ruseşti care au ajuns la fluviul Dnepr din regiunea Herson, oraş din sud ocupat de Moscova, riscă să rămână blocate după ce toate podurile existente au fost scoase din uz, relatează AFP. "Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor", a declarat televiziunii ucrainene un deputat regional, Serghii Hlan.

Potrivit lui, "Rusia îşi transferă centrele de comandament de pe ţărmul drept al fluviului pe cel stâng, conştientă fiind că în caz de escaladare acestea nu vor putea fi evacuate la timp". El a estimat la 20.000 numărul soldaţilor ruşi prezenţi pe malul drept al fluviului şi a precizat că ei pot "să traverseze în continuare pe jos podurile scufundate".

Trupele ruseşti au ocupat de la începutul invaziei în Ucraina Hersonul, de pe fluviul Dnepr, singura capitală regională pe care acestea au reuşit să o cucerească. Ele au avansat câteva zeci de kilometri spre vest dar cele trei poduri (două rutiere şi unul feroviar) care traversau fluviul în zona pe care o controlau au fost bombardate în ultimele săptămâni.

Cel mai important este podul Antonivski, într-o suburbie a Herson, lovit de mai multe cu rachete de la sfârşitul lui iulie. Un altul este podul de la Nova Kahovka, la 50 km spre nord-est, lovit în această săptămână. "Ieri (vineri), forţele noastre armate au reuşit în cele din urmă să lovească eficient podul din apropiere de Nova Kahovka. Ruşii nu mai pot să transfere material, muniţii şi chiar hrană pentru trupele lor", afirmase deja sâmbătă seară Serghii Hlan.

Ministerul britanic al Apărării a confirmat sâmbătă, în briefingul său cotidian, că "principalele două poduri rutiere de acces la teritoriul ocupat de Rusia pe malul vestic al Denpr sunt probabil scoase din uz".

UPDATE 11:10. Marea Britanie, despre prioritatea Rusiei în război

Prioritatea Rusiei a fost probabil săptămâna trecută să reorienteze unităţi pentru a-şi consolida campania în sudul Ucrainei, informează serviciile de informaţii militare britanice într-o postare pe Twitter, relatează Reuters. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea complexului centralei nucleare de la Zaporojie, din sudul Ucrainei. Rusia a ocupat centrala anterior în acest an.

Forţele susţinute de Rusia ale aşa-numitei Republici Populare Doneţk au continuat să încerce să pătrundă la nord de oraşul Doneţk, potrivit sursei citate de Agerpres. Lupte grele au loc îndeosebi în localitatea Peski, în apropiere de aeroportul din Doneţk, a anunţat Ministerul Apărării britanic în buletinul său zilnic de informaţii publicat pe Twitter.

Comandamentul militar ucrainean a anunţat sâmbătă că "lupte crâncene" continuă la Piski, o localitatea asupra căreia Rusia anunţase anterior că are controlul deplin. Regatul Unit a mai precizat că asaltul rusesc "probabil" îşi propune să asigure autostrada M04, principalul drum de acces spre Doneţk din Vest.

UPDATE 10:30. Rusia a început să livreze Ungariei mai mult gaz decât prevede contractul

Ungaria, membră a Uniunii Europene, a anunţat sâmbătă că Rusia a început să-i livreze mai mult gaz natural decât era prevăzut în precedentele lor acorduri comerciale, după o vizită a ministrului său de externe la Moscova, în iulie, relatează AFP.

Ministerul ungar al Afacerilor Externe a explicat că negocierile comerciale cu Moscova "au permis să se ajungă la un acord", având drept rezultat faptul că Gazprom a început să livreze vineri "volume superioare celor menţionate în contract". "Este datoria guvernului ungar să asigure o aprovizionare sigură cu gaz pentru ţară şi suntem la înălţime", a postat pe Facebook un înalt funcţionar al ministerului, Tamas Menczer. Până la sfârşitul lui august, un volum suplimentar cotidian de 2,6 milioane de metri cubi pe zi va intra în ţară prin gazoductul Turkstream, a precizat el, adăugând că negocieri privind livrările sunt în curs din septembrie.

UPDATE 9:30. Exporturile de cereale: 16 nave au plecat din porturile ucrainene după semnarea acordului cu Rusia

De la intrarea în vigoare a acordurilor dintre Rusia şi Ucraina, cu scopul de a permite exporturi ale unor cereale ucrainene blocate de războiul rus, la 22 iulie, 16 nave cu cereale au plecat din porturile din Ucraina, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în discursul zilnic către naţiune.

"Este foarte important ca iniţiativa de export cereale să dea rezultate. De la începutul implementării sale, un total de 16 nave cu cereale pentru şapte ţări de pe trei continente au părăsit porturile ucrainene. Acestea sunt Europa, Asia, Africa. La bord se aflau aproape o jumătate de milion de tone de produse agricole: porumb, grâu, ulei de floarea soarelui, boabe de soia şi alte bunuri absolut necesare pieţei globale. Acest lucru a făcut deja posibilă reducerea severităţii crizei alimentare şi a dat o oarecare speranţă de pace ţărilor care consumă produsele noastre agricole. Şi pe termen lung, poate ajuta la eliminarea completă a crizei alimentare de pe agenda globală. Desigur, dacă partenerii asigură implementarea părţii de securitate a iniţiativei şi previn provocările ruseşti şi teroarea pe mare sau împotriva porturilor noastre", a spus Zelenski.

El a afirmat că prima navă care va fi încărcată în cadrul Programului Alimentar Mondial al ONU a sosit deja. "Este aprovizionată cu cereale, în special pentru Etiopia, unde situaţia cu foametea este deosebit de gravă. Acum nava este pregătită pentru plecare din portul Pivdenî. Pentru Ucraina, acest lucru are beneficii semnificative. În mai puţin de două săptămâni, trei dintre porturile noastre – Odesa, Chornomorsk şi Pivdenî – au reuşit să exporte un astfel de volum, care este egal cu întregul export rutier agricol din iulie şi cu peste două treimi din exportul pe calea ferată de luna trecută. Vreau să subliniez încă o dată: acestea sunt locuri de muncă pentru oamenii noştri, acestea sunt fondurile necesare pentru sezonul nostru de semănat de anul viitor şi acestea sunt veniturile bugetului nostru de stat. Creşterea activităţii economice este un element necesar al drumului către victorie", a adăugat liderul ucrainean.

UPDATE 7:00. Fiecare zi petrecută de contingentul rus la centrala de la Zaporojie creşte ameninţarea nucleară pentru Europa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, că forţele ruse "organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă".

"Aş dori să mă adresez locuitorilor din Nikopol, Marhaneţ, Enerhodar, Kryvoi Rog, Zaporojie şi tuturor celorlalte oraşe şi comunităţi ale noastre din regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie. Ocupatorii încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporijie. De fapt, se ascund în spatele uzinei pentru a trage în Nikopol şi Marhaneţ. Ei organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare şi încearcă să-şi aducă forţele suplimentare în această direcţie pentru a şantaja şi mai mult statul nostru şi întreaga lume liberă. Dacă cineva de acolo în Rusia crede că le poate oferi ceva, atunci se înşeală. Şantajul rus nu face decât să mobilizeze şi mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea. În fiecare zi de şedere a contingentului rus pe teritoriul CNE Zaporojie şi în regiunile învecinate ale ţării noastre creşte atât de mult ameninţarea radiaţiilor la adresa Europei, încât nici în momentele de vârf ale confruntării din timpul Războiului Rece acest lucru nu s-a întâmplat. 

Desigur, ar trebui să existe un răspuns puternic la acest lucru. Diplomaţii ucraineni şi reprezentanţii statelor partenere vor face totul pentru a se asigura că noile sancţiuni împotriva Rusiei blochează în mod necesar industria nucleară rusă.

Şi absolut toţi oficialii statului terorist, precum şi cei care îi ajută în această operaţiune de şantaj cu centrala nucleară, trebuie judecaţi de o instanţă internaţională. Cu siguranță aşa va fi. Şi fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage sub acoperirea centralei, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru informaţiile noastre, pentru serviciul nostru secret, pentru armata noastră.

Sunt recunoscător în mod deosebit tuturor celor care apără această centrală, care rezistă presiunii teroriştilor ruşi şi protejează Ucraina şi lumea de ameninţarea nucleară creată de ocupanţi. Sunt recunoscător tuturor lucrătorilor noştri din domeniul energiei care susţin funcţionarea stabilă a sistemului energetic al Ucrainei şi a fabricii Zaporojie în sine", a afirmat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a mai spus că luptele aprige continuă în Donbas. "Cele mai fierbinţi puncte ale frontului în această direcţie rămân neschimbate – Avdiivka, Marinka, Pisk, Bahmut şi întreaga zonă relevantă. Rusia a trimis acolo o cantitate pur şi simplu colosală din resursele sale militare – artilerie, echipamente, oameni. Toţi apărătorii noştri de acolo sunt pur şi simplu eroi.Apărarea ucraineană este puternică în regiunea Harkov, iar încercările invadatorilor de a ataca tot timpul eşuează. Lupta din sudul ţării dă veşti bune despre distrugerea forţelor şi mijloacelor armatei ruse. Nu pierdem nicio zi – reducem potenţialul ocupanţilor", a subliniat el

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 172 LIVE TEXT. Centru de comandă al mercenarilor Wagner, atacat cu rachete HIMARS după ce luptătorii au făcut "o ședință foto" zilele trecute