Trump își deschide un canal de negociere cu Rusia prin miliardarul Steve Witkoff. Cine este omul-cheie
Donald Trump a desemnat în secret un al doilea emisar pentru negocierile privind războiul din Ucraina. Este vorba de miliardarul Steven Witkoff, relatează The New York Times, citând surse. Partener de golf şi bun prieten cu liderul de la Casa Albă, acesta a vizitat marţi Moscova, prima călătorie cunoscută în Rusia a unui înalt oficial american în ultimii patru ani. Informaţia apare în contextul în care Rusia nu a arătat interes pentru discuții directe cu generalul Keith Kellogg, însărcinat de Trump cu elaborarea unui plan de încheiere a conflictului. Acesta este criticat de presa rusă şi oficiali de la Moscova pe motiv că ar avea simpatii pentru Ucraina. Steve Witkoff a negociat în secret eliberarea lui Marc Fogel din Rusia.
De Georgiana Dulgheru la 12.02.2025, 12:52- Două mandate, peste 1.600 de pagini de bilanț: Ce a realizat Klaus Iohannis ca președinte. DETALII la Observator 17:00
- Klaus Iohannis îşi încheie astăzi mandatul de preşedinte, printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni
Președintele Donald Trump a obţinut marți eliberarea unui american închis în Rusia, ca parte a unui acord cu Kremlinul negociat de trimisul special al Casei Albe în Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, un miliardar american de 67 de ani, relatează The New York Times (NYT).
Deși nu are experiență în politică externă, Witkoff este cunoscut ca un negociator talentat, care nu se teme să-și exprime opiniile, iar presa americană îl descrie drept partenerul de golf al lui Trump.
Eliberarea lui Marc Fogel
Americanii susțin că americanul eliberat Marc Fogel este un profesor arestat pe nedrept în august 2021 pentru deținerea unei cantități infime de marijuana medicinală și condamnat la o pedeapsă severă de 14 ani de închisoare. Pe de altă parte, rușii afirmă că Fogel a lucrat la Ambasada SUA din Moscova până în mai 2021, având statut diplomatic, iar ulterior a predat timp de două luni la Școala Anglo-Americană din Moscova.
- Un avion privat de la Washington a aterizat la Moscova. Cine s-ar afla la bord
- Culisele zborului misterios la Moscova: rușii au eliberat un american. Nu e clar ce a primit Kremlinul la schimb
- Donald Trump nu consideră că JD Vance ar putea fi succesorul său. Actualul preşedinte speră la un al treilea mandat
- Trump agită Orientul Mijlociu. Cum amenință gruparea Hamas, dacă continuă să amâne următoarea eliberare de...
- Donald Trump spune public că Ucraina "ar putea fi a Rusiei într-o zi". Moscova, în extaz: "E o realitate"
Președintele Trump a anunțat marți eliberarea sa, ca parte a unui acord negociat de Steve Witkoff, în timp ce Kremlinul nu a anunţat nimic imediat şi a păstrat o tăcere suspectă. Fogel a părăsit marţi Rusia cu avionul lui Witkoff.
Witkoff, un om de afaceri din New York și apropiat al lui Trump, a negociat în secret eliberarea lui Fogel. Prezența sa la Moscova a devenit cunoscută doar când avionul său privat a fost detectat de aplicaţiile de monitorizare a traficului aerian. Chiar şi aşa, Kremlinul nu a confirmat, dar nici infirmat prezenţa acestuia la Moscova, spunând că "nu are nicio informație", în timp ce Rosaviația, Agenția Federală de Transport Aerian a Rusiei, a numit zborul o cursă specială de "cooperarea umanitară" de natură medicală, fără a da detalii.
Aceasta a fost prima vizită cunoscută a unui oficial american de rang înalt în Rusia de la călătoria directorului CIA, William J. Burns, în noiembrie 2021, menţionează NYT.
Un gest de bunăvoință din partea ambelor tabere
Mike Waltz, consilierul pentru securitate națională al lui Trump, a confirmat că Witkoff l-a evacuat pe Fogel din Rusia în urma unui schimb de prizonieri. Totuși, Casa Albă nu a oferit detalii despre ce a presupus schimbul şi ce au obţinut ruşii.
"Președintele Trump, Steve Witkoff și consilierii președintelui au negociat un schimb care reprezintă un gest debunăvoință din partea rușilor și un semn că ne îndreptăm în direcția corectă pentru a pune capăt războiului brutal și teribil din Ucraina", a declarat Waltz.
Nu este clar cu cine s-a întâlnit Witkoff în Rusia și dacă alte subiecte, inclusiv Ucraina, au făcut parte de pe agenda discuțiilor. Oficialii de la Casa Albă au refuzat să comenteze aceste aspecte. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns unei solicitări de a face comentarii.
Acest acord, negociat timp de câteva zile, pare a fi un gest de bunăvoință din partea ambelor tabere. Totodată ar putea contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre SUA și Rusia și la facilitarea negocierilor privind războiul din Ucraina. Președintele Vladimir Putin a subliniat în mai multe rânduri dorința de a colabora cu administrația Trump, pe care a lăudat-o frecvent în ultimele săptămâni, aminteşte NYT.
Totodată, situația îl pune pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o poziție dificilă, în timp ce Trump își construiește canale de comunicare cu Moscova, fiind tot mai sceptic în privința sprijinului acordat Kievului.
Trump l-a desemnat pe Witkoff să deschidă un canal de negocieri cu Rusia
Rolul lui Witkoff pare să meargă dincolo de eliberarea unui deţinut american. Mai multe surse susțin că Trump l-a desemnat pe acesta să deschidă un canal de negocieri cu Rusia, în paralel cu trimisul său special pentru Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg.
Cu câteva săptămâni în urmă, Trump i-a cerut lui Witkoff să-și extindă atribuțiile dincolo de Orientul Mijlociu, cu scopul de a facilita discuții de pace cu Rusia. Trump consideră că Witkoff, un prieten vechi din anii '80, are abilitățile de negociere necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina, menţionează NYT.
Informaţia apare în contextul în care publicaţii precum The Wall Street Journal sau The Washington Post au relatat că Rusia nu pare interesată să discute cu Kellogg. Moscova nu are încredere în Keith Kellogg, considerându-l un personaj ostil și prea apropiat de Ucraina. Iar Kremlinul chiar a sugerat că președintele Donald Trump ar trebui să se bazeze pe alte canale pentru a îmbunătăți relațiile ruso-americane.
Negocieri discrete cu Rusia și țările din Golf
Înainte de călătoria la Moscova, Witkoff a purtat discuții cu aliați apropiați ai lui Putin și a consultat oficiali din Arabia Saudită și Qatar, două țări care doresc de mult să joace un rol de mediator în conflictul ruso-ucrainean, scrie NYT.
Deși nu este clar dacă Trump și Putin au discutat direct, mai mulți oficiali americani susțin că nu pot confirma existența unei astfel de convorbiri iar Kremlinul nu a confirmat contacte directe.
În timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a declarat că poate pune capăt războiului din Ucraina "în 24 de ore". Însă Putin, care mizează pe uzura sprijinului occidental pentru Ucraina, nu pare grăbit să facă concesii.
Trump a afirmat că dorește ca Ucraina să ofere Statelor Unite acces la minerale rare în schimbul asistenței de securitate primite de la începutul conflictului. Scott Bessent, secretarul Trezoreriei, urmează să discute cu Zelenski despre această posibilitate.
"Acest război TREBUIE și VA LUA SFÂRȘIT ÎN CURÂND", a scris Trump marţi pe Truth Social. "Prea multă moarte și distrugere. SUA au cheltuit MILIARDE de dolari, cu prea puține rezultate."
Într-un interviu recent, Zelenski a declarat că este deschis să ofere acces la resursele minerale ale Ucrainei în schimbul unei garanții de securitate din partea SUA.
Trump și echipa sa vor discuta despre planurile lor pentru încheierea războiului la Conferința de Securitate de la Munchen din acest weekend. Vicepreședintele JD Vance și secretarul de stat Marco Rubio vor participa, iar o întâlnire între Vance și Zelenski ar putea pregăti terenul pentru un viitor summit Trump-Zelenski la Washington.
Între timp, Putin continuă să-și manifeste scepticismul cu privire la intențiile occidentale și rămâne de văzut cât de departe este dispus să meargă Trump în negocierile cu Rusia, concluzionează NYT.
Cine este Steven Charles Witkoff
Steven Charles Witkoff, născut pe 15 martie 1957 în New York, este un investitor și dezvoltator imobiliar american, precum și avocat și filantrop. Este fondatorul și președintele companiei Witkoff Group, înființată în 1997. În noiembrie 2024, Donald Trump l-a numit pe Witkoff, un evreu, în funcția de trimis special al Statelor Unite pentru Orientul Mijlociu.
În această calitate, Witkoff a jucat un rol esențial în negocierea unui armistițiu și a unui schimb de prizonieri între Israel și Hamas în ianuarie 2025. El a efectuat luna trecută o vizită rară în Gaza pentru a supraveghea personal armistițiul dintre Israel și Hamas. Anterior, Witkoff a fost membru al grupului industrial "Great American Economic Revival", creat de Trump în 2020 pentru a combate impactul economic al pandemiei de COVID-19 în Statele Unite.