Antena Meniu Search
x

Ajutorul de 61 de mld de $ pentru Ucraina nu este suficient. De câţi bani are nevoie Kievul anual pentru a rezista Rusiei

Război în Ucraina. Deşi Statele Unite au aprobat săptămâna trecută un ajutor vital de 61 de miliarde de dolari, Ucraina are nevoie de un plan de finanțare pe termen mediu pentru a rezista Rusiei. Este esenţială mobilizarea activelor înghețate ale Băncii Centrale Ruse, arată o analiză Reuters. 

de Redactia Observator

la 29.04.2024, 18:53

Ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu este suficient. De câţi bani are nevoie Kievul anual pentru a rezista Rusiei
Ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu este suficient. De câţi bani are nevoie Kievul anual pentru a rezista Rusiei - Profimedia

Ucraina ar putea rămâne din nou fără arme la sfârșitul anului 2025, estimează Reuters. Chiar dacă Joe Biden va fi reales în noiembrie, nu-i va fi prea uşor să obțină iarbani de la Congres. Iar dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă, sprijinul american pentru Ucraina va fi și mai precar, având în vedere opinia sa faţă de războiul din Ucraina.

Ucraina nu va reuşi să recupereze teritoriu

Un plan de finanțare a Ucrainei pe mai mulți ani ar avea mai multe beneficii, scrie sursa citată. Pentru început, ar oferi o anumită garanţie Kievului în faţa schimbărilor politice din SUA. De asemenea, ar creşte moralul ucrainean și ar oferi producătorilor occidentali de arme mai multă încredere să stimuleze producția.

În plus şi calculele președintelui Vladimir Putin s-ar putea schimba dacă ar vedea că Ucraina poate rezista încă mulți ani. Ucraina nu va reuşi cel mai probabil să recupereze teritoriu, deoarece acest lucru ar însemna să atace pozițiile puternic apărate ale Rusiei într-un moment în care Ucrainei îi este greu să recruteze noi soldați. În ciuda acestui fapt, Volodimir Zelenski ar putea ajunge să negocieze un acord de pace dintr-o poziție mai puternică sau să înghețe conflictul, după modelul oferit de Coreea de Nord și Coreea de Sud în urmă cu 71 de ani.

Pe acelaşi subiect

Ucraina are suficient ajutor până la sfârșitul lui 2025

Ucraina trebuie să ţintă piept unui adversar a cărui economie a fost de 11 ori mai mare decât a sa anul trecut. Chiar dacă Ucraina a cheltuit 65 de miliarde de dolari pentru apărare în 2023, adică 37% din producția economică, tot a fost sub cheltuielile de 109 miliarde de dolari ale Rusiei, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm. Ajutorul occidental a acoperit diferența.

Statele Unite și Europa au alocat anul trecut Kievului un ajutor de 88 de miliarde de euro, din care 47 de miliarde de euro sprijin militar, iar restul a fost ajutor financiar și umanitar, potrivit calculelor Institutului Kiel. 

De câţi bani are nevoie Ucraina 

De cât de mult ajutor va avea nevoie Ucraina în viitor depinde de felul de război pe care îl duce. O campanie defensivă costă mai puțin decât încercarea de a alunga Rusia de pe teritoriul ei. Dar având în vedere că Moscova își intensifică propriile cheltuieli militare, Ucraina va avea cel mai probabil nevoie în fiecare an de o sumă cel puțin la fel ca cea din 2023, când aliaţii i-au dat 88 de miliarde de euro.

Până la sfârșitul lunii februarie, aliații Ucrainei, în principal Uniunea Europeană, au promis, dar nu au alocat încă, 103 miliarde de euro, potrivit Institutului Kiel. Împreună cu pachetul de ajutor american  echivalat la 57 de miliarde de euro, înseamnă că Ucraina are acum suficient ajutor promis până la sfârșitul anului 2025.

Cum pot fi folosite activele îngheţate ale Rusiei

Principalul mod de a obține mai mulți bani pentru Ucraina este mobilizarea activelor rusești pe care țările occidentale le-au înghețat la începutul războiului, în valoare de aproximativ 320 de miliarde de dolari. Planurile vehiculate merg de la confiscarea activelor, la folosirea lor pentru a susține un împrumut pe care țările occidentale l-ar acorda Ucrainei sau confiscarea dobânzii pe care o generează pentru a o acorda Kievului. 

Statele Unite forțează un plan de a strânge bani pentru Ucraina prin capitalizarea dobânzii acumulate la Euroclear, depozitar de instrumente financiare din Belgia, unde se află majoritatea activelor ruse.

Un instrument financiar special ar emite probabil obligațiuni susținute de dobânzi iar încasările ar ajunge în Ucraina. Statele Unite speră să-și convingă partenerii din G7 să susțină această idee la summitul din iunie. Dacă țările ar garanta dobânda la active timp de un deceniu, ar putea strânge între 30 și 40 de miliarde de euro.

Însă, deși acest lucru este de ajutor, nu va schimba jocul, deoarece ajută la finanțarea Ucrainei pentru mai puțin de jumătate de an. În schimb cele 320 de miliarde de dolari ar finanța războiul cel puțin până la sfârșitul anului 2028. Dacă Ucraina şi Rusia ar pune capăt sau îngheța războiul până atunci, Ucraina ar putea folosi o parte din bani pentru a-și reconstrui economia, proces estimat de Banca Mondială la 486 de miliarde de dolari.

Deși Biden are acum autoritatea de a confisca activele rusești, în Statele Unite sunt active ruseşti de doar 5 miliarde de dolari. Cea mai mare parte a lor se află în țările Uniunii Europene, care întâmpină    obstacole legale în privința confiscării acestora.

O alternativă mai realistă este un împrumut sindicalizat pentru reparații. Pe scurt, Ucraina va solicita un împrumut pentru reparații de război de la un sindicat al aliaţilor săi. Dacă Moscova ar refuza să plătească daunele, aliații ar putea folosi activele înghețate ale Rusiei pentru a achita împrumutul. Acest lucru este mai solid din punct de vedere legal decât confiscarea activelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri economice » Ajutorul de 61 de mld de $ pentru Ucraina nu este suficient. De câţi bani are nevoie Kievul anual pentru a rezista Rusiei