Antena LIVE

Curs valutar

Video

Alegeri prezidenţiale în R. Moldova. Dezbatere Maia Sandu - Alexandr Stoianoglo: "Este o ofensă adusă românilor şi României"

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, participă duminică, la o dezbatere electorală fără moderator.

De la 27.10.2024, 20:12
WhatsApp
Vezi și:

UPDATE: Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a ridiculizat, duminică, într-o dezbatere electorală, pe contracandidatul său din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc la 3 noiembrie, socialistul Alexandr Stoianoglo, spunând despre acesta că este doar un "cal troian", "un om prin care alţii vor să conducă ţara", în timp ce fostul procuror general s-a declarat un "susţinător ferm al integrării europene".

Maia Sandu, acuze la adresa contracandidatului ei

Sandu a afirmat în confruntarea desfăşurată la Palatul Republicii că Stoianoglo este "folosit" de indivizi şi grupări care vor să revină la putere în Republica Moldova şi care utilizează "bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă".

"Aş vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele şi soluţiile pentru Moldova. Din păcate, pe această scenă avem un cal troian, un om prin care alţii vor să conducă ţara. Eu sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om. Niciun moldovean nu vrea să fie condus de către cei care au furat statul şi cetăţenii, de cei cu care noi am luptat şi am reuşit să îi alungăm de la putere", a afirmat preşedinta în exerciţiu.

Pe acelaşi subiect

"Acum, ei au reuşit să găsească o faţadă după care se ascund ca să revină la putere şi să controleze din nou resursele statului. Aceşti oameni sunt folosiţi. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forţe, de interese regionale şi mai mari. Banii alocaţi în această campanie nu sunt ai lui Şor, ai lui Platon, ai lui Dodon, sunt bani veniţi din altă parte, bani trimişi în ţara noastră pentru a destabiliza ţara, pentru a aduce dezbinare şi conflict aici, acasă", a mai spus ea.

Potrivit Maiei Sandu, "noi ştim cine se ascunde în acest cal troian. Ştim că se ascunde Platon, Şor, Dodon, dar nu ştim cine sunt ceilalţi".

"Această dezbatere nu este despre mine şi Alexandr Stoianoglo, această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru ţara noastră. Este alegere între dezvoltare şi stagnare, alegere între deschidere şi izolare, este alegere între stabilitate şi destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru. Ce ţară ne dorim? Cine vrem să ia decizii importante pentru ţara noastră? Aceste lucru trebuie să le clarificăm în această dezbatere", a fost mesajul către alegători al Maiei Sandu, exprimat în debutul dezbaterii, care s-a desfăşurat fără moderator.

Stoianoglo, "susţinător ferm al integrării europene"

În ceea ce-l priveşte, Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), a subliniat că este un "susţinător ferm al integrării europene" a ţării. El a declarat că îşi doreşte "transformarea Moldovei într-un furnizor activ de pace şi de securitate în regiune".

"Stimaţi concetăţeni, cred că platforma mea electorală e deja bine cunoscută de către alegători. Oprirea exodului populaţiei, implementarea programului 'Revenirea demnă', modernizarea europeană a Moldovei în economie, în infrastructură în educaţie şi sănătate, garantarea drepturilor cetăţeneşti, transformarea Moldovei într-un furnizor activ de pace şi de securitate în regiune", a afirmat Stoianoglo.

"E ceea ce voi face eu, dar astăzi dumneavoastră trebuie să ştiţi ce nu voi face eu. Ca persoană care a fost implicată în negocierile privind liberalizarea regimului de viză pentru Europa, pentru cetăţenii noştri, garantez că graniţele, hotarele vor rămâne deschise. Ca om al legii, şi doar al legii, promit că în Moldova nu vor exista presiuni împotriva oponenţilor, monopol politic de partid şi nici uzurparea justiţiei prin tot felul de consilii şi comisii excepţionale", a adăugat el.

Declarându-se "susţinător ferm al integrării europene", Stoianoglo i-a propus contracandidatei sale "să semnăm în zilele următoare o declaraţie comună privind garantarea ireversibilităţii cursului de integrare europeană a Republicii Moldova".

"Indiferent de cine va câştiga, acest parcurs dificil al modernizării, al libertăţii, al dreptăţii trebuie să continue", a susţinut candidatul PSRM.

Despre relaţia cu România

UPDATE: Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întrebat, duminică, în dezbaterea electorală la care participă alături de Akesandr Stoianoglo şi în care cei doi îşi pun reciproc întrebări, dacă crede că poate construi o relaţie cu România, în condiţiile în care discursul său este de natură a-i „speria” pe cetăţenii moldoveni în ceea ce priveşte relaţia cu România.

„Dumneavoastră sunteţi cetăţean român, dar sunteţi susţinut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeţi dvs. că puteţi să construiţi o relaţie bună cu vecinul nostru cel mai important România?”, l-a întrebat Maia Sandu pe contracandidatul său. 

„Aveţi dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere relaţiile bilaterale, şi din punct de vedere promovare pentru speranţa noastră pro-europeană şi vă garantez că relaţiile cu România nu numai va îmbunătăţi, dar va întări în toate domeniile de activitate. Aţi făcut atâtea declaraţi despre relaţiile noastre cu România. Într-adevăr, statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situaţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, practic cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus aşa, un exemplu, că 30 de ani, sau mai mult de 20 de ani, vorbim despre relaţiile bune cu România şi până acum nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti. De aceea, haideţi să lăsăm declaraţiile aparte şi trecem la realizări concrete!”, a afirmat candidatul socialist Aleksandr Stoianoglo.

Stoianoglo spune că va fi persoana „care va întri relaţiile şi la nivel bilateral, şi la nivel regional”. Maia Sandu a replicat că este „o ofensă” adusă românilor afirmaţia lui Stoianoglo conform căreia nu există proiecte importante între cele două ţări.

„Eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României să spuneţi că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem: construcţia de poduri, reparaţia de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din programul Satul European, obiective culturale, cumpărare de autobuze şi multe, mute alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze. Dar aşa, ca între doi români: dumneavoastră chiar credeţi că România o să sprijine omul Moscovei şi o să continue să facă asemenea investiţii, aşa cum a făcut până acum? Eu zic să fiţi sinceri cu cetăţenii şi să nu le spuneţi poveşti cu zmei!”, a fost replica preşedintei Maia Sandu. Aleksandr Stoianoglo a făcut o pauză de câteva secunde, după care a adresat, la rândul său, o întrebare candidatei Maia Sandu, fără a răspunde la întrebare.

UPDATE 10:00: Dezbaterea a început la ora 10:00 şi are loc la Palatul Republicii, este transmisă în direct de postul public Moldova 1, dar şi de alte instituţii media care preia semnalul.

Cum se va desfăşura dezbaterea

Fiecare dintre candidaţi va fi însoţit de cinci membri ai echipei sale, precum şi de un cameraman şi un fotograf din partea staff-urilor. Reprezentanţii echipelor vor fi responsabili de monitorizarea timpului alocat fiecărei etape a dezbaterii.

Dezbaterea va fi structurată pe trei segmente: un mesaj de salut către alegători, formularea a câte 10 întrebări reciproce şi o adresare finală către cetăţeni. Întrebările vor avea o durată maximă de un minut, iar răspunsurile vor fi limitate la două minute, urmate de o replică de un minut.

Timpul va fi atent gestionat, iar la expirarea acestuia, microfoanele vor fi deconectate automat.

Ce este interzis

Un alt element important al regulamentului este interzicerea mesajelor de ură, violenţă sau discriminare. Candiaţii vor fi obligaţi să respecte normele legale, iar intervenţiile care încalcă acest principiu vor fi semnalate printr-un sunet distinctiv.

Ordinea intervenţiilor va fi stabilită prin tragere la sorţi, înainte de începerea dezbaterilor. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura la 3 noiembrie.

Ideea unei dezbateri fără moderator a venit de la Maia Sandu, după ce moderatorul propus de Stoianoglo, Gheorghe Gonţa, a fost contestat de profesionişti din domeniul jurnalismului din Republica Moldova, precum şi de Consiliul de Presă, care au subliniat că nu este garantată imparţialitatea acestuia. Ulterior, două posturi de televiziune private au anunţat că nu vor difuza şi nici nu vor reflecta în ştiri dezbaterea, dacă Gonţa nu va fi înlocuit.

Anterior, jurnalistul încălcase normele deontologice exprimându-se public împotriva referendumului pro-UE şi favorabil lui Stoianoglo.

Acuze de fraudă la vot

În 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidenţiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 candidaţi înscrişi în cursa electorală nu au obţinut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidaţi care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS (42,49 la sută) şi Alexandr Stoianoglo de la PSRM (25,95 la sută). 

Autorităţile, în frunte cu şefa statului, au denunţat o intenţie de fraudă masivă la vot din partea oligarhului fugar Ilan Şor sprijint de Rusia.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri republica moldova maia sandu rezbatere vot
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025