Antena LIVE

Curs valutar

De la "începe Al Treilea Război Mondial", la "atac cibernetic al elitelor globale". Cele mai răspândite teorii ale conspiraţiei după pana IT de la Microsoft

"Un al treilea război mondial iminent?" sau "Un atac cibernetic major lansat de elitele globale?", sunt doar câteva dintre teoriile conspiraţiei ce se răspândesc pe internet după ce o pană informatică fără precedent la sistemul Microsoft a provocat probleme la nivel global la numeroase companii, între care unele din sectoarele aerian, financiar, mass-media, precum şi în alte industrii, scrie sâmbătă AFP, citată de Agerpres.

De la 20.07.2024, 09:55
WhatsApp
Profimedia

O actualizare defectuoasă a sistemelor de operare Windows de la Microsoft a afectat întreaga planetă vineri, a lăsat la sol avioanele, a trimis muncitori în şomaj tehnic şi a perturbat pieţele financiare, potrivit France Presse. Grupul american de securitate cibernetică CrowdStrike, al cărui software a fost la originea întreruperii, a exclus ideea unui atac cibernetic sau a unei probleme de securitate informatică.

Dar asta nu a împiedicat proliferarea teoriilor conspiraţiei pe reţelele de socializare, dintre care multe au eliminat măsurile de protecţie care împiedică răspândirea informaţiilor false. Ilustrare a faptului că, în zilele noastre, după un eveniment global urmează aproape sistematic haosul informaţional, notează AFP.

"Am citit undeva că al treilea război mondial va fi în principal un război cibernetic", a scris un utilizator pe platforma X. Pentru unii, pana informatică nu a fost altceva decât un atac cibernetic lansat de Forumul Economic Mondial, o fundaţie care reuneşte oficiali, şefi de multinaţionale, bancheri, miliardari şi chiar intelectuali şi care se întâlneşte în fiecare an în luxoasa staţiune de schi elveţiană Davos.

"Public global"

Pe acelaşi subiect

Cei care împărtăşesc această teorie falsă se bazează pe un videoclip vechi, disponibil pe site-ul Forumului, care avertizează asupra posibilităţii unui "atac cibernetic care prezintă caracteristici similare cu cele ale coronavirusului". Videoclipul avertizează că singura modalitate de a opri atacul cibernetic ar fi deconectarea milioanelor de dispozitive vulnerabile de la reţele.

Forumul Economic Mondial a fost multă vreme ţinta teoreticienilor conspiraţiei, convinşi de existenţa unei caste a elitelor cu obiective obscure care lucrează în scopuri private sub pretextul rezolvării problemelor lumii. "Proliferarea teoriilor conspiraţiei în urma unor evenimente globale majore precum această pană este o dovadă tristă a naturii volatile a ecosistemului informaţional", a declarat pentru AFP Rafi Mendelsohn, vicepreşedinte al companiei Cyabra, specializată în lupta împotriva dezinformării.

"Ceea ce este unic la acest tip de evenimente este modul în care reţelele sociale, forumurile şi aplicaţiile de mesagerie facilitează diseminarea rapidă a postărilor, permiţând teoriilor să câştige rapid teren şi să ajungă la o audienţă globală". Fără garanţii şi fără o moderare eficientă, reţelele sunt pur şi simplu copleşite de aceste teorii şi confuzia domneşte în acest torent de dezinformare.

"Motive rău intenţionate"

"Acest lucru ridică problema mai largă a combaterii ştirilor false şi a dezinformării", apreciază Michael Mosser, directorul unui centru de cercetare privind dezinformarea de la Universitatea Texas din Austin. Mosser adaugă că "nivelul de încredere în sursele fiabile a scăzut atât de mult încât oamenii sunt mai predispuşi să creadă în teoriile conspiraţiei care 'par a fi adevărate' decât în informaţiile faptice".

Pana informatică a fost cauzată de o eroare într-o actualizare a unui program de securitate pentru sistemele de operare Windows. Fondatorul CrowdStrike, George Kurtz, a încercat să-i liniştească pe utilizatori afirmând că bug-ul este "în curs de corectare", dar asta nu i-a împiedicat pe utilizatorii de internet să speculeze. "Este dificil să combaţi această dezinformare cu explicaţii faptice, deoarece problema este foarte tehnică", spune Mosser.

Să explici că problema provine de la un fişier de sistem configurat greşit şi că o remediere este în curs de desfăşurare poate fi o bună abordare, dar care nu este crezută de cei predispuşi să vadă motive rău intenţionate în spatele erorilor, a adăugat el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

microsoft crowdstrike it tehnologie
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024