Antena LIVE

Curs valutar

Depozitele de gaze subterane din Ucraina, unde se află şi stocuri europene, atacate de ruşi. Kievul cere protejarea instalaţiilor

Șeful Naftogaz cere UE să protejeze de atacurile ruşilor depozitele de gaze din Ucraina. La 90 de kilometri de graniţa Ucrainei cu Uniunea Europeană se află un depozit uriaş de gaze naturale Bilche-Volytsko-Uherske, unde se află stocate şi gaze europene. Ruşii au început în premieră în războiul din Ucraina să vizeze şi infrastructura de gaze naturale a Ucrainei. Trei astfel atacuri asupra instalațiilor de stocare au fost dezvăluite începând cu luna martie. 

De la 30.04.2024, 15:00
Depozitul de gaze de la Bilche-Volytsko-Uherske (vestul Ucrainei) Profimedia

Șeful Naftogaz, compania națională de energie a Ucrainei, a cerut țărilor UE să ajute la protejarea instalațiilor de stocare a gazelor naturale de atacurile rusești, scrie Financial Times. Traderii europeni au început în 2023 să depoziteze gaze naturale în Ucraina, profitând de avantajul oferit de preţurile scăzute şi capacităţile disponibile, în ciuda riscurilor de război. 

Eventuale daune produse de atacurile ruseşti ar putea creşte prețul gazelor pe tot continentul. "Este în interesul UE să protejeze facilitățile de stocare, transport și producție", având în vedere că infrastructura de gaze a Ucrainei este "bine integrată" în sistemul energetic al Europei, a spus Oleksii Cernîșov, directorul executiv al Naftogaz.

Depozitele de gaze din vestul Ucrainei, atacate de ruşi

Naftogaz a declarat că depozitele de gaze din vestul Ucrainei au fost atacate de mai multe ori în ultimele luni, dar a fost avariată doar infrastructura de la suprafaţa solului. Rezervoarele de stocare subterane, care pot ajunge o adâncime de până la 3 km în pământ, au rămas neafectate, potrivit companiei. "Din punct de vedere tehnologic, suntem capabili și am reușit să reparăm echipamentul deteriorat de la suprafaţă și ne îndeplinim obligațiile față de clienții noștri", a spus Cernîșov.

Pe acelaşi subiect

Ucraina, presiuni pentru mai multă apărare aeriană

Pachetul de ajutor american va ajuta la apărarea Ucrainei, dar este nevoie de un număr foarte mare de sisteme de apărare aeriană pentru protecția continuă a infrastructurii a spus Cernîșov. "S-ar putea să rămânem într-o situaţie în care tot vom avea nevoie de mai multă apărare aeriană" chiar și după ce va ajunge ajutorul SUA iar "țările UE, desigur, că ar trebui să joace un rol crucial în această asistență", a adăugat el.

Depozitarea de gaze în Ucraina a jucat anul trecut un rol important în securitatea energetică a UE, scrie FT. A permis națiunilor europene să nu folosească prea mult din propriile rezerve. Ucraina a devenit o alternativă de stocare, în ciuda riscurilor legate de război, parţial din cauza unor stimulente precum tarifele ieftine de depozitare și scutirile de taxe vamale care permit reimportarea cu ușurință a gazului în UE.

Cernîșov a spus că statele europene sunt interesate să utilizeze depozitele şi în acest an. Compania şi-a propus să crească cantitatea de gaze naturale europene stocate de la 2,5 miliarde de metri cubi anul trecut la 4 miliarde în această iarnă.

De asemenea, Ucraina a continuat să permită tranzitul de gaz rusesc în baza unui acord semnat de Naftogaz cu Gazprom în 2019. Cu toate acestea, după invadarea Ucrainei, Rusia a tăiat drastic gazul transportat către Europa pe această rută. Gazul rusesc prin Ucraina reprezintă acum mai puțin de 5% din livrările UE.

Contractul dintre Naftogaz și Gazprom se va încheia la sfârșitul acestui an, iar Cernîșov a spus că Naftogaz nu-l va reînnoi. Asta înseamnă că este probabil că în 2025 să nu treacă deloc gaz rusesc prin Ucraina, forțând țări precum Austria și Slovacia să caute surse alternative.

"Motivul pentru care Naftogaz a continuat cu acest acord de tranzit chiar și pe timpul războiului este acela de a satisface nevoile UE de gaze și de a rămâne un partener de încredere al blocului", a spus Cernîșov. "Banii pe care Naftogaz îi primește de la Gazprom sunt mai puțini decât cei cheltuiți de noi pentru organizarea acestui tranzit, deoarece Gazprom ne-a plătit mai puțin de la începutul invaziei și suntem pe minus în această operațiune".

Majoritatea analiștilor și trederilor estimează că volumul record de gaze stocate va permite UE să evite o penurie la iarnă, dar unii susţin că există riscuri legate de pierderea gazului rusesc prin conducta care trece prin Ucraina.

Pierderea de 15 miliarde de metri cubi "nu este bună, dar nici îngrozitoare", a spus Aldo Spanjer, analist la BNP Paribas. Dar dacă ar exista o creștere a cererii de gaze în Asia și Europa, combinată cu o iarnă grea, "stocurile de gaze s-ar reduce în mod semnificativ în primul trimestru al anului 2025, care este perioada de vârf de iarnă", a spus el.

Cernîșov susţine însă că pierderea acestui gaz ar avea efecte neglijabile în Europa. "Poate o livrare de 3% din consumul total al pieței să schimbe piața? Nu cred că poate schimba deloc piața, nici în ceea ce privește prețul, nici în ceea ce privește volumul. Nu e mare lucru", a spus el. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina gaze naturale depozite
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Zodiile care își vor schimba viața radical în următoarele zile. Se anunță...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum va fi VREMEA în weekend și ce prognoză este pentru București. Meteorologii...
Gandul
Publicat 20.09.2024
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță,...
Adevărul
Publicat 20.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Dispozitivul Neuralink care ar putea reda vederea oamenilor, chiar dacă și-au...
Useit
Publicat 20.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
„Satan II are nevoie de doar 3 minute și 20 de secunde pentru a lovi...
libertatea.ro
Publicat 20.09.2024
Christina Aguilera sărbătorește 25 de ani de la debutul primului ei album cu o...
ZU
Publicat 20.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
13 lucruri pe care trebuie să le știi despre pielea bebelușului tău
Deparinti
Publicat 20.09.2024
Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă,...
ziare.com
Publicat 20.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024