Donald Trump a suspendat legea care interzice mituirea oficialilor străini: "Mai multe afaceri pentru America"
Donald Trump a decis să suspende aplicarea Legii privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), care interzice companiilor americane să mituiască oficiali guvernamentali străini pentru a obține sau menține contracte de afaceri. Practic, această măsură favorizează interesele economice americane, dar ar putea avea consecințe negative asupra luptei împotriva corupţiei.
De Redactia Observator la 11.02.2025, 14:35Președintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care dispune ca Departamentul Justiției să înceteze urmărirea penală a cetățenilor americani acuzați că au mituit oficiali guvernamentali străini pentru a iniția sau menține afaceri în țările respective, relatează Reuters.
Prin acest ordin, Trump suspendă aplicarea Legii privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), adoptată în 1977, și cere procurorului general Pam Bondi să reevalueze cazurile actuale și din trecut legate de această lege. De asemenea, Departamentul Justiției trebuie să pregătească noi linii directoare pentru aplicarea acesteia.
Trump: "Mai multe afaceri pentru America"
FCPA interzice companiilor americane să mituiască oficiali străini și, de-a lungul timpului, a fost considerată un standard global în lupta împotriva corupției corporative. Trump, însă, a criticat legea, afirmând că afectează competitivitatea firmelor americane.
- Danezii se oferă să cumpere pentru "preţul corect" un stat american, ca ironie la afirmaţia lui Trump privind...
- Reacţia Ursulei von der Leyen după tarifele de 25% pentru oţel şi aluminiu impuse de Trump. "UE va acţiona...
- Elon Musk vrea să cumpere OpenAI cu aproape 100 miliarde $. Sam Altman respinge oferta nesolicitată: "Nu, mulţumesc"
- Trump continuă războiul comercial. A semnat ordinul executiv privind taxele vamale de 25% la oțel și aluminiu....
- Trump, ultimatum pentru Hamas: Se va dezlănţui iadul dacă nu eliberează ostaticii până sâmbătă la prânz
"Va însemna mult mai multe afaceri pentru America", a declarat Trump, luni, la semnarea ordinului în Biroul Oval.
De-a lungul primului său mandat, Trump a încercat să elimine FCPA, susținând că este o "lege îngrozitoare", iar aplicarea ei face ca "lumea să râdă de SUA".
Reacții și controverse
Transparency International, una dintre cele mai mari organizații anticorupție, a criticat decizia lui Trump, afirmând că aceasta subminează rolul de lider al SUA în combaterea corupției la nivel global.
"Ordinul executiv al lui Trump slăbește și ar putea elimina complet FCPA, care este bijuteria coroanei în lupta SUA împotriva corupției globale", a declarat Gary Kalman, director executiv al Transparency International U.S.
Pe de altă parte, Casa Albă susține că legea afectează companiile americane și creează un teren de joc inegal, deoarece le împiedică să participe la practici comune în afacerile internaționale. Ordinul lui Trump solicită noi reguli care să permită firmelor americane să opereze în străinătate fără restricții excesive.
Companii mari investigate pentru corupție internațională
De-a lungul anilor, mai multe companii multinaționale au fost investigate în baza FCPA, inclusiv Goldman Sachs, Glencore și Walmart. În 2024, Departamentul Justiției și Securities Exchange Commission (SEC) au deschis 26 de cazuri legate de FCPA, iar 31 de companii erau în continuare sub investigație la sfârșitul anului, potrivit datelor oficiale ale Casei Albe.