Antena LIVE

Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, nu şi pe alţii. Analiză Politico

Discursul lui Joe Biden din congresul american despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, dar nu prea şi pe alţii, arată o analiză Politico

De la 08.03.2024, 16:44
Discursul lui Joe Biden despre Starea Uniunii i-a încântat pe susţinătorii Ucrainei, nu şi pe alţii. Analiză Politico Profimedia

Este mult mai ușor să începi un discurs cu Ucraina decât cu Israelul. Spre bucuria multora îngrijorați de soarta angajamentului SUA față de Ucraina și, în general, faţă de Europa, Joe Biden şi-a început discursul de vineri dimineaţă vorbind despre războiul declanşat de Rusia în Ucraina. 

El l-a criticat pe Vladimir Putin și a cerut Congresului să pună capăt blocajului și să aprobe ajutorul militar pentru Ucraina. Biden a lăudat NATO, i-a salutat cei mai noi membri ai săi, Finlanda şi Suedia, și l-a criticat pe predecesorul și rivalul său, Donald Trump, fără a-l numi, pentru atitudinea sa faţă de Putin. "Istoria ne urmărește", a declarat Biden. "Nu ne vom înclina. Nu mă voi înclina".

Biden şi-a început discursul cu Ucraina

Decizia lui Biden de a-şi începe discursul cu Ucraina a provocat cel mai probabil un sentiment de uşurare în capitalele din întreaga Europă, unde mulţi dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Americii au pus la îndoială angajamentul americanilor de a ajuta Kievul, în timp ce republicanii de extremă dreapta domină discuţiile de pe Capitol Hill, iar Moscova înaintează pe câmpul de luptă. 

Pe acelaşi subiect

Faptul că Biden l-a citat pe Franklin Roosevelt și a făcut referire la Al Doilea Război Mondial a subliniat gravitatea momentului resimţită de mulţi europeni. Iar faptul că l-a atacat imediat pe Trump i-a încântat pe mulți oficiali europeni care îl detestă în mod privat pe fostul președinte.

Ucraina a fost în multe privințe un subiect ideal de a începe discursul pentru echipa lui Biden. Ei văd războiul ca un caz clar de bine versus rău şi ca pe un apel global pentru susţinerea democrației. A fost şi un mod de a arăta intransigența republicanilor din  Congres, ca să nu mai vorbim de atacarea unui rival pentru Casa Albă.

Discursul, la fel ca majoritatea celor despre Starea Uniunii, a fost plin de probleme interne și a vizat în primul rând publicul american, iar Biden a abordat şi alte probleme de politică externă, dar mult mai târziu. A vorbit şi despre războiul Israel-Hamas, dar într-un mod care nu-i va satisface prea mult pe criticii săi.

Aşa cum era anticipat, Biden a anunțat că Statele Unite vor construi un dig temporar pe coasta Fâşiei Gaza pentru a ajuta la furnizarea de ajutor umanitar palestinienilor disperați. El a folosit cuvinte dure atât pentru militanții Hamas, cât și pentru guvernul israelian, insistând că viețile civililor trebuie protejate. Biden a recunoscut că "ultimele cinci luni au fost dureroase".

Dar nu a cerut o încetare permanentă şi imediată a focului, ci doar una care să dureze cel puțin șase săptămâni. Nu a amenințat că va reduce ajutorul militar al SUA pentru Israel și, în timp ce a implorat Israelului să acorde prioritate protejării civililor, el a spus că "Israelul are dreptul să atace Hamas".

Mulți oameni alarmați de campania militară a Israelului în Gaza nu au fost mulțumiți. Ei arată cu degetul spre incoerența politicii SUA față de Orientul Mijlociu: SUA înarmează Israelul, dar Israelul ignoră cererile Americii de a permite acordarea pe cale terestră de ajutor umanitar civililor. SUA se văd nevoite să ocolească un vechi aliat pentru a acorda mai mult ajutor palestinienilor în timp ce ajută Israelul să-i bombardeze.

Unii totuşi s-au bucurat că Biden a vorbit despre necesitatea unei soluții cu două state pentru a rezolva conflictul. Nu a fost prima dată când Biden a început un discurs despre starea uniunii cu o problemă de politică externă. În 2022, la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Biden a vorbit despre război înainte de a trece la o serie de probleme interne.

Dar anul trecut, cea mai substanțială parte din discurs acordată problemelor externe, inclusiv războiului declanşat de Rusia, a fost mai condensată și mult mai târziu abordată după subiecte precum necesitatea de a opri taxele ascunse (junk fees) și fraudele fiscale ale bogaţilor.

Politico scrie că în pregătirea discursului din acest an au fost "foarte implicați" consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și adjunctul acestuia Jon Finer.

Biden a folosit acest moment pentru a vorbi în linii mari despre importanța protejării democrației, arătând clar că Trump o poate pune în pericol. Pentru unele capitale, acesta poate fi cel mai important mesaj dintre toate, având în vedere starea democraţiei în atâtea părți ale lumii.

Un diplomat european a spus că cea mai bună parte a discursului ar fi energia arătată de președinte a cărui vârstă înaintată a devenit o problemă de campanie. "Totuși să fie tonul și rostirea mai importante decât conţinutul?" s-a întrebat diplomatul. "Un Biden din trecut ieşea victorios. Era în cea mai bună formă a sa atunci când lupta."

Ți-a plăcut acest articol?

joe biden discurs donald trump ucraina rusia
Întrebarea zilei
V-aţi interesat recent de modalităţi de refinanţare a creditului?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul din Europa care te plătește ca să mergi cu bicicleta. Banii îi...
Fanatik.ro
Publicat 13.05.2024
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
Meteorologii au actualizat prognoza METEO. Cum va fi vremea până la finalul...
Gandul
Publicat 13.05.2024
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut...
Adevărul
Publicat 13.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 15 mai 2024. Berbecii sunt sfătuiți să facă ce le place....
CaTine
Publicat 14.05.2024
Cu ce se ocupă Adina Miuleasa de la Mireasa, sezonul 6. Fosta concurentă este...
spynews.ro
Publicat 13.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest...
Click.ro
Publicat 13.05.2024
Semafoarele cu 4 culori ar ajunge în curând pe șosea. De ce vor experții să...
Useit
Publicat 14.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
EXCLUSIV. Declaraţia prin care Vlad Pascu ar putea obţine o pedeapsă mai mică...
libertatea.ro
Publicat 13.05.2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele...
ZU
Publicat 14.05.2024
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Hello taste
Publicat 14.05.2024
Cele mai bune alimente pentru sarcină
Deparinti
Publicat 13.05.2024
Situațiile în care un angajat poate cere salarii compensatorii când...
ziare.com
Publicat 13.05.2024
De ce Thalía continuă să o sune pe mama sa, care a decedat în urmă cu 13 ani....
Happy
Publicat 14.05.2024
Semințe și nuci care conțin zinc. Ce efecte pot avea asupra alimentației
Medicool
Publicat 13.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024