De pe mare, ameninţările Rusiei s-au mutat în cancelariile oficiale. Emisarii lui Vladimir Putin avertizează că de-acum înainte vor răspunde militar
Rusia ameninţă din nou Occidentul cu războiul, după ce ieri o navă militară a Kremlinului a tras mai multe focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic aflat în Marea Neagră. Emisarii lui Vladimir Putin ameninţă că de-acum înainte vor răspunde militar dacă navele NATO se apropie prea mult de graniţele sale.
De Redactia Observator la 24.06.2021, 22:00De pe mare, ameninţările s-au mutat în cancelariile oficiale. Rând pe rând şeful Statului Major al Armatei Ruse, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, şi purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, au ieşit în faţa presei cu o intervenţie în forţă.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt Kremlin: Nu vom exclude nicio opţiune de a proteja graniţele Federaţiei Ruse.
Ca să fie siguri că mesajul este bine înţeles, în această dimineaţă ambasadorul Regatului Unit la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. La rândul ei, ambasada Rusiei la Washington a cerut NATO să pună capăt exerciţiilor militare Sea Breeze, la care vor participa 32 de țări membre și partenere NATO.
Incidentul armat a avut loc ieri dimineaţă, la nici 400 de kilometri dinstanţă de ţara noastră, în largul coastelor peninsulei Crimeea. Rusia a tras mai multe focuri de avertisment asupra unui distrugător al marinei regale britanice. Proiectilele au fost lansate de pe o navă de război şi de la bordul unui avion militar. Moscova şi-a motivat gestul prin faptul că distrugătorul britanic ar fi intrat 3 kilometri în apele teritoriale ale Rusiei.
Marea Britanie neagă acuzaţiile
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Nu recunoaştem anexarea Crimeei de către Rusia. A fost una ilegală. Sunt apele teritoriale ale Ucrainei şi avem tot dreptul să le folosim pentru a merge din punctul A în punctul B.
Convenția ONU privind dreptul mării permite unui vas să treacă prin apele teritoriale ale unui alt stat dacă nu afectează securitatea acestuia. Incidentul vine însă într-un context şi aşa tensionat în regiune şi pe care întâlnirea Putin-Biden de la Geneva nu a reuşit să îl dezamorzeze.
Relaţiile Occidentului cu Rusia au atins un minim istoric după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea. Într-o mutare surpriză, după 7 ani de îngheţ diplomatic, Uniunea Europeană vrea să reia discuţiile cu Rusia şi chiar organizarea unui summit la care să participe şi Vladimir Putin.