Antena LIVE

Curs valutar

Donald Trump a pus tunurile pe CIA: toţi angajaţii care îşi dau voluntar demisia primesc opt luni de salariu plus beneficii

Agenția Centrală de Informații (CIA) a devenit marți prima agenție majoră de securitate națională care a oferit așa-numitele "pachete de demisie voluntară" tuturor angajaţilor săi, au declarat un purtător de cuvânt al CIA și alte două surse, potrivit CNN. Face parte din efortul președintelui Donald Trump de a restructura guvernul federal și de a-l alinia la agenda sa politică. El a promis în campanie între altele reducerea dimensiunii guvernului federal.

De la 05.02.2025, 10:53
WhatsApp
John Ratcliffe, directorul CIA, la audierile din Senat, 15 ianuarie 2025 Profimedia

Informaţia că CIA a dat undă verde marți unui plan de plecări voluntare pentru ansamblul efectivelor sale a fost dezvăluită iniţial de publicația The Wall Street Journal, în contextul în care președintele american Donald Trump a cerut reduceri substanțiale de personal în cadrul agențiilor guvernamentale ale Statelor Unite.

Potrivit CNN, oferta prin care angajaților federali ai CIA li se oferă posibilitatea de a demisiona voluntar în schimbul unui pachet financiar echivalent cu aproximativ opt luni de salariu și beneficii, nu a fost disponibilă până acum şi pentru majoritatea rolurilor din domeniul securității naționale, subliniind importanța angajaţilor CIA  pentru siguranța țării.

Aceste oferte riscă să fie retrase pentru candidații ai căror profil nu corespunde noilor obiective ale CIA, printre care lupta împotriva cartelurilor de trafic de droguri, războiul comercial angajat de Donald Trump și acțiuni împotriva Chinei, conform  WSJ.

CIA anunță un plan de plecări voluntare și o reorganizare

Pe acelaşi subiect

Directorul CIA, John Ratcliffe, a decis personal ca agenția să fie implicată, a declarat una dintre surse. Un purtător de cuvânt al agenției a explicat că măsura face parte din eforturile lui Ratcliffe de "a asigura că forța de muncă a CIA răspunde priorităților de securitate națională ale administrației", adăugând că aceasta face parte dintr-o strategie amplă de "revitalizare a agenției".

Totuși, deși oferta a fost transmisă întregului personal al CIA, nu este clar dacă toți angajații vor putea să o accepte. Anumite categorii de angajați, în special cei care ocupă poziții critice, ar putea fi excluse de la această oportunitate, a menționat o sursă familiarizată cu situația. Există, de asemenea, o marjă de flexibilitate pentru Ratcliffe, care poate decide calendarul plecărilor ofițerilor din domeniile strategice, conform unei alte surse.

Decizia de reorganizare a CIA pare a fi fost luată recent. Săptămâna trecută, angajaților agenției li se spunea că oficialii evaluau dacă vor fi incluși în acest program, conform unei surse.

Agenția de informații externe a SUA ar putea fi serios perturbată, în timp ce Trump a făcut marți un anunț șocant, spunând că Statele Unite vor să ia în posesiune Fâșia Gaza, devastată de 16 luni de război între Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Implicațiile politice ale demisiilor forţate din CIA

De-a lungul timpului, Trump și aliații săi au acuzat anumite segmente din comunitatea de informații că fac parte dintr-un "stat paralel" care încearcă să-i submineze administrația. Unii critici au interpretat programul de demisie voluntară ca pe o "epurare", acuzație pe care oficialii administrației Trump au respins-o, explică CNN. 

Unii oficiali din securitatea națională apropiați ai lui Trump cred că, în ultimii ani, CIA s-a axat prea mult pe analiza informațiilor, în detrimentul colectării clandestine de informații și al desfășurării de operațiuni sub acoperire, funcții gestionate de Direcția de Operațiuni, o divizie mai restrânsă a agenției.

În timpul audierilor din senat, Ratcliffe a promis să revitalizeze aceste domenii. "Pentru curajoşii ofițerii CIA din întreaga lume, care ascultă, dacă toate acestea sună ca ceea ce v-ați înscris să faceți, atunci puneți-vă centura și fiți pregătiți să faceți o diferență", a declarat el. "Dacă nu, atunci este timpul să vă găsiți un alt loc de muncă."

Impactul asupra angajaților guvernamentali

Programul mai amplu de demisii voluntare a provocat controverse în toate instituţiile guvernului american. Sindicatele i-au îndemnat pe angajați să nu accepte oferta, care a fost anunțată într-un e-mail trimis în masă pe 28 ianuarie.

Administrația Trump intenționează acum să demareze disponibilizări în masă în rândul angajaților guvernamentali. Cei care refuză oferta riscă să ajungă într-o situație incertă, în pericol de a-și pierde locurile de muncă.

Se așteaptă ca aceste disponibilizări, denumite în documentele interne "reduceri semnificative ale forței de muncă", să înceapă imediat după termenul limită de 6 februarie, impus pentru acceptarea pachetelor de demisie voluntară, conform oficialilor citați.

Conform pachetului, cei care aleg să demisioneze vor continua să fie plătiți până pe 30 septembrie, fără obligația de a mai lucra efectiv. Nu este clar dacă aceleași condiții se aplică și angajaților CIA.

Dacă reconfigurarea CIA nu a fost încă confirmată, destructurarea unui alt organism federal, Agenția americană pentru dezvoltarea internațională (USAID) a început deja. Circa 10.000 de angajați ai USAID vor fi trimiși în concediu administrativ începând de vineri, potrivit organizației.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

donald trump cia john ratcliffe
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să vă uitaţi pe telefon sau la televizor înainte de somn?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele...
Fanatik.ro
Publicat 05.02.2025
100.000 de ouă au fost furate de la un magazin din SUA, după ce prețurile au...
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
Momentul în care Trump i-a spus unei jurnaliste că nu înțelege nimic din...
spotmedia.ro
Publicat 05.02.2025
L-am găsit pe celebrul general DIE Ristea PRIBOI, dispărut din viața publică...
Gandul
Publicat 04.02.2025
Planul genial prin care Trump vrea să provoace căderea regimului Putin și...
Adevărul
Publicat 05.02.2025
Cum a sărbătorit Chef Richard Abou Zaki ziua fiicei sale: „Am avut două...
A1
Publicat 04.02.2025
Horoscopul zilei de 6 februarie 2025. Racii se gândesc la viitor. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.02.2025
Simona Halep s-a retras din tenis: „Iau această decizie cu sufletul...
spynews.ro
Publicat 05.02.2025
A venit poate cea mai așteptată reacție! Patrick Mouratoglou, ȘAPTE cuvinte...
GSP
Publicat 05.02.2025
Facultatea prestigioasă din România unde studenții rămân repetenți pe...
Click.ro
Publicat 04.02.2025
De ce e periculos să întinzi hainele umede în casă, potrivit experților....
Useit
Publicat 05.02.2025
"Doamne, ce amar..." Soția vicepreședintelui Consiliului Județean...
Redacţia.ro
Publicat 04.02.2025
La trei ani după invadarea Ucrainei, Europa încă se află în criză...
libertatea.ro
Publicat 05.02.2025
Cele mai importante momente de la Premiile Grammy 2025 pe care nu le-ai văzut la...
ZU
Publicat 05.02.2025
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Hello taste
Publicat 04.02.2025
Impactul somnului asupra emoțiilor copiilor. Cum poate regleaza odihna...
Deparinti
Publicat 05.02.2025
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au...
Happy
Publicat 03.02.2025
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce...
BZI
Publicat 05.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât timp poți să stai jos fără ca sedentarismul să îți afecteze...
Medicool
Publicat 05.02.2025