Antena Meniu Search
x

Grecia exclude trimiterea în Ucraina a sistemelor S-300 sau Patriot. Spania va trimite doar un număr mic de interceptoare

Război în Ucraina. Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană în timp ce Spania va trimite doar un mic număr de rachete Patriot în Ucraina, a anunţat vineri cotidianul El Pais, citând surse anonime. Doar Germania a anunțat până acum că va livra un sistem Patriot.

de Redactia Observator

la 26.04.2024, 11:36

Grecia exclude trimiterea în Ucraina a sistemelor S-300 sau Patriot. Spania va trimite doar un număr mic de interceptoare
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a sistemelor S-300 sau Patriot. Spania va trimite doar un număr mic de interceptoare - Profimedia

Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum "Patriot" sau S-300, ca răspuns la presiunile din partea aliaţilor din UE şi NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului, potrivit Reuters, citat de Agerpres. 

În condiţiile în care Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene împotriva Ucrainei, guvernele statelor din UE sunt presate să livreze mai multe sisteme de apărare Kievului, mai ales ţări precum Grecia şi Spania, care au astfel de sisteme în arsenalul lor. "Grecia nu va trimite (sisteme) S-300 sau Patriot Ucrainei", a afirmat Mitsotaskis într-un interviu pentru Skai TV, joi seara.

Miniştri ai statelor din UE au declarat luni că încearcă să găsească posibilităţi pentru a trimite urgent sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei, dar au evitat să facă promisiuni concrete cu privire la sistemele Patriot de care Kievul are cea mai mare nevoie.

"Am fost întrebaţi şi noi am explicat de ce nu putem face asta", a spus Mitsotakis, adăugând că aceste sisteme sunt "critice pentru capacitatea noastră de descurajare". Apărarea este o problemă foarte sensibilă pentru Atena, date fiind tensiunile cu Turcia, aminteşte Reuters.

Pe acelaşi subiect

Până acum, Grecia a trimis Ucrainei mii de rachete, explozivi, vehicule de luptă pentru infanterie, muniţii incendiare cu explozie puternică şi muniţii obişnuite, precum şi rachete antitanc. SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor internaţionali pentru Ucraina, la câteva zile după ce Congresul american a reuşit, după o jumătate de an, să deblocheze un pachet de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Spania va trimite un mic număr de rachete Patriot în Ucraina

Potrivit publicaţiei spaniole El Pais, Madridul a exclus livrarea de sisteme lansatoare de rachete antiavion, dar îi va furniza proiectile Kievului. Spania deţine trei baterii Patriot pe care le-a achiziţionat second-hand de la Germania în 2004 şi 2014, a adăugat El Pais. ''Trebuie să ne sporim angajamentul faţă de Ucraina'', a declarat joi o sursă diplomatică spaniolă pentru mai mulţi jurnalişti străini.

Anterior în această lună, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis reprezentanţilor statelor NATO că Ucraina are nevoie de cel puţin şapte baterii Patriot sau alte sisteme moderne de apărare antiaeriană pentru a contracara loviturile aeriene ruseşti.

Reuniţi luni la Luxemburg, miniştrii europeni de externe şi ai apărării au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană, dar fără să anunţe noi angajamente pentru furnizarea unor sisteme americane Patriot, cerute insistent de Kiev.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa acestor angajamente concrete şi a declarat că încearcă "să facă pe toată lumea să înţeleagă şi să fie conştientă" de nevoia de a face mai mult pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.

Germania a anunţat mai devreme luna aceasta că va furniza Kievului încă o baterie Patriot, a treia de acest fel pe care o oferă Ucrainei de când a început războiul cu Rusia. Celelalte state din Uniunea Europeană care au în dotare astfel de sisteme sunt Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia. Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că Polonia nu are posibilitatea de a oferi Ucrainei din sistemele sale antiaeriene Patriot

Ucraina a primit în total trei baterii Patriot, formate cel mai probabil din radare și între şase și opt lansatoare, plus patru lansatoare de rezervă, potrivit Forbes. Două baterii și două lansatoare de rezervă au venit din Germania; iar Statele Unite au donat o baterie. Olanda a donat două lansatoare Patriot. Nu se ştie câte dintre ele mai sunt funcţionale, unele au fost distruse de ruşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Grecia exclude trimiterea în Ucraina a sistemelor S-300 sau Patriot. Spania va trimite doar un număr mic de interceptoare